Kakav (makedonski) scenarij čeka Republiku Srpsku

Dodik je aktuelni predsjednik, a Cvijanović premijerka bh. entiteta Republika Srpska (Sava Radovanovi? / Tanjug)
Dodik je aktuelni predsjednik, a Cvijanović premijerka bh. entiteta Republika Srpska (Sava Radovanovi? / Tanjug)

U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska ne dešava se, nit će se desiti “makedonski scenarij”, kao što je najavio predsjednik RS-a Milorad Dodik, koji je, novom pričom o otkazivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, otišao već dva koraka dalje od opozicije, deplasirajući u javnosti temu revizorskog izvještaja o ogromnom deficitu u prošlogodišnjem budžetu, mišljenja su analitičari.

Time su vladajući u RS-u još jednom vješto skrenuli pažnju sa životnih pitanja, a time i sa deficita u budžetu RS-a, koji, kako je utvrdila revizija, iznosi 175 miliona konvertabilnih maraka (oko 88 miliona eura), a ne 45 miliona KM (oko 22,5 miliona eura), kako je to prikazalo Ministarstvo finansija RS-a.

Zbog uklanjanja revizorskog izvještaja sa dnevnog reda na sjednici Narodne skupštine RS-a, došlo je do protesta opozicije, a zatim i fizičkog udaljavanja njenih poslanika iz sale gdje je nastavljeno zasjedanje parlamenta. Sve to je navelo Dodika da još jednom ponovi da je na sceni “makedonski scenarij” te da za ova dešavanja optuži “političko Sarajevo, Američku amabasadu [u Bosni i Hercegovini] i fmilijardera u filantropa Georgea] Sorosa”.

‘Čubrilović i Lukač željni krvi i sukoba’

“U ovom entitetu pod ‘makedonski scenarij’ se podvodi priča o tome da je u Makedoniji nasilno srušen demokratski režim, koji je, navodno, bio bliži Rusima, a to je nasilno uradila opozicija, potpomognuta Amerikancima, da bi se spriječio ruski uticaj u Makedoniji. Pošto se Dodik smatra ruskim čovjekom, aktivnosti entitetske opozicije se stavljaju u takav isti kontekst”, objašnjava politički analitičar i novinar iz Banje Luke Mladen Mirosavljević, dodajući da se radi o klasičnom pozicioniranju uoči općih izbora sljedeće godine, a ne ponavljanju događaja iz Sobranja, koji se nikako ne mogu preslikati na politički kontekst RS-a.

“Priča o ‘makedonskom scenariju’ je, u stvari, klasično skretanje pažnje sa svakodnevnih životnih problema i teške ekonomske situacije na nešto što je teško dokazivo, a običnim ljudima zvuči uvjerljivo”, dodaje.

Prema njegovom mišljenju, priča o revizorskom izvještaju, koji će se, dodaje, vjerovatno razmatrati u Narodnoj skupštini RS-a, za vladajuću koaliciju je već završena smjenom glavnog revizora Duška Šnjegote.

Međutim, predsjednik opozicione Partije demokratskog progresa i poslanik u Narodnoj skupštini RS-a Branislav Borenović kaže da će opozicioni poslanici doći na sljedeću sjednicu i tražiti da se ispune njihovi zahtjevi te raspravlja o revizorskom izvještaju o budžetu RS-a u 2016. godini.

“Mi ćemo biti u parlamentu, prvi ćemo doći. Sve tačke dnevnog reda sa prošle sjednice moraju prvo biti stavljene van snage, mi čekamo i odgovore na poslanička pitanja, vidimo da su objavljene odluke u Službenom listu. Ali, imamo i dva nova zahtjeva, koja su se pokazala opravdanim nakon svega ovoga što se dešavalo, to je smjena predsjednika parlamenta Nedeljka Čubrilovića i ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, kao dvojice najodgovornijih ljudi koji su htjeli da izazovu haos, oni su htjeli da naprave taj neki 0makedonski scenario’, oni su željni krvi i sukoba.”

Borenović ističe da Odbor za finansije i budžet u Narodnoj skupštini RS-a nema nadležnost da skida sa dnevnog reda revizorske izvještaje, kao što je učinjeno na protekloj sjednici, budući da to može samo Odbor za reviziju.

Skriven milionski kredit

“Gospodinu Dodiku i njegovim sljedbenicama ne odgovara priča o istini, o nečemu što nam treba dati odgovore na pitanje gdje su stotine miliona maraka, zašto se prikrivaju kreditna zaduženja za Fond penzijsko-invalidskog osiguranja, zašto se ne isplaćuju obaveze iz budžeta i sve ono što je glavni revizor identifikovao u svom izvještaju, koji, iako ga je pokušao uljepšati, nije nimalo optimističan za vlast koja je odgovorna za stanje u kojem se nalazimo.”

Duško Šnjegota, smijenjeni glavni revizor, prije te funkcije, na koju ga je postavila Narodna skupština RS-a, bio je pomoćnik ministra finansija RS-a Zorana Tegeltije, što je mnoge navodilo da govore o njemu kao “čovjeku iz vlade”. Ipak, revizorski izvještaj prikazao je deficit budžeta mnogo većim nego što je to uradilo Ministarstvo finansija. Između ostalog, utvrđeno je da postoji kredit Fonda PIO u iznosu od 16 miliona KM (oko osam miliona eura), koji nigdje nije evidentiran te da Vlada po godinu dana ne plaća svoje dobavljače.

Ekonomski stručnjak iz Banje Luke Zoran Pavlović kaže da je pročitao revizorski izvještaj te da ne sumnja u njegovu tačnost, budući da je rađen po metodologijama koje su vrlo precizne.

“Imam potpuno poverenje u to što je tim gospodina Šnjegote napisao. Prethodno su oni dali preliminarni izveštaj za 15 ministarstava i dva fonda. Tom prilikom taj dokument je, kada je bio objavljen, ukazao na situaciju deficita od 377 miliona [KM, oko 190 miliona eura], tako da mene nije iznenadio ukupan zbirni rezultat rada Vlade za 2016. godinu. Revizorski tim je Vladi dostavio izveštaj po zakonu, dakle prije objavljivanja, da bi Vlada imala vremena da da određene komentare u slučaju da je došlo do greške, ili do nedovoljno preciznih podataka koji možda nisu obuhvaćeni.”

Pavlović napominje da postoje velika dugovanja prema inostranstvu i domaćim dobavljačima napravljena u prethodnim godinama, ne samo u RS-u, nego i u drugom entitetu, Federaciji Bosne i Hercegovine, međutim, dodaje, javni sektor nikako da smanji svoje apetite, broj uposlenika i troškove, što traži i Međunarodni monterani fond, jer građani i ekonomija to ne mogu platiti.

“Ovde se očigledno pokazalo da je mnogo važnije da revizor da ostavku nego da se raspravlja o samom izvjštaju, njegovim nalazima, kvalitetu i radu Vlade RS-a.”

Naredni revizorski izvještaj bit će objavljen uoči izbora. Međutim, prema mišljenju Mirosavljevića, ostavka glavnog revizora ujedno je jasna poruka njegovom nasljedniku kako se treba ponašati.

‘Opozcija bez koncepta’

“Zahvaljujući većini koju ima, vladajuća koalicija će usvojiti onakav zaključak o revizorskom izvještaju kakav njoj odgovara. Dakle, taj izvještaj će, u njegovom izvornom obliku, biti osporen i priča će se na tome završiti. Dodik će ovog puta dobro paziti koga će entitetska Narodna skupština postaviti na to mjesto i po kojoj metodologiji će se ubuduće praviti revizorski izvještaji, pogotovo dok se ne završe opšti izbori.”

Što se tiče opozicije u RS-u, ona je razjedinjena, slaba, bez koncepta i još uvijek samo odgovara na poteze koje vuče Dodik, dodaje Mirosavljević. Ukoliko želi nešto napraviti na izborima sljedeće godine, pod hitno mora osmisliti koncept vlasti i promjena koji će ponuditi građanima i na njemu istrajati pod svaku cijenu.

Međutim, neuporedivo više od opozicije – pozicija se plaši socijalnih nemira, koji bi imali masovniji karakter, jer im se ne bi mogla suprotstaviti po oprobanoj matrici da se radi o rušenju vlasti iz inostranstva, u sprezi s domaćim izdajnicima i plaćenicima, kaže naš sagovornik.

Sudeći prema revizorskom izvještaju o budžetu i neodgovornom trošenju novca građana, za nezadovoljstvo građana definitivno ima mjesta u oba bh. entiteta.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Glavni revizor bh. entiteta Republika Srpska Duško Šnjegota i njegov zamjenik podnijeli su ostavke Narodnoj skupštini. Opozicija tvrdi da je Šnjegota to učinio pod pritiskom predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji je prethodno najavio njegovu smjenu. Upozoravaju da je ostavkom glavnog revizora slomljena i posljednja nezavisna institucija u Republici Srpskoj. 

Više iz rubrike TEME
POPULARNO