Zadrani na udaru oluje: Dva mjeseca smo molili kišu, bolje da nismo

Možda sam trebao znati što se sprema po svojoj retriverici, koja je cijelu noć cvileći hodala od sobe do sobe tražeći ljudsku utjehu. Ali, to je Džina, boji se svake grmljavine i svake snažnije kiše i jačeg vjetra, jer zna da s kišom dolazi grom.

Počela je padati u nedjelju poslijepodne, a kiša k'o kiša, ništa naročito. I tako kroz noć, udarajući o kapke prozora, barem je bilo ugodno spavati, jer su vrućine i suša ove godine potrajali predugo. Stara poslovica kaže: “Pripazi što ćeš zaželjeti, jer bi ti se moglo i ispuniti.” Tako su stanovnici Zadra i njegove okolice već dva mjeseca dozivali barem malo kiše. I želja im se u noći sa nedjelje na ponedjeljak ispunila.

Možda bi bilo bolje da nije.

U rano jutro me nazvala M. u panici jer je njima bujica udarila na kuću, a podrum se u kratko vrijeme pretvorio u akvarij

Samo što u ovome nisu plivale zlatne ribice, nego komadi namještaja i zimnice. Reći da ćeš pomoći je mnogo lakše nego učiniti. Automobil jednostavno nije stvoren za kretanje potokom, u što su se pretvorile gradske prometnice, pa su mnogi ostali nasred ceste, napušteni od vlasnika, čekajući poput aveti da netko dođe po njih. Na ulazu u grad prestali su raditi semafori, a malo tko se pridržavao pravila o prednosti prolaza. Put od uobičajenih 15 minuta pretvorio se u avanturu od sat i pol. Naravno, znatiželjni vozači bi još, uza sve to, stajali na svakom nadvožnjaku i snimali bujice koje su ispod njih nosile otpad prema moru.

Panika i lažne vijesti

Skupljali smo u podrumu sve što se dalo spasiti od vode, stavljali na hrpu i pokušali izbaciti vodu. Djed i baka djecu su poslali u potkorvlje, jer ništa ne žele prepustiti slučaju. “Ma pusti, tko zna koliko će ovo padati”, odmahuje mudra starina.

Ali, ne ide bez pumpe, a nje malo tko ima u susjedstvu. Treba čekati susjeda, koji je koristi za svoj maslinik, a i on mora izbaciti vodu iz vlastitog podruma. Treba čekati na svoj red za pumpu. Ni vatrogasci ih nemaju dovoljno, dok jezde gradom i pomažu koliko mogu. “Jučer vatra, danas voda”, komentira jedan.

Psuju bivšeg gradonačelnika Božidara Kalmetu, jer je grad pretvorio u divlju građevinsku zonu, u kojoj se nije mislilo na na infrastrukturu i odvodnju, nego samo na brzu zaradu. Lagana je on sad meta, jer ga čeka optužnica za korupciju. Građevinsku, dakako.

“Valja nam opet u podrume!”, žale se Zadrani dok ispumpavaju vodu iz svojih poplavljenih kuća. Podrumi, koji su prije više od dvadesetak ratnih godina mnogima služili kao skloništa, opet su puni – ovaj put ne samo ljudima, vinom i zimnicom, nego vodom, koju pokušavaju ispumpati nakon što su ih donijele bujice koju je uzrokovala snažna kiša.

Palo je preko 200 litara po četvornom metru, što je tri puta više od prosjeka za cijeli rujan. Toliku količinu kiše u niti 24 sata teško bi izdržali gradovi naviknuti na monsunsku sezonu, a kamoli će to Zadar, mali grad koji ovoliku količinu kiše nije vidio više od 40 godina. Grad koji je, zbog loše odvodnje, ima problema s bujicama svake godine kad udari nešto jača kiša, u vrlo kratkom roku potpuno poplavio.

Kada zavlada panika, onda se loše vijesti šire brže od bujica po cestama. Netko je spomenuo da je jedna djevojka poginula u trgovačkom centru, brzo se proširilo po cijelom gradu, ali vijest, na sreću, nije bila točna. I kao što su ovakve bujice u ovom gradu neuobičajene, baš kao i snijeg, koji kad rijetko padne, paralizira podjednako cijeli grad, tako su one nekima poslužile za razonodu, baš kao i snijeg. Neki mudraci su uzeli svoje daske i krenuli surfati po onome što je još sinoć bila cesta.

Voda pomiješana s fekalijama

Građani Zadra su još u nedjelju na vijestima gledali ciklonu Irmu kako poplavljuje daleke Karibe i južne obale SAD-a. Od ovog jutra i sami znaju kako je to kad udari snažna ciklona. I ova njihova ima svoje ime. Gracija su je nazvali, što bi značilo ljupka, dražesna. Ova je čudovišno dražesna i, nakon Istre, posjetila je Dalmaciju. Velebit, ta mitska planina koja nadvija nad zadarskim područjem i kojoj su spjevane pjesme, ovaj put je zaustavio oblake taman iznad grada i okolice i ne da im da se udalje.

Jedino su djeca odahnula nakon što im je preporučeno da ne idu u školu. Poplavljene su kirurške sale u zadarskoj bolnici i obustavljene operacije. Relativno novi veliki šoping centar na ulazu u grad, površni dokaz prosperiteta grada koji je danas poznatiji po korupciji nego po svojoj ekonomskoj snazi, poplavljen je. Struja svako malo nestaje, a komunikacije mobitelima su otežane, dok se voda za piće zamutila i pomiješala s fekalijama. Bujice nose križeve s gradskog groblja i blato u more, pa je ono opjevano plavetnilo sad  žućkasto i mutno.

U gradu je sve stalo, osim kiše. I političke gimnastike, dakako. Kako javljaju mediji, u grad će stići premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Umorni građani koje je prošao prvi napad panike, ne očekuju ništa od njih. Ionako znaju da će reći će nekoliko standardnih floskula o potrebi za pomoć, pa će se sa svojom svitom uputiti van grada. Gracija hrvatske politike lakše će se probiti put kuće od klimatološke Gracije, koja je odlučila dulje ostati i zagorčavati građanima život. Barem do utorka, kažu prognostičari. Kako se čini, ovaj grad teško može izdržati jednu, a kamoli dvije Gracije u isto vrijeme.

Izvor: Al Jazeera