Može li Izrael premjestiti svoje palestinsko stanovništvo?

Ideja o premještanju Palestinaca iz današnjeg Izraela tema je koja se redovno ponavlja (Reuters)

Piše: Patrick Strickland

Palestinski političari i grupe za zaštitu ljudskih prava osudili su prijedlog izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da neka sela koja naseljavaju Arapi stavi pod kontrolu Palestinske samouprave i da građanima oduzme državljanstvo.

Ovaj plan, o kojem je prošle sedmice prvi izvijestio izraelski Kanal 2, navodno je prvo prezentovan američkim zvaničnicima. On bi također omogućio Izraelu da pripoji jevrejska naselja sa okupirane Zapadne obale u sklopu finalnog sporazuma sa palestinskim vodstvom.

„O ovom pitanju se nije pričalo kao o zasebnom prijedlogu nego kao o dijelu šireg sporazuma sa Palestincima“, izjavio je jedan zvaničnik za Kanal 2, kako je pisao izraelski dnevni list Haaretz.

Yousef Jabareen, zakonodavac u izraelskom Knessetu, opisao je i prisilni transfer stanovništva i pripajanje naselja – koji se smatraju ilegalnim po međunarodnom pravu – kao „ratne zločine“.

„Arapskom stanovništvu Izraela državljanstvo nije poklonjeno, već na njega polažu pravo na osnovu činjenice da žive u svojoj historijskoj domovini“, rekao je on Al Jazeeri.

„To je u oštrom kontrastu sa doseljenicima na Zapadnoj obali, koji ilegalno zauzimaju zemlju koju su silom ukrali od palestinskih vlasnika.“

Procjenjuje se da 1,7 miliona Palestinaca živi u gradovima, općinama i selima širom Izraela i da posjeduju izraelsko državljanstvo. Oni su podvrgnuti desecima zakona koji ograničavaju njihovo političko izražavanje i pristup državnim resursima, prema podacima Adalaha, pravnog centra za prava arapskih manjina iz Haife.

U izjavi koju su iz Adalaha poslali Al Jazeeri elektronskom poštom, odbacili su Netanyahuov prijedlog.

„Pričati o takvim planovima ili pregovorima – posebno bez pristanka onih stanovnika koji bi bili direktno pogođeni – je rasistički jer njihovo državljanstvo čini inherentno inferiornim, privremenim, ugroženim i podložnim hirovima političkih pregovora“, pisalo je u izjavi.

Netanyahu nije prvi izraelski zvaničnik koji zagovara premještanje palestinskih državljana Izraela na Zapadnu obalu.

Prijedlog s rezervom

Ofer Zalzberg, viši analitičar za pitanja Izraela i Palestine pri Međunarodnoj kriznoj grupi, smatra da ovaj izvještaj treba uzeti „s dozom rezerve“. On je primijetio da se Netanyahu suočio sa velikim pritiskom izraelske desnice otkako je nedavni talas nemira pogodio Istočni Jerusalem i ostatak Zapadne obale.

Zalzberg kaže kako sumnja da će ovaj prijedlog naići na podršku administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa. „Ovaj prijedlog nema partnera u Ramallahu i suočit će se sa tako snažnim otporom palestinskog stanovništva Izraela, pa će biti velika greška da Trumpova administracija ovo podrži“, rekao je on Al Jazeeri.

Proteklih godina je beskompromisni ministar odbrane Avigdor Lieberman pozvao na izbacivanje palestinske manjine iz države, posebno predlažući izbacivanje stanovnika Trougla, regije koju prvenstveno naseljavaju Palestinci i koja je smještena na pograničnoj liniji između današnjeg Izraela i Zapadne obale.

Nakon što je objavljena vijest o Netanyahuovom prijedlogu, Lieberman je u četvrtak uvečer na Twitteru napisao: „Gospodine premijeru, dobrodošli u klub.“

Tzipi Livni, bivša izraelska ministrica vanjskih poslova i visokorangirana članica Cionističke unije, organizacije lijevog centra, vršila je pritisak na palestinske pregovarače da prihvate zamjenu zemljišta po kojoj bi nekoliko palestinskih zajednica u Izraelu bilo prebačeno pod kontrolu Palestinske samouprave, prema procurjelim tajnim dokumentima o palestinskom mirovnom procesu koje je objavila Al Jazeera.

Po toj verziji sporazuma, palestinskim stanovnicima Izraela bi bila data opcija da ostanu u svojim gradovima i selima ili da zadrže državljanstvo.

Diana Buttu, savjetnica u Al-Shabaki, palestinskoj političkoj mreži i bivša članica pregovaračkog tima za Palestinsku oslobodilačku organizaciju kaže da je ideja o premještanju Palestinaca iz današnjeg Izraela tema koja se ponavlja širom izraelskog političkog spektra.

„Izgleda da Netanyahu misli da je Izrael iznad zakona, i tužno je što je, zbog izostanka reakcije svijeta, on možda u pravu“, kaže Buttu za Al Jazeeru, primijetivši da bi se ovim planom prekršio međunarodni zakon.

„Ideja je da se oni žele riješiti Palestinaca i palestinski državljani Izraela su demografski faktor koji sprečava Izrael da bude čisto jevrejska država.“

Obeshrabrivanje manjina

Sa nešto više od 1,7 miliona Palestinaca u državi, međutim, izraelska vlada je često birala da implementira politike i mjere koje imaju za cilj da obeshrabre palestinski identitet među Druzima, kršćanima i muslimanima koji sačinjavaju arapsku manjinu.

Prošli mjesec je izbila ljutita debata u Knessetu zbog nacrta zakona koji predlaže da se Izrael zvanično označi kao „jevrejska nacionalna država“. Izraelska vlada je također pokušala progurati vojnu regrutaciju među palestinskim kršćanima u Izraelu – što je dio strategije koju kritičari nazivaju “podijeli pa vladaj”.

U proteklih nekoliko godina pojavilo se nekoliko prijedloga zakona koji traže da se arapski ukloni iz grupe zvaničnih državnih jezika, iako nijedan još nije izglasan u zakon.

„Godinama nas pokušavaju pretvoriti u dobre Izraelce, ali ljudi nisu zagrizli mamac“, kaže Buttu.

Dahlia Scheindlin, politička analitičarka koja piše za časopis +972, smatra da je naziv „zamjena zemljišta“ za najnoviji prijedlog opis koji navodi na pogrešan zaključak. Ona kaže da ovaj prijedlog bolje opisuje naziv „prisilno oduzimanje državljanstva“.

„Veliki broj Izraelaca ne bi vidio nikakav problem sa zamjenom zemljišta…Izraelskom uhu, to zvuči kao pristojan, logičan pristup“, rekla je Scheindlin Al Jazeeri.

Scheindlin je istakla da nema puno podataka o anketama kada je u pitanju mišljenje izraelske javnosti o zamjeni zemljišta i istjerivanju palestinske manjine, ali je podrška dvodržavnom rješenju značajno opala između 2010. i 2017., sa 71 na 51 posto.

Prošle godine je vašingtonski Istraživački centar Pew otkrio kako blizu polovina Jevreja Izraelaca smatra „ da Arapi trebaju biti izbačeni ili premješteni iz Izraela“, iako nije pojašnjeno da li ispitanici smatraju okupiranu Zapadnu obalu dijelom države ili zasebnim entitetom.

Tvrdeći da Palestinci u Izraelu nemaju namjeru napustiti svoju zemlju i svoje domove, Buttu je istakla da prijedlozi poput Netanyahuovog Palestincima nude neodrživu realnost. „Mi smo stalni podsjetnici izraelskog doseljeničkog kolonijalizma.“

Izvor: Al Jazeera