Izraelci ponižavaju uposlenike Al-Aqse

Izraelske vlasti su postavile najmanje sedam kamera u okolini džamije (Al Jazeera)

Piše: Mohamed Abu al-Filat

Izraelske vlasti povinovale su se zahtjevima Palestinaca koji su protestovali ispred kompleksa džamije Al-Aqsa gotovo dvije sedmice, te uklonile detektore metala i infrastrukturu za postavljanje nadzornih kamera na samim ulazima u džamiju. Nakon toga, izraelske snage počinju pooštravati svoje osvetničke mjere u džamiji, pokušavajući time dokazati kako oni imaju najveći suverenitet nad tim prostorom.

U džamiji Al-Aqsa molitva se počela obavljati ponovo prošloga petka, a Ured islamskih vakufa u Jerusalemu nastavio je sa svojim radom unutar kompleksa, no tada se počinju pojavljivati jasni znakovi izraelskog nastojanja da se osveti svima onima koji su se ispriječili na putu realizacije njihovih planova i ciljeva.

Izraelske snage su pooštrile procedure pregledanja i ispitivanja posjetitelja džamije Al-Aqsa, naročito njenih čuvara i uposlenika u Islamskom vakufu, te su postavljene kamere u njenoj okolini. 

Izrael je zatvorio džamiju Al-Aqsa 14. jula, nakon oružanog sukoba u džamijskom dvorištu kada su poginula tri Palestinca i dva izraelska vojnika. No ponovno je otvorena nakon dva dana, kada su uvedene i nove sigurnosne mjere koje Palestinci nisu željeli prihvatiti te su insistirali na njihovom uklanjaju, što se i desilo 27. jula.

Pregledanje uposlenika

Upravitelj džamije Al-Aqsa šejh Omar Kiswani kaže da su okupatori počeli tražiti od uposlenika Islamskog vakufa i zaštitara u džamiji Al-Aqsa da pokazuju svoje lične karte i akreditacije prije nego im dozvole ulazak u džamiju, uprkos tome što vojnici stacionirani na kapijama koje vode u Al-Aqsu već znaju sve zaposlene u džamijskom kompleksu.  

Za Al Jazeeru je izjavio da su izraelske snage zabranile ulaz četvorici zaštitara u džamiju Al-Aqsa, nakon razbijanja demonstracija koje su se održavale protiv izraelskih sigurnosnih mjera u okolini džamije, pa se tako broj zaštitara kojima je zabranjen ulazak u džamijski kompleks popeo na osam.

Kiswani pojašnjava da su izraelske snage koristile ručni detektor metala kojim su pregledali posjetitelje džamije u subotu a zatim su odustali i od tih mjera, s tim da vojnici na ulazima u džamijski kompleks i dalje nose ove detektore.

Upravitelj džamije Al-Aqsa očekuje da će se ručni detektori početi ponovo koristiti u svakom momentu, što izaziva zabrinutost Islamskog vakufa. Prema njegovom mišljenju, ovakve sigurnosne mjere ne razlikuju se od upotrebe samostojećih detektora metala koji su bili postavljeni na ulaze u džamiju. 

Između ostalog, izraelske vlasti su povećale i broj vojnika na kontrolnim punktovima kod kapija džamije Al-Aqsa. Prema mišljenju Kiswanija, njihov zadatak je uznemiravanje vjernika koji žele obaviti molitvu, jer ih zaustavljaju i postavljaju pitanja o identitetu i mjestu stanovanja, zaposlenju i sl., pored toga da zadržavaju njihove lične dokumente.

Predsjednica čuvarica džamije Al-Aqsa Zinat Dweik rekla je da izraelski vojnici ne pregledaju samo mladiće koji ulaze u džamiju, ”već pregledaju torbe ženama, ali i čuvaricama, zbog čega se osjećamo poniženima jer je džamija mjesto gdje mi radimo. To je naša džamija i niko nas nema pravo pretraživati”.

Što se tiče unutrašnjosti džamije Al-Aqsa, izraelske snage dozvoljavaju velikom broju doseljenika ulazak u jutarnjim i večernjim terminima. U samo dva dana, u džamiju je upalo više od 600 doseljenika. 

Pored sigurnosnih mjera, okupacione vlasti su postavile i tri nadzorne kamere na zapadnom prolazu prema džamiji i još kamera iznad škole Tankaziya koja se nalazi u zapadnom prolazu prema Al-Aqsi, a koje snimaju Kupolu na stijeni i zapadnu stranu džamije Al-Aqsa.

Posebna komisija

Izraelske snage su postavile novu kameru iznad Lavljih vrata koja prati sve što se dešava na istočnoj strani džamije. Ranije ovaj dio nije bio pokriven kamerama, inače postavljenim na Maslinskoj gori nasuprot džamije Al-Aqsa, budući da se radi o šumovitom terenu. Izraelska strana je iskoristila dva dana kada je džamija bila zatvorena da postavi ove kamere.

Upravitelj džamije Al-Aqsa kaže da je nepoznat broj kamera koje su postavljene unutar džamije Al-Aqsa i da je vidljivo samo sedam njih, dok nije isključeno da ih ima još.

Kiswani je istakao da je Islamski vakuf formirao istražnu komisiju čiji je zadatak da istraži sve promjene koje su napravljene unutar džamije Al-Aqsa.

Objasnio je da će komisija imati zadatak da istraži i unutrašnjost Al-Musalle Al-Qibli, Kupole na stijeni i dvorišta, kao i prostorije Centra za rekonstrukciju rukopisa, Islamskog muzeja i džamijske biblioteke.

Izvor: Al Jazeera