Hadžije iz Damaska strahuju od sigurnosnih službi

Ove godine, većina hadžija iz Damaska pribjegli su angažiranju posrednika radi olakšavanja procedura vezanih za putovanje u Saudijsku Arabiju (EPA)

Piše: Sulafa Jabbour

S približavanjem ovogodišnje sezone hodočašća Božijoj kući, koja započinje u posljednjoj sedmici mjeseca avgusta, putovanje u Saudijsku Arabiju radi obavljanja ove islamske dužnosti čini se nemogućim za stanovnike glavnog sirijskog grada Damaska zbog nametanja strogih sigurnosnih ograničenja.

Safa, četrdesetogodišnja Sirijka, prijavila se za odlazak na hadž preko jedne agencije koja kreće za Saudijsku Arabiju iz Libana u narednim sedmicama te se počela pripremati za putovanje. Međutim, organizatori putovanja iz libanske agencije obavijestili su je da se mora obratiti nekom od sigurnosnih ureda u Damasku kako bi dobila dozvolu za napuštanje zemlje.

Safa za Al Jazeeru kaže kako ju je ova vijest pokolebala, te da razmišlja o odustajanju od putovanja na hadž ove godine. ”Bojim se ući u prostorije sigurnosnih službi koje su poznate po zlostavljanju građana. Bez obzira što čeznem za tim da odem na hadž, kao i da se sretnem sa svojim sinom koji živi u Saudijskoj Arabiji, odlučila sam prolongirati putovanje za mjesec ramazan naredne godine.” 

Ista je situacija i sa ostalim građanima koji žele krenuti na hadž iz Damaska. Prema riječima medijskog aktiviste Mohameda Bayraktara, državu ne mogu napustiti bez dozvole za putovanje koju izdaje Vojnoobavještajna služba, sekcija 235. 

Lavirint 

Ove godine, većina hadžija iz Damaska pribjegli su angažiranju posrednika radi olakšavanja procedura vezanih za putovanje u Saudijsku Arabiju. Ulogu posrednika obavljaju uredi koji preuzimaju svu neophodnu dokumentaciju te kontaktiraju nadležne urede u Libanu za registraciju hadžija, za što uzimaju novčanu naknadu.      

Međutim, kompletiranje dokumentacije i okončanje neophodnih procedura ne znače da će hadžije moći krenuti na put, kako kaže za Al Jazeeru Bayraktar, budući da se moraju obratiti i pomenutoj obavještajnoj službi na osnovu cirkulara kojeg je izdalo sirijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova 20. juna. Međutim, to ujedno znači ulazak u labirint beskrajnih pitanja, što ne mora neminovno voditi dobijanju potrebne saglasnosti.    

Bayraktar ističe da će hadžije, ukoliko otputuju iz zemlje, bez sumnje biti ispitivane po povratku u državu zbog vize za Saudijsku Arabiju, ali i pečata Nacionalne koalicije revolucionarnih i opozicionih snaga Sirije na njihovim pasošima, kao jedinog nadležnog organa za registraciju hodočasnika u Siriji kojeg je odobrilo saudijsko Ministarstvo za hadž i umru, bez obzira da li imaju prebivalište na teritorijama pod kontrolom sirijskog režima, opozicije ili u susjednim državama.     

Zbog ovakvih poteškoća, sirijski Visoki komitet za hadž u sastavu Nacionalne koalicije izdao je 30. jula saopćenje u kojem se traži od hadžija iz Damaska i njegove okoline da potvrde svoje prijave za odlazak na hadž. U saopćenju se naglašava da će se svim hadžijama koji odustanu od odlaska vratiti uplaćeni iznosi. Također, ponovo će se otvoriti mogućnost za prijavljivanje ”osoba koje žele putovati na hadž preko aerodroma u Bejrutu, kao i onima koji mogu riješiti administrativne prepreke” u toku ove sedmice.   

Komitet je istakao da je ”hadž vjerski obred koji nijedna strana ne smije koristiti u političke svrhe”, naglasivši da su oni ”u protekle četiri godine bili na usluzi svim sirijskim hadžijama, bez obzira na njihove stavove ili usmjerenje.”

Optužbe

Ministarstvo vakufa Sirije ignoriralo je stroga ograničenja koja su Ministarstvo unutrašnjih poslova i sigurnosne službe nametnuli građanima. U saopćenju izdatom u prošli ponedjeljak sirijsko Ministarstvo vakufa optužilo je saudijske vlasti da ”uskraćuju pravo građanima Sirije na obavljanje hadža ove godine te da koriste ovaj obred u političke svrhe”. Ministarstvo vakufa Sirije je i ranije izdavalo jednaka saopćenja, u znak protivljenja zbog odluke saudijskih vlasti da se suzdrže od potpisivanja sporazuma o hadžu s ovim ministarstvom te da se izdavanje dozvola za hadž preda u nadležnost sirijskoj opozicionoj koaliciji umjesto ovom ministarstvu još od 2012. godine.   

U spomenutom saopćenju se optužuje Visoki komitet za hadž u Siriji ”koji pripada neprijateljima države da žele izvući korist iz ovogodišnjeg obreda hadža”. Dalje stoji: ”Ono što neki turistički uredi u Libanu i pojedinci čine ne predstavlja olakšavanje procedura za obavljanje hadža, već saudijske vlasti time iskorištavaju ovaj značajni islamski obred u političkom i materijalnom smislu.”

Broj ovogodišnjih hadžija iz Sirije, prema podacima Visokog komiteta za hadž, iznosi 15 hiljada, što je više nego u pretekle tri godine kada je taj broj iznosio 12 hiljada.

Hadžije iz Sirije ove godine su se prijavljivale za odlazak na časna mjesta u Saudijskoj Arabiji u nadležnim uredima sirijskog Visokog komiteta za hadž u Jordanu, Libanu, Egiptu, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kuvajtu, Kataru i Saudijskoj Arabiji, te u jedinom uredu na sirijskoj teritoriji koji se nalazi u Idlibu. Visoki komitet za hadž u Siriji potpisao je ugovor sa saudijskim Ministarstvom za hadž i umru ranije početkom ove godine, na osnovu kojeg su dobili dozvolu za punu kvotu hadžija iz Sirijske Arapske Republike.    

Pored poteškoća vezanih za odlazak na hadž koje su proceduralne prirode, naročito unutar Sirije, hadžije se ove godine suočavaju sa još jednim problemom. Riječ je o povećanju cijena hadža koji će ove godine koštati više od dvije hiljade američkih dolara. Za oko pet hiljada hadžija koje dolaze iz same Sirije ovo će predstavljati veliki teret, budući da je sirijska funta doživjela nezapamćen pad u odnosu na američki dolar.  

Izvor: Al Jazeera