Oboreni temperaturni rekordi u Gradačcu, Jajcu, Livnu

Prolazno osvježenje može se u BiH očekivati već sutra (Anadolija)
Prolazno osvježenje može se u BiH očekivati već sutra (Anadolija)

Tri su bosanskohercegovačka grada prvih dana kolovoza dobili novi temperaturni maksimum – Gradačac, Jajce i Livno imaju nove toplotne rekorde otkako se izvode hidrometeorološka mjerenja. Gradačac se u petak „pržio“ na 40,2 stupnja, Jajce na 40, a Livno na 38. Na ostalim mjernim mjestima rekordi nisu oboreni.

Podsjećajući kako su „nas i prije pogađale visoke temperature“, klimatolog Dženan Zulum iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu kaže da „dosadašnje temperature ovog ljeta nisu bile toliko visoke i nisu nadmašile maksimume, a mjerenja se izvode od kraja 19. stoljeća“.

„Prije 10 godina u Mostaru je zabilježen 43,1 stepen, što je važeći maksimum, a juče je službeno bilo 40,9 stepeni. Sarajevo još uvijek ima maksimum iz davne 1946. godine, kada je zabilježeno 40 stepeni. Ovoga augusta, konkretno u petak, temperatura je dosegla 38 stepeni“, naveo je Zulum.

I temperature zabilježene tokom subote, ukazuju da se njihove vrijednosti blizu maksimuma, no po klimatolozima još uvijek nisu rekordne. Primjerice, u Mostaru su u 15 sati zabilježena 42 stupnja, a Širokom Brijegu 40 stupnjeva.

A kakav je stvarni osjećaj?

S pametnim telefonima stigle su i aplikacije, a među njima su i one koje imaju podatke o atmosferskim prilikama, te temperaturi koja uglavnom odstupa od službenih podataka, kao i obaveznom real feel temperaturom.

„Kad je riječ o osjećaju, veliku ulogu igra vlažnost zraka jer kad je vlaga visoka onda je znatno teže i disati, teže nam je podnositi visoke temperature. Isto tako i vjetar može negativno da utiče na osjećaj vrućine“, objašnjava Zulum.

Podsjeća i kako je bitna činjenica da su meteorološke postaje postavljene u prirodnim uvjetima, sva mjerenja obavljaju se iznad prirodne podloge, odnosno travnatih površina, dok u određenim dijelovima gradova, uz beton i staklo, sasvim drugačiji osjećaji u odnosu na službene podatke. Sva mjerenja u BiH, kao i drugdje u regiji, izvode se po standardima koje je propisala Svjetska meteorološka organizacija.

Osvježenje u nedjelju

Na kraju, budući da je i Bosna i Hercegovina, ali regija te veći dio Europe pod crvenim meteoalarmom, svakoga zanima kad dolazi osvježenje i pad temperatura.

„Osvježenje možemo očekivati već u nedjelju, kada će uslijediti nešto niže temperature u odnosu na petak i subotu. Možemo očekivati i grmljavinsko nevrijeme praćeno pljuskovima, a nije isključena ni pojava grada, naročito na istočnim i sjeveroistočnim dijelovima Hercegovine. Kad je Bosna u pitanju, u sjevernim i sjeveroistočnim dijelovima također očekujemo grmljavinsko nevrijeme“, prognozira Zulum.

No, padaline će biti tek prolazne, uglavnom kratki i lokalni pljuskovi, a sve to u popodnevnim satima u nedjelju. Temperature će tek kratkotrajno pasti, ali po prognozama meteorologa do polovice idućeg tjedna neće prelaziti 40 stupnjeva. U središnjim dijelovima BiH mogu se očekivati temperature do 36 stupnjeva.

Vruće i drugdje u regiji

Osim u Bosni i Hercegovini, vruće je i u cijeloj regiji.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije objavio je upozorenje na temperature do 42 stupnja na teritoriju cijele države. Upozorenje je na snazi do 10. kolovoza, navodi agencija Beta.

Beogradski Institut za javno zdravlje savjetovao je građane da “drže vlažne čaršave na prozorima neklimatizovanih prostorija, izbegavaju fizički napor i alkohol”.

List Danas je javio da je “u Beogradu ovo bio najtopliji 5. avgust u poslednjih 130 godina, a izmereno je 40 stepeni između 16 i 17 časova”.

Meteorolozi u Hrvatskoj najavili su da će val vrućine u pojedinim dijelovima države oboriti dosadašnje rekorde, jer temperature prelaze i 40 stupnjeva.

More pretoplo

U Hrvatskoj su visoke temperature i turistička sezona gotovo utrostručile broj intervencija Hitne pomoći, posebice na Jadranu.

Hrvatski mediji javljaju i kako je more iznimno vruće, pa na nekim mjestima, poput Istre, dostiže i 30 stupnjeva. I drugdje su temperature mora oko 28 stupnjeva.

Crnogorski Institut za javno zdravlje savjetovao je građane da zbog najavljenog toplotnog vala tokom vikenda i narednih dana borave u hladu i izbjegavaju direktno izlaganje suncu, kao i izlaske tokom najtoplijeg dijela dana.

U Sloveniji je ovog tjedna zabilježena prva “tropska noć” na 1.500 metara visine, što znači da je temperatura prešla 20 stupnjeva tokom noći, prenosi Beta

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO