Strah i prepreke pred građanima Katara uoči hadža

Palestinske izbjeglice iz Libana neće moći posjetiti Meku (Reuters)

Piše: Mohamed Ouzzine

Agencije za hadž i umru iz Katara izvinile su se javnosti jer nisu u stanju organizirati odlazak na hadž ove godine zbog ograničenja koja su postavile saudijske vlasti pred katarskim organizatorima putovanja. Agencije su potvrdile da se građani koji su željeli ići na hadž nisu odazvali pozivu kralja Salmana bin Abdul Aziza zbog straha od ulaska u Saudijsku Arabiju u ovakvim okolnostima.

U saopćenju katarskog Odbora agencije za hadž stoji: ”Žao nam je što se moramo izviniti našim dragim hadžijama u državi Katar jer nismo u mogućnosti organizirati odlazak na hadž u 1438. hidžretskoj godini, odnosno 201.” U saopćenju se navode razlozi zbog kojih je donesena ovakva odluka, a među najvažnijim se spominje da katarska delegacija za hadž nije prisutna u Saudijskoj Arabiji, da u Džedi nema katarskog konzulata i da se katarskoj aviokompaniji ne dozvoljavaju direktni letovi za Džedu i Medinu.

Tu su još i poteškoće u poslovanju sa saudijskim bankama, kao i nedovoljno vremena za organiziranje odlaska na hadž. Hadžije iz ove zemlje, također, osjećaju strah zbog huškačkih kampanja koje su vodili saudijski mediji protiv Katara, što ih je navelo da traže otkazivanje svojih rezervacija za ovu godinu. 

Političke igre

Jasim Mahmod, službenik jedne od agencija koje se bave organizacijom putovanja na hadž iz Katara, smatra kako je poziv saudijskog kralja Salmana samo politička igra jer, kako kaže, da je njegov poziv bio iskren, onda je Kraljevina trebala zadužiti agencije u svojoj državi da ponude usluge katarskim hadžijama koje bi hadžije platile. Kod odlaska na hadž je veoma bitno da postoji strana kojoj se možete obratiti i zatražiti pomoć za vrijeme obavljanja obreda u ovoj državi, smatra on.   

Mahmoud je za Al Jazeeru potvrdio da se hadžije iz Katara ne mogu zaputiti u ‘Svetu zemlju’ bez agencije koja bi o njima vodila računa, budući da se na svetim mjestima koja se posjećuju prilikom ovog obreda unaprijed pripreme i odrede mjesta za hadžije iz cijele zemlje. Svaka država vodi brigu o svojim hadžijama, kaže on, a ne Kraljevina Saudijska Arabija.

Vezano za Katarane koji su ušli u Saudijsku Arabiju nakon otvaranja kopnenog prelaza, pojašnjava kako su ovi građani iskoristili priliku da se sastanu sa članovima svojih porodica od kojih su bili odvojeni usljed blokade. Ističe da su saudijske vlasti prisilile vlasnike imovine i nekretnina u Saudijskoj Arabiji da popune obrasce za hadž, što su oni bili primorani i učiniti kako bi mogli obići svoje porodice i imovinu.

Odlazak u nepoznato

Direktor katarske Agencije za hadž potvrdio je da su se katarske hadžije odbile odazvati na poziv kralja Salmana jer ne mogu ići u nepoznato. Među hadžijama ima žena i starijih osoba, kao i onih koji prvi put obavljaju hadž. Svima njima su neophodne usluge agencija, vodiča i ljekara.

Abdel Nasser Fakhru smatra da je ulazak u Saudijsku Arabiju u ovim okolnostima avantura s neizvjesnim posljedicama, pogotovo jer su saudijski mediji svojom huškačkom kampanjom okrenuli javnost ove zemlje protiv svega što je katarsko. Fabricirane su vijesti u kojima su se katarske hadžije povezivale s terorizmom, dodaje.

Smatra da je poziv kralja Salmana došao radi ublažavanja potresa koji je nastupio nakon što su cijeli svijet i organizacije za ljudska prava osudili zabranu ulaska hadžijama Katara u Saudijsku Arabiju. Potvrdio je, također, da je grupa državljana Katara ušla u Kraljevinu zbog ličnih razloga, a da su njihova imena registrirana u poseban sistem namijenjen za hadžije, čime bi se dokazalo da su hadžije iz Katara i ove godine obavile ovaj vjerski obred.

Prijetnje smrću

Mohammed al-Jufairi, katarski državljanin, pozdravio je poziv saudijskog kralja, napisavši na svom nalogu na Twitteru kako namjerava obaviti hadž. Međutim, nedugo nakon toga je objavio da mu je jedan saudijski korisnik Twittera zaprijetio smrću, zbog čega smatra da se katarski državljani izlažu velikoj opasnosti u slučaju da odluče otići na hadž ove godine.

Al-Jufairi kaže da se Saudijska Arabija u ovom pogledu koristi metodama Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su nedavno uhapsili grupu katarskih državljana i pripisali im optužbe za terorizam. Pored toga, Kraljevina ne dozvoljava promet katarskih rijala i nema katarskih agencija koje bi vodile brigu o hadžijama. Napominje da on kao katarski državljanin ne želi riskirati i zaputiti se na hadž nakon ”prljave” kampanje saudijskih medija protiv vlasti i građana Katara.

Zabrinutost

Izvor iz Ministarstva za vakufe i islamska pitanja u Dohi izjavio je ranije za katarsku novinsku agenciju da Ministarstvo još uvijek čeka na odgovor Ministarstva za hadž i umru Saudijske Arabije kako bi se okončale procedure vezane za hadž iz Katara, ističući da je ovogodišnji dogovor između dvije države potpisan 21. februara.

Katarsko Ministarstvo je nastavilo kontaktirati s nadležnim instancama u Ministarstvu za hadž i umru Kraljevine Saudijske Arabije kako bi saznali više o procedurama neophodnim za hadžije iz Katara u svijetlu aktualne situacije. Međutim, s druge strane nije bilo reakcija ni pozitivnog odgovora, što je dovelo do zbunjenosti i zaustavljanja procesa pripreme za hadž za državljane Katara.

Katarsko ministarstvo vakufa je izrazilo strah i zabrinutost da bi se hadžije iz Katara mogle ponovo suočiti s uznemirivanjem, kao što se to ranije desilo katarskim državljanima za vrijeme obavljanja umre u Meki koji su bili prisiljeni napustiti Kraljevinu u junu ove godine, budući da u Saudijskoj Arabiji nema nikakvog diplomatskog ili službenog predstavništva Katara.

Izvor: Al Jazeera