Jordan: Zakon o silovanju i dalje u fokusu debate

Silovanje je zločin za koji počinitelj mora biti kažnjen, ističu aktivistice (EPA)

Piše: Ali Younis

Iako je jordanski Parlament usvojio odluku o ukidanju člana u Krivičnom zakonu, poznatu lokalno kao “zakon o silovanju”, to nije zaustavilo polemike koje se vode između pristalica ovakvog poteza i onih koji traže da se zadrži tekst zakona uz usvajanje amandmana.

Rasprava se vodi oko člana 308 Krivičnog zakona koji je dozvoljavao sklapanje braka između zlostavljača i žrtve u slučaju silovanja, pod uvjetom da obje strane daju svoj pristanak i uz saglasnost sudije. Decenijama se radilo u skladu sa ovim članom sve dok Kraljevska komisija nije odlučila da predloži njegovo ukidanje u februaru.  

Član 308 navodi da se svaki seksualni odnos između maloljetnice (između 15 i 18 godina) i punoljetnog muškarca smatra zločinom silovanja ili seksualnog zlostavljanja zbog kojeg osuđenom prijeti dugoročna zatvorska kazna.

Ne postoje službene ili neslužbene statistike o slučajevima silovanja u Jordanu, s tim da strane koje vode rasprave o ovoj temi kažu kako se radi o veoma malom broju takvih slučajeva.

Pristalice izmjena zakona predlažu da se usvoje amandmani na zakon kako bi se napravila distinkcija između seksualnog odnosa punoljetnog muškarca sa maloljetnom ženskom osobom uz obostrani pristanak – bez obzira što se takva veza smatra nezakonitom – te seksualnog odnosa bez pristanka. Naglašavaju da je većina slučajeva sa kojima su se ranije susretali bila uz pristanak obje strane, a slažu se sa pobornicima ukidanja člana u tome da je nužno kazniti osobe koje izvrše ovakvo djelo koristeći prisilu i/ili prijetnju.  

Neslaganja između pristalica i protivnika ovog zakona još su veća u slučajevima kada silovanje rezultira trudnoćom, s obzirom na to da je dijete lišeno prava na prezime svog oca jer nije došlo do zaključenja braka. 

Ženska udruženja u Jordanu smatraju da je silovanje zločin za koji počinitelj mora biti kažnjen, bez obzira na detalje koji se tiču samog slučaja. Naglašavaju da ostavljanje ovog člana zakona na snazi, kojim se dozvoljava da počinitelj izbjegne kaznu sklapanjem braka sa žrtvom, samo ohrabruje na činjenje ovakvih krivičnih djela.  

Prava žena

Aktivistica za prava žena Rana Husseini kaže kako su je šokirale rasprave koje se vode oko ovog zakona. “Već 24 godine radim na odbrani ženskih prava i mogu reći da nikada ranije nisam vidjela nešto takvo”, izjavila je za Al Jazeeru. 

Husseini ističe da su slučajevi silovanja u jordanskom društvu rijetki, ali se, i pored toga, trebaju tretirati kao zločini čiji počinitelji moraju biti kažnjeni, a nikako kao prilika za rješavanje socijalnih problema.

Aktivistica Salma Nemes smatra da ukidanje zakona o silovanju predstavlja prvi korak u dugoročnom planu za izmjenu i dopunu zakona. Za Al Jazeeru je istakla kako je cilj pokreta za odbranu prava žena u Kraljevini Jordan ojačati moć jordanskih žena i učiniti ih ravnopravnim pripadnicama društva. 

S druge strane, Reem Abu Hassan, bivša ministrica za društveni razvoj, koja se bori za izmjenu člana 308, umjesto toga da bude ukinut, smatra da će ukidanje dovesti do toga da problemi, inače rijetko prisutni u jordanskom društvu, dođu do izražaja.

Abu Hassan ističe da žene koje su zatrudnile u “nezakonitom odnosu” nemaju pravo na pobačaj ili DNK analizu radi utvrđivanja očinstva.

Naglasila je, također, da oni koji traže izmjenu zakona ni u kojem slučaju ne zagovaraju da se silovateljima dozvoli da izbjegnu kaznu, ili da se na taj način stimulira povećanje broja silovanja. Bivša ministrica kaže da predloženi amandmani ne sadrže izbor zasnivanja braka za počinitelje silovanja, te je pozvala da se donese zakon u interesu djeteta kojem će biti uskraćen odgovarajući društveni status ako se upiše bez podataka o očinstvu.

Reforme

Obeida Abdo, novinarka i aktivistica za prava žena, kaže da je podržavala ukidanje zakona, ali je revidirala svoj stav nakon što je otkrila da jedan broj onih koji to podržavaju svjesno falsificiraju neke činjenice kako bi argumentirali svoj stav.

Pojasnila je da sada brani tradicionalne vrijednosti porodice u svom društvu nasuprot onih koji žele nametnuti strane ideje kojima se te vrijednosti žele narušiti.

Husein Mahadin, profesor sociologije na Univerzitetu Mutah, smatra da rasprave između pobornika ukidanja zakona o silovanju i njihovih protivnika pokazuje novi aspekt promjene koju živi tradicionalno jordansko društvo prema otvorenijem konceptu, te smatra da je ovo konfrontacija između tradicionalista i pobornika globalizacije.

Mahadin, koji se inače zalaže za ukidanje zakona o silovanju, naglašava da je Jordan već predugo u fazi društvene tranzicije i kaže: „Jordanska država, kao saveznik i pratilac Zapada zarad svojih političkih i ekonomskih interesa, pokazuje veliki entuzijazam za provedbu zapadnih svjetskih agendi, a posebno onih koje se tiču međunarodnih odnosa, socijalnih konvencija te posebno onih koji su vezani za prava žene“. 

Prema njegovim riječima, rezultat toga je slabljenje tradicionalnih institucija u društvu i uvođenje reformi koje se temelje na zapadnim vrijednostima. To je kasnije dovelo branitelje tradicionalnog rješenja za društvo u poziciju odbrane u odnosu na ekspanziju aktivnosti udruženja i organizacija za zaštitu prava žena.

Mahadin naglašava da jordansko društvo trenutno nije tradicionalno u mjeri u kojoj je to bilo, niti je doživjelo razvoj prema modernosti, već se radi o hibridu ova dva uređenja.

Izvor: Al Jazeera