Infografika: Vojna moć i ekonomija Sjeverne Koreje

Tenzije na Korejskom poluotoku dramatično su povećane nakon što je Sjeverna Koreja testirala interkontinentalni balistički projektil prošlog mjeseca.

Od 1960-ih godina, Sjeverna Koreja pokušava razviti nuklearno oružje, čemu se protivi Južna Koreja, koja je blizak saveznik Sjedinjenih Američkih Država.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un izveo je veliki broj testova balističkih projektila otkako je došao na vlast nakon smrti oca Kim Jong-Ila 2011. Nuklearni program Sjeverne Koreje započet je u vrijeme Sovjetskog Saveza. Prvi nuklearni reaktor izgrađen je u Yongbyonu 1965, a prvi nuklearni test uspješno je izveden 2006.

Nakon povlačenja iz Povelje o neširenju nuklearnog oružja 2003, Sjeverna Koreja izvela je nekoliko nuklearnih testova, najskorije u septembru, 2016. Pjongjang je također testirao novi raketni motor i izveo testno lansiranje balističkih projektila.

Nuklearni i raketni programi tajnovite države doveli su do sankcija. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda zabranit će izvoz robe vrijedne milijardu dolara.

Historija dviju Koreja

Godine 1950, Sjeverna Koreja izvršila je invaziju na Južnu Koreju, čime je započeo trogodišnji Korejski rat. Od potpisivanja sporazuma o primirju 1953, Sjevernu i Južnu Koreju dijeli demilitarizirana zona, široka četiri i duga 250 kilometara.

Seul, glavni i najveći grad Južne Koreje, nalazi se u blizini demilitarizirane zone i mogao bi biti pogođen iz sjevernokorejskog artiljerijskog oružja u slučaju sukoba.

Obje Koreje povećale su vojnu potrošnju u proteklim decenijama. Hiljade američkih vojnika nalaze se u regiji, te je tako Korejski poluotok, koji se nalazi između Japanskog mora i Žutog mora, jedna od zona sa najvećim vojnim prisustvom u svijetu.

Danas Sjeverna Koreja troši više nego ijedna druga država na vojsku. Gotovo četvrtina bruto društvenog proizvoda troši se na vojsku. Sa gotovo 1,2 miliona aktivnih vojnika, Sjeverna Koreja ima četvrtu najveću vojsku u svijetu.

Dok su se svjetski lideri smjenjivali, u Sjevernoj Koreji na vlasti je ostala dinastija Kim.

Koji je domet sjevernokorejskih projektila?

U proteklih nekoliko godina, Sjeverna Koreja testirala je nekoliko balističkih projektila. Kim Jong-un je obećao da će nastaviti s testovima, što su osudili SAD i njegovi regionalni saveznici, Južna Koreja i Japan.

Prema rezolucijama UN-a, Sjevernoj Koreji je zabranjeno korištenje balističkih raketa, ali ni šest rundi sankcija UN-a od prvog nuklearnog testa 2006. godine nije zaustavilo napore Pjongjanga da nastavi razvoj onoga što naziva „odbrambenim oružjem“.

SAD se plaši da bi Sjeverna Koreja jednog dana mogla iskoristiti rakete da izvrši nuklearni napad na zapadnu obalu te države. Strahovi rastu nakon testova koje je Pjongjang izveo u julu.

Nejasno je da li Pjongjang može postaviti nuklearne bombe na najnovije rakete, ali jačanje tehnoloških kapaciteta izazvalo je američkog predsjednika Donalda Trumpa da kaže kako će prijetnja SAD-u biti dočekana „vatrom i bijesom“.

Ko su trgovinski partneri Sjeverne Koreje?

Sankcije koje je uveo UN otežavaju vanjsku trgovinu Sjeverne Koreje. Najbitniji trgovinski partner Pjongjanga je susjedna Kina. Gotovo 80 posto trgovine se obavlja s ovom državom.

Posljednja runda sankcija odnosi se uglavnom na robu koja se izvozi iz Sjeverne Koreje. Toj državi je zabranjeno da izvozi ugalj, koji je ujedno i glavni izvor njenih prihoda. Kina, jedna od malobrojnih država koje su u prijateljskim odnosima sa Sjevernom Korejom, podržala je uvođenje novih trgovinskih sankcija.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Južnokorejski predsjednik Moon Jea-in izjavio je da neće biti rata na Korejskom poluotoku, unatoč rastućim napetostima sa sjevernim susjedom. Naglasio je kako je uloženo previše truda nakon korejskog rata da bi se ponovno sve izgubilo. Spreman je na dijalog s Pjongjangom, ali pod određenim uvjetima.

Neki analitičari tvrde da prijetnje američkog predsjednika Donalda trumpa pogoduju Kim Jong-unu. Podrška koju režim ima u narodu je narasla, a čelniku je lakše objasniti velika ulaganja u nuklearni program.  

Više iz rubrike TEME
POPULARNO