Bajkeri iz Turske na putu za Srebrenicu

Pozivni plakat za pohod motociklista iz Turske za Srebrenicu

Strahote koje svjedoci i preživjeli genocida u Srebrenici još osjećaju, 22 godine nakon počinjenog zla, i ne postoje prave riječi da se one opišu, kažu motoristi iz Turske koji dolaze ove godine na komemoraciju žrtvama u ovom bosanskohercegovačkom gradu, a u sklopu Marša mira.

Između 50 i 70 ljubitelja dvotočkaša iz ove euroazijske države krenuli su 7. jula iz Istanbula, a prolaze Grčkom, Makedonijom i Srbijom, kako bi 11. jula u Srebrenici bili na ukopu i komemoraciji žrtvama. Potom se vraćaju u Tursku. Njihovo putovanje trajat će devet dana.

Organizator pohoda je humanitarna organizacija IHH, a njen koordinator Mustafa Ozbek kaže za Al Jazeeru kako deseci bajkera dolaze da odaju počast žrtvama „jednom od najokrutnijih i najkrvavijih dešavanja u cijeloj historiji Bosne i Hercegovine“.

„Naše putovanje u BiH ima više ciljeva. Jedan od njih je, svakako, podizanje svijesti o genocidu koji se desio prije 22 godine. Također želimo ponovo pokazati obostrano pripadanje historiji, osjećanjima zajedništva, zajedničkim idejama i solidarnosti između naroda BiH i Turske“, ističe naš sagovornik.

Bol u punoj snazi

„Pohod zvani MotoBosna ima za cilj osuditi genocid, bolan za sve ljude, a u kojem je ubijeno više od 8.000 muškaraca, staraca i dječaka. Svake godine ovaj tragični događaj se obilježava na razne načine i mi želimo biti dio toga“, navode iz organizacije pohoda.

Dodaju kako se „nove masovne grobnice ubijenih Srebreničana stalno otkrivaju i time je bol iznova prisutna u punoj svojoj snazi“.

„Nakon posjete BiH, naši motoristi će kompletirati putovanje i vratiti se u Istanbul kako bi bili dio obilježavanja sjećanja na mučenike koji su pali prilikom neuspješnog državnog udara prošle godine“, kažu iz IHH-a.

Ozbek navodi kako je bajkere iz Turske povukla želja da se priključe kolegama na točkovima koji u Srebrenicu, svake godine, dolaze iz brojnih europskih država.

„Do sada nijedna bajkerska grupa iz Turske nije učestvovala u obilježavanju genocida i to želimo promijeniti. Želimo da svake godine naši članovi i sugrađani putuju ka Srebrenici i da pokažemo kako smo uz porodice žrtava, kao i uz BiH“, govori on.

Posebna misija

Turski bajkeri će se u Sarajevu pridružiti Šestom motomaratonu Srebrenica 2017 „Da se ne zaboravi i ne ponovi“.

Kako navodi organizator Enver Sulić, približno 600 motociklista putovat će ka Potočarima i Srebrenici. Učestvovat će bajkeri iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Libije, Švicarske i Turske.

Ranije nam je Sulić kazao kako gosti iz Turske žele obići Sarajevo, a imaju i posebnu misiju u Srebrenici.

„Oni dolaze i zbog pomoći udruženje EMAUS, njihovoj školi u Potočarima. Slučajno smo i mi ove godine predložili napraviti humanitarnu akciju prikupljanja novčanih sredstava. U kampu na Ilidži ćemo imati kutiju i tu će svaki od nas ubacivati novac. Znam da nijednom bajkeru neće biti puno 10 maraka (pet eura) u prosjeku 500 ljudi – to je 5.000 maraka (2.500 eura). Taj novac ćemo uručiti tom udruženju, to je novina od ove godine“, ističe Sulić.

Izvor: Al Jazeera