Zašto Netanyahu ne može podnijeti Al Jazeeru?

Mujadalah smatra da Netanyahuove izjave dolaze u kontekstu koordinacije sa poznatim arapskim državama (Arhiva)
Mujadalah smatra da Netanyahuove izjave dolaze u kontekstu koordinacije sa poznatim arapskim državama (Arhiva)

Piše: Mohamed Mohsen Watad

Izjava izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da će tražiti usvajanje nužnog zakona kako bi se ured Al Jazeere u okupiranom Jerusalemu zatvorio, a njeno osoblje protjeralo pokazuje dubinu krize s kojom se izraelski premijer suočava nakon popuštanja pred zahtjevima stanovnika Jerusalema da se uklone detektori metala i sigurnosne kamere s ulaza u džamiju Al-Aqsa.

Iako je priznao da ne postoje zakonski instrumenti za navedeno te da se ranije obraćao sudskim instancama da pronađu zakonski okvir za rješavanje ovog pitanja, Netanyahu je obećao da će inicirati postupak donošenja posebnog zakona s ciljem zatvaranja ureda Al Jazeere u Jerusalemu.

Netanyahu svojim tvrdnjama da ”Al Jazeera nastavlja poticati na nasilje u dešavanjima oko Jerusalema i Al-Aqse” zapravo želi pridobiti desničarski tabor koji je uputio žestoke kritike na njegov račun nakon uklanjanja detektora metala i nadzornih kamera postavljenih na ulazima u dvorište časne džamije.

Vanredno stanje i ‘terorizam’

Omar Khamaisi, direktor Centra Meezaan za ljudska prava, smatra da ne postoje zakonske pretpostavke koje bi omogućile Natanyahuu da odmah zatvori ured Al-Jazeere u Jerusalemu.

Skrenuo je pažnju da se upotreba vanrednog stanja ili zakona o „terorizmu“ – što bi Tel Aviv iskoristio da zabrani rad satelitskim kanalima i arapskim medijima koji prate palestinske i arapske frakcije otpora – ne može odnositi na mrežu Al Jazeera, osnovanu od države Katar i međunarodno priznatu.

On je odbacio mogućnost da će Netanyahu izaći s prijedlogom posebnog zakona na osnovu kojeg bi se zatvorila Al Jazeera jer će to izazvati veliki otpor unutar same države, uzevši u obzir da je takav zakon u suprotnosti sa zakonom o medijima i uopće slobodama u Izraelu. Prema njegovim riječima, to bi otvorilo put izraelskom premijeru da isti ovaj zakon zloupotrijebi i unutar države protiv lokalnih medija koji se suprotstavljaju njegovoj politici.

Direktor Centra Meezaan za ljudska prava smatra da bi ova legistlativa mogla osramotiti Izrael na međunarodnom nivou, budući da Izrael sebe uvijek predstavlja kao jedinu oazu demokratije na Bliskom istoku. Međutim, smatra kako postoji velika vjerovatnoća da će Netanyahu dati instrukcije ograncima izraelskih javnih institucija da vrše pritiske na Al Jazeerine uposlenike.

Pojasnio je da bi Netanyahu mogao tražiti da se uvedu sankcije Al Jazeeri, bez obzira da li je riječ o saradnji s drugim novinarima, produženju dozvola za rad ili uskraćivanju tehničke opreme njenom uredu, a sve u cilju provođenja izraelskih planova u borbi za njihovu verziju priče i terminologiju. Izraelski premijer na taj način želi izvršiti direktan utjecaj na sadržaje, termine i materijale koji se proizvode za Al Jazeeru iz Palestine i Izraela, smatra on.

Huškanje

Sa svoje strane, novinar Mohamed Mujadalah smatra da Netanyahuovi pozivi protiv mreže Al Jazeera dolaze u okviru njegovih konstantnih napora da se osude svi mediji, izraelski i međunarodni, koji prenose istinu gledateljima i ne žele se povinovati ograničenjima i smjernicama njegove vlade i medija koji joj služe.

Mujadalah dodaje da je ideja o zatvaranja Al Jazeere u Jerusalemu ponovo došla u prvi plan, iako je izraelska vlada odustala od ovog pristupa u prošlosti zbog nedostatka zakonskih osnova, što se podudara sa sličnim odlukama donesenim u Jordanu, Egiptu i drugim državama uslijed mjera koje je blok predvođen Saudijskom Arabijom nametnuo Kataru.

Skrenuo je pažnju da je Netanyahu, u nastojanju da pridobije desničare i izveze svoje unutrašnje krize, instrumentalizirao događaje oko džamije Al-Aqsa i Al Jazeerino medijsko pokrivanje kako bi opravdao svoje pozive na zatvaranje ureda ove mreže te podržao zahtjeve država koje bojkotiraju Katar da se mreža Al Jazeera zatvori, iako se jedno vrijeme odustalo od ovog zahtjeva.

Mujadalah smatra da Netanyahuove izjave dolaze u kontekstu koordinacije sa poznatim arapskim državama, koje se boje slobode medija i izražavanja, u okviru projekta da se ograniči rad Al Jazeere uz podršku Izraela. To jasno pokazuju i izjave ministra odbrane Avigdora Libermana koji je potvrdio da Izrael ”dijeli viziju nekih arapskih država da kanal Al Jazeera radi po obrascu nacističke Njemačke.”

Prema mišljenju Mujadalaha, Netanyahu, također, više ne može podnijeti Al Jazeerino dokumentiranje teških kršenja ljudskih prava koje čine izraelske okupacijske snage protiv Palestinaca, što se jasno pokazalo tokom dešavanja u Jerusalemu i Al-Aqsi. Isti stav dijele i Izraelci koji se ne slažu s cionističkim projektom koji podržava okupaciju i ekspanziju doseljeničkih naselja. Ovakvo izvještavanje predstavlja veliki izvor neugodnosti za Netanyahua koji se počeo suočavati sa žestokim kritikama na međunarodnoj sceni.

Izvor: Al Jazeera

 


Povezane

Svaki poziv na gašenje ili ometanje pristupa našim kanalima nije ništa drugo nego pokušaj da se ukine sloboda izražavanja.

03 Jul 2017
Više iz rubrike TEME
POPULARNO