Šta brani regiju iz zraka u slučaju velikih požara?

Velike novce treba izdvojiti za letjelice, ali još više za oporavak okoliša, naselja i života pogođenih žitelja i vatrogasaca (EPA)

Kupovina i održavanje specijaliziranih letjelica za gašenje požara izrazito su skupi i zemljama regije bilo bi preporučljivo da pokušaju prevazići političke igre, te da se zajednički angažiraju, odnosno naprave zajedničko avijatičarsko tijelo koje bi djelovalo po potrebi požara po Zapadnom Balkanu.

Ilustracije radi, samo jedan kanader – pravog imena Bombardier/Canadair CL-415 košta više od 30 miliona američkih dolara. Zatim slijede troškovi obuke specijaliziranog pilota, održavanja…

Tu treba istaći i kako u regiji ne postoji nijedno slično tijelo međudržavne saradnje koje bi moglo biti iskorišteno kao pokazni primjer.

„Ideja da se sve zemlje bivše Jugoslavije i nekoliko okolnih udruže i kupe zajedničku flotu namenskih letelica za gašenje požara deluje razumno, ali je praktično gotovo neizvodljiva, politički da ne pominjemo“, ističe za Al Jazeeru Petar Vojinović, glavni urednik specijaliziranog avijatičarskog portala Tango Six.

„Bilo bi potrebno formiranje jedinstvene, nezavisne kompanije koja bi rukovodila flotom, sprovodila nabavke, obuke, održavanje. Na žalost, ne postoji ni jedan sličan funkcionalan primer regionalnog udruživanja da bi mogli da kažemo da bi i ovo bilo moguće.“

Vojinović ističe kako bi ovakva kooperacija bila razumna, efikasna i cjenovno podnošljiva.

Noću ne djeluju zbog sigurnosti posade

Hrvatske zračne snage ne djeluju tokom noći zbog nedostatka vidljivosti.

„Dovoljna vidljivost neophodna je kako bi se osigurala sigurnost posada i omogućila posadama da odrede visinu u odnosu na morsku površinu i valovitost mora, što je presudno za uzimanje vode“, ističu iz DORH-a.

„Ali je politički i funkcionalno gotovo nemoguće u ovoj klimi. Letačke operacije, poseban entitet koji se bavi održavanjem i rukovođenjem avionima je skupa stvar, mora imati jasnu podršku finansijera (u ovom hipotetičkom slučaju država) i nije nešto što bi trpelo političko/stranačko/regionalne improvizacije“, dodaje on.

Hrvatska: Eskadrila 12 aviona

Šta brani regiju iz zraka u slučaju velikih požara kao što su nedavni kod Splita, na planini Čvrsnica (BiH) i većem dijelu Crne Gore?

Hrvatska je tu u najboljem stanju.

Za gašenje požara otvorenih prostora iz zraka, Repubika Hrvatska koristi šest amfibijskih protupožarnih aviona Bombardier/Canadair CL-415 Super Scooper i šest manjih aviona iz obitelji Air Tractor AT-802.

Oni Air Tractori koji su opremljeni plovcima imaju naziv Fire Boss i oni se mogu puniti vodom i na aerodromu i sa vodene površine. Plovci se mogu montirati i razmontirati, ali se to ne radi često.

Za gašenja u Hrvatskoj koriste i transportne helikoptere iz obitelji Mi-8 ‘Hip, pojašnjava nam jedan stručnjak iz regije. 

Oni Air Tractori koji su opremljeni plovcima imaju naziv Fire Boss i oni se mogu puniti vodom i na aerodromu i sa vodene površine

Crna Gora imala je dva Fire Bossa u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova, pa im se jedan srušio.

Pa su s drugog skinuli plovke i stavili kotače te su nabavili još jedan Air Tractor na kotačima. Imaju i par poljoprivrednih aviona Dromader, koje koriste za gašenje požar, govori naš sagovornik. 

Makedonija ima tri Fire Bossa u sastavu Direkcije za zaštitu i spašavanje Republike Makedonije.

„Srbija nekoliko Dromadera iz sastava poljoprivredne avijacije, koriste par svojih vojnih helikoptera iz obitelji Mi-8, a dođu i Rusi u svoj centar u Nišu s helikopterom Ka-32 da im pomognu. Slovenija gasi svojim vojnim helikopterima Bell 412, dok BiH koristi nekoliko vojnih helikoptera obitelji Mi-8.“

Srbija: Nedovoljni kapaciteti

Srbija, najveća država regije, ima nedovoljne kapacitete za gašenje požara iz zraka, smatra Vojinović.

„To se pre nekoliko godina i dokazalo kada su zbog velikih požara u njihovo gašenje bili uključeni i veći avioni iz Rusije. Srbija trenutno ima samo helikoptere vojske i policije koji mogu da nose specijalna namenska vedra za gašenje požara. Vojska i policija uskoro dobijaju i nove Airbus helikoptere, neki od njih će takođe biti u stanju da nose vedra, ali je to sve i dalje nedovoljno za veće požare. Tada pomažu samo kanaderi ili ruski Iljušini i Berijevi. Ili mnogo brojnija helikopterska flota“, obrazlaže on.

Podatke vojnog analitičara o hrvatskoj eskadrili potvrđuju i oni koje smo dobili od Ministarstva odbrane ove države (MORH), te kako ne planiraju dalje povećavati broj letjelica.

„Vezano za vaš upit, možemo vas izvijestiti da Oružane snage Republike Hrvatske, odnosno Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana raspolaže sa šest zrakoplova CL-415 Canadair i šest zrakoplova AT-802 A/F Airtractor. Također, možemo vas izvijestiti da prema sadašnjim planovima nije planirana nabava dodatnih protupožarnih zrakoplova“, navodi se u odgovoru na upit Al Jazeere.

Vojni analitičar ističe kako nabavka jednog „malog“ Fire Bossa košta između tri i četiri miliona američkih dolara.

Najefikasnija kombinacija gašenja

Iskustva govore kako se požari na otvorenom iz zraka najefikasnije gase kombinacijom helikopter – manji navalni avion – veliki protivpožarni avion, navodi analitičar.

„Za zemlju koja nema puno mora i financijskih sredstava, veliki Canadair CL-415 je preskup, ali bi odlična bila kombinacija Air Tractora i helikoptera. Iskustva iz Hrvatske govore da neki požar mogu ugasiti dva Air Tractora deset puta jeftinije nego jedan Canadair CL-415.“

„Što se tiče koštanja, održavanje Protupožarne eskadrile košta hrvatsko Ministarstvo obrane između 80 i 100 milijuna kuna (11 i 13,5 miliona eura)“, dodaje on.

Lobiranje iz Air Tractora

Vlada bh. entiteta Federacija BiH još je na sjednici održanoj 5. septembra 2012. godine usvojila Informaciju o požarima na području FBiH, koju je sastavila tadašnja Federalna uprava civilne zaštite, podsjeća naš sagovornik.

„Jedan od zaključaka te informacije je da će ‘Vlada FBiH… kod Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srpske inicirati nabavku malih letjelica za gašenje požara otvorenih prostora. Ukoliko se ne može realizirati ovaj zaključak, FBiH će samostalno nabaviti dva do tri aviona Air Tractor’. Također, analize su ustanovile da BiH ima dovoljno jezera za sigurno punjenje amfibijskih aviona, ali bi dobro došle i varijante na kotačima koje su nešto jeftinije“, ističe on i dodaje kako predstavnici Air Tractora već godinama lobiraju za prodaju ovih efikasnih aviona.

Milioni su potrebni za kupovinu letjelica neophodnih za gašenje požara na teško dostupnim područjima, a koji se često dešavaju na Balkanu kako to pokazuje ova, a i godine iza nas.

Kako kažu naši sagovornici, dobro bi bilo napraviti zajedničko tijelo koje bi se borilo sa vatrama, efikasnije nego što se sada to radi.

Velike novce treba izdvojiti za letjelice, ali još više za oporavak okoliša, naselja i života pogođenih žitelja i vatrogasaca.

Izvor: Al Jazeera