Nastavlja li Hamas dogovore s Abbasovim rivalom Dahlanom?

Dahlan (desno) je rival Mahmouda Abbasa (lijevo) (EPA)

Piše: Ahmad Fayyad

GAZA – Masovni ustanak Palestinaca protiv mjera usmjerenih na potčinjavanje džamije Al Aqsa i njene okoline izraelskoj kontroli pratio je jezik fleksibilne komunikacije između predsjednika Mahmouda Abbasa i Islamskog pokreta otpora Hamas u kontekstu poziva na jedinstvo, pomirenje i rješavanje sporova kako bi se pažnja mogla posvetiti odbrani Jerusalema i svetih mjesta.

Ovaj pomirljiv ton je izazvao velike polemike na političkoj palestinskoj sceni kada je riječ o njegovim refleksijama na približavanje Abu Mazena (Abbasa) i pokreta Hamas koji je nedavno postigao dogovor s Abu Mazenovim rivalom Mohamedom Dahlanom pod pokroviteljstvom Egipta, a tiče se rješavanja nacionalnih briga i humanitarnih problema u Pojasu Gaze. 

Ovih dana se govori o naporima koje ulažu istaknute palestinske ličnosti unutar frakcija da se ovakav ambijent iskoristi za podsticanje na približavanje između ove dvije strane. Međutim, Ismail Radwan, jedan od lidera pokreta Hamas, negirao je bilo kakvu zvaničnu komunikaciju između njegovog pokreta i Abu Mazena kada je riječ o međusobnim pozivima na pomirenje.   

Iskrene namjere

Radwan je za Al Jazeeru kazao da onaj ko želi pomirenje mora za to pripremiti i ambijent, a ne samo govoriti o tome u medijskim pamfletima, budući da proces pomirenja traži ozbiljne i iskrene namjere.

Radwan je negirao da je pokret Hamas zamrznuo kontakte sa zastupnikom Mohamedom Dahlanom te je naglasio kako će se njegov pokret pridržavati svih dogovora postignutih s Egiptom i Dahlanom u Kairu. Ističe da se ovi dogovori odnose na rješavanje humanitarnih problema, kao što je aktiviranje Odbora za socijalnu solidarnost, mehanizama za provođenje socijalnog pomirenja, rješavanje krize sa električnom energijom, otvaranje prijelaza, kao i drugih kriza sa kojima se suočava Pojas Gaze.  

Također je potvrdio da dogovori s egipatskom stranom i palestinsko-palestinski dogovori u Kairu nisu alternativa za postizanje pomirenja sa palestinskim predsjednikom i pokretom Fatah i svim njegovim ograncima. Skrenuo je pažnju na to da je Abbasovo insistiranje na nepridržavanju potpisanih dogovora i želja da jednostrano donosi političke odluke zapravo uzrok posrnuća procesa pomirenja.

Pisac i politički analitičar Ibrahim al-Madhoun smatra da je Hamas ozbiljan i da će nastaviti s provedbom nedavno postignutog dogovora s egipatskom stranom, kao i unaprijediti svoj odnos s Kairom te urediti odnose s zastupnikom Mohamedom Dahlanom.   

Dodaje da, bez obzira na kompleksnost, opasnosti i poteškoće koje se vezuju za ove dogovore, Hamas će nastaviti s njihovom implementacijom bilo sa egipatskom stranom ili sa zastupnikom Dahlanom. Predsjednik Abbas je zatvorio vrata pred Hamasom i pooštrio svoje neprijateljstvo, stoga je Hamas bio prinuđen poduzeti ove korake, smatra on.

Prilike za povlačenje

Al-Madhoun za Al Jazeeru kaže da Hamas neće odustati od dogovora postignutih sa Dahlanom, čak i ako predsjednik Abbas bude nagovijestio spremnost da odustane od svojih poteza i mjera poduzetih protiv Gaze. Hamas je svjestan da nastavak i pridržavanje dogovorenog s Dahlanom i Egiptom služi općem palestinskom stanju i jača prilike za izgradnju nacionalnog projekta u kojem svi mogu uzeti učešće.

Politički analitičar i pisac Momin Bseiso dijeli slično mišljenje kao i Al-Madhouna te smatra da se pokret Hamas čini veoma opreznim u svojoj relaciji  s Dahlanom. Hamas je potpuno svjestan političkih ambicija ovog čovjeka i toga da on djeluje kao instrument u okvirima sigurnosnog sistema u regiji koji ne želi dobro pokretu Hamas i njegovom projektu otpora okupaciji.  

Prema Bseisou, uprkos velikim poteškoćama koje Hamas ima da prezentira svoje dogovore s Dahlanom unutar značajnog dijela pokreta, to neće spriječiti Hamas da nastavi realizaciju dogovora koji su nedavno postignuti s Dahlanom u Kairu.

Kada je riječ o prilikama za zbližavanje između Hamasa i Abu Mazena, Bseiso smatra da su ova dva pokreta, Fatah i Hamas, napravili određene korake u medijima u pravcu približavanja, međutim, ti potezi su još teorijske naravi i nisu praktičnog karaktera kako bi se njima otvorio put za rješavanje otvorenih pitanja na putu pomirenja ove dvije strane.

Izvor: Al Jazeera