Poljska protestuje: Građani smo slobodne Evrope, nemojmo to izgubiti

Neophodno je smiriti strasti između Poljske i EU-a (EPA)

Protesti u Varšavi nastavlju se i danas, ovog puta ne ispred Skupštine, u kojoj su poslanici prihvatili kontroverzni novi zakon u oblasti pravosuđa oko 1:30 noću, već u zgradi Senata, gde ovaj put senatori treba da razmatraju predloge vladajuće stranke Zakon i Pravda.

Sam zakon kritikovali su, ne samo poslanici opozicionih stranki, ali i ombudsmen Adam Bodnar, inače pravnik po struci, nego i eksperti kako u Poljskoj tako i van nje.

Adam Bodnar je rekao medijima da je novi zakon protivustavni, te je njegov ulazak u glasačku proceduru „ubrzan zbog želje za postizanjem određenih političkih ciljeva“.

Bodnar je pozvao predsednika Poljske, Andžeja Dudu da ne stavlja svoj potpis na ovaj projekat, dok je juče govoreći u Skupštini istakao da sporni zakon o Vrhovnom Sudu ali i dva druga projekta predložena od strane vladajuće stranke, rekao ja da ako njegovi apeli ne donesu željene rezultate, nezavisno sudstvo u Poljskoj prestaće da postoji.

Evropska unija zabrinuta zbog Poljske

Događaji u Poljskoj zabrinjavaju i Evropsku uniju, gde je zamenik predsednika Evropske komisije, Frans Timmermans 19. jula preko svog Twitter naloga upozorio da Poljska može da izgubi pravo glasanja unutar evropskih struktura ukoliko situacija se pogorša, no kazao je takođe da ne postoji bitnija stvar u njegovom životu od okončanja podela unutar EU-a te od proširenja EU-a 2004. godine kada su Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka postale članice Evropske Unije. On je takođe upozorio da je problem Poljske, problem svakog građanina Evropske unije.

Reči podrške pristižu i iz Češke. Poljski ombudsmen dobio je pismo podrške od svoje češke koleginice, Ane Šabatove, inače poznate disidentkinje, dugogodišnje aktiviskinje u borbi za ljudska prava, nagrađene u UN-u za svoj doprinos u borbi za ljudska i građanska prava. Bodnar je poručio da će pismo Šabatove pročitati danas tokom okupljanja u Senatu.

S druge strane vladajući Zakon i Pravda, ne menja planove i uprkos jakom otporu ne samo opozicije, već i eksperata, civilnog društva, građana…

Pozicija ostaje pri svome, jer kako kažu, novi zakon je „poslednji korak u razrešenju problema postkomunizma u poljskom pravosuđu“, te „ispunjenje implementacije reforme pravosuđa“, koju je Zakon i Pravda obećao glasačima tokom izborne kampanije.

I dok će s jedne strane, novi zakon onemogućiti zapošljavanje sudija, koji su u prošlosti bili deo službi ili imali saradnju sa organima bezbednosti, s druge strane to, oko čega se vodi ceo spor, jeste način otpuštanja i primanja novih sudija, koji je za mnoge protiustavni, jer vodi do uništavanja pravne države.

Razlikuje se i percepcija samih protesta. Dok Bartek Milczarczyk, glasnogovornik Gradske skupštine Varšave tvrdi da se oko predsedničkog konaka okupilo juče oko pedeset hiljada ljudi, policija tvrdi da ih je bilo najviše 14.000.

Borba za slobodu

Dok se nastavlja borba između političara, mnogi građani izlaze na ulice da iskažu svoje nezadovoljstvo.

Protesti traju još od nedjelje, građani se okupljaju po trgovima širom Poljske, ne samo u najvećim gradovima te zemlje, nego i drugim manjim. Na znak protesta pale se sveće, peva se narodna himna, atmosfera za mnoge učesnike je vrlo emotivna, ljudi plaču pevajući himnu. Nose se zastave kako Poljske, tako i Evropske unije.

Prema istraživanjima CBOS fondacije iz aprila ove godine, čak 88 posto Poljaka podržava članstvo Poljske u Evropskoj Uniji. To je najbolji rezultat u poslednje tri godine, a prema istim nalazima jedino 8 posto građana Poljske se protivi članstvu zemlje u EU.

Poljaci protestuju i pozivaju predsednika da stavi veto na novi zakon.

Izvor: Al Jazeera