Naučna fantastika sa okusom Krajine

Alagić: Temeljna ideja romana jeste da u učenju vjere pronađemo poticaje, izvorište i osnovu za svestrano i sigurno razvijanje vlastitih kreativnih ideja i životnog duha (Ustupljeno Al Jazeeri)

U Sarajevu je objavljen neobičan naučno-fantastični roman: Altruista – anomalije srca. Roman je prvi u seriji romana mladog pisca Selima Alagića, rodom iz Cazina i svršenika IPF-a u Bihaću. Izdavač djela je Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport (AKOS) koja ovim projektom javnosti nudi unikatno i poučno štivo o univerzalnim vrijednostima, moralu i dobru.

„Kad me pitate otkud ljubav prema pisanju, to je kao da pitamo Harryja Pottera otkud kod njega ljubav prema čaroliji. Čitao sam sijaset priča i gledao mnogo filmova, stoga sam jednostavno htio napisati svoju. Zaista osoba koja ne čita živi dosadni život, dok ona koja čita živi više od te dosade, a ona koja piše vlastite priče je osoba koja živi više vlastitih života. Od malih nogu sam maštao i smišljao priče, ali nikad to nisam, ne znam ni sam zašto, imao hrabrosti napisati  Tek kad sam priču  napisao, počeo sam je graditi i ukrašavati, osjetio sam se tako staloženim, smirenim, ispunjenim i zabavljenim na takav način da nijedna druga igra ne može zabaviti. Najbolje je srce ono koje lupa od avanture“, kaže Selim.

Mnogi njegovi prijatelji, pa čak i porodica i rodbina, nisu ni znali da piše knjigu. Sa pisanjem Altruiste je započeo u srednjoj školi, talenat gradio tokom fakultetskih dana, a sada je osvanuo trenutak da javnost upozna sa svojim radom.

Samarkand, Istanbul, druga planeta…

Priča romana počinje u Samarkandu, prelazeći u Istanbul, a nastavlja se do tajanstvene planete Yeni Umut (Nova Nada). To je planeta na koju su, u želji da će na njoj pronaći nadu za nesmetanu predanost nauci, otputovali ili izbjegli veliki naučnici i talenti s planete Zemlje. Zbog toga značenje ove planete i jeste Nova Nada.

Vrijeme na Yeni Umutu postaje takvo da su islamska civilizacija i njene tekovine ostale u tragovima, gube se iz svijesti ljudi i polahko dolaze do one tačke kada činjenice prelaze u legende. Grupe odabranih i odgovornih ljudi, u težnji da očuvaju civilizaciju, nastoje uspostaviti kakav-takav društveni poredak, u kojem bi se čovjek mogao osjećati sigurnim i slobodnim.

No, zlo nikad ne spava i ono ne zna za odustajanje. Ono, nalazeći sebi prostora u slobodnom prostoru koje nije bilo ispunjeno dobrim s neumirućom težnjom da poremeti mir, jača iz dana u dan. Sve je to bila zamka u koju su upali najveći umovi s planete Zemlje. Sakupljeni na jednom mjestu, osuđeni na propast i svjesni svoje nevolje, pokušavaju se odbraniti protiv zlih hordi. Vjera i borba protiv zla ih dovodi do neočekivano još interesantnijih avantura.

Cilj romana je da u čitaocima probudi nadu za bolje, efektivnije i sigurnije sutra.

„Temeljna ideja, pa i po(r)uka romana, jeste da u učenju vjere pronađemo poticaje, izvorište i osnovu za svestrano i sigurno razvijanje vlastitih kreativnih ideja i životnog duha. Nekad smo bili kreatori modernog doba, a sad smo njegovi robovi. Roman iskazuje nepokolebljivo uvjerenje u to da vjera pruža neprolazne i neoborive odgovore i mogućnosti za nova misaona i djelatna potvrđivanja čovjeka u svim višim oblicima ljudskog opstanka; u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti“, ističe Selim.

U romanu Altruista – anomalije srca se prepliću različiti žanrovi, pa je to, pored osnovne prepoznatljivosti, one naučno-fantastične, i psihološki roman, ali i ljubavni roman i roman o odrastanju – bildungsroman. Roman koji nudi želi da u čitaocima probudi želju da se odgajaju, mijenjaju nabolje, da budu optimisti, graditelji budućnosti i učenici sadašnjosti.

„Roman je krenuo ka prijevodu na engleski jezik i, čim ga preinačimo na engleski, objavit ćemo ga i šire, a bit će, također, i u elektronskoj formi. Također, ovu knjigu planiram preinačiti i u jedan super strip“, zaključio je Selim.

Izvor: Al Jazeera