Katar će tražiti mišljenje Međunarodnog suda pravde

Ali bin Smaikh al-Marri: Postoji mogućnost pribjegavanja međunarodnim mehanizmima za ljudska prava pri Ujedinjenim narodima (Al Jazeera)

Piše: Mohamed al-Shayazmi

Predsjednik Nacionalne komisije za ljudska prava u Kataru Ali bin Smaikh al-Marri pozvao je katarsku Vladu da zatraži savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o nelegalnosti blokade koja je nametnuta ovoj državi. Također je implicitno ukazao da se trebaju obratiti Ujedinjenim narodima ukoliko saudijske vlasti ne ukinu ograničenja koja sprečavaju Katarne da obave hadž ove godine.

On je rekao da savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu, bez obzira što nije obavezujuće za države, ima moralnu težinu koja će državi Katar dati prostora da poduzme druge administrativne korake kako bi se ukinula blokada. Također, to će pružiti priliku da se procesuiraju oni koji su umiješani u blokadu pred međunarodnim sudskim instancama, jednako kako je sud donio mišljenje o rasisitičkom zidu razdvajanja u Palestini.

Marri je prenio da je veliki broja evropskih organizacija za ljudska prava, koje je posjetio tokom svoje posljednje turneje, osudio blokadu koju su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein nametnuli Kataru. Ukazao je da su ove organizacije, nakon što su upoznate sa svim izvještajima Nacionalne komisije o blokadi, podstakle državu Katar da prati i dokumentira sve prekršaje, s obzirom na to da se njima krše osnovni principi ljudskih prava.

 

Kada je riječ o komisiji koja je nedavno formirana kako bi se tražila kompenzacije za štetu nastalu zbog blokade, Marri je rekao da rad Nacionalne komisije za ljudska prava u Kataru upotpunjuje ulogu komisije za kompenzacije te da postoji direktna koordinacija s ovim tijelom, posebno kada se radi o narušavanju prava pojedinca. U odgovoru na pitanje Al Jazeere vezano za izjave saudijskog ambasadora u Jordanu od prije nekoliko dana, kada je pozvao na konačan prekid odnosa s Katarom, Marri je rekao da osoba koja je to izjavila nije uzela u obzir činjenicu da između dva naroda postoje prava i obaveze, a da odgovorni moraju obratiti pažnju i na to.

Marri je otkrio da će delegacija Visokog predstavništva za ljudska prava posjetiti Dohu u narednim danima, kako bi utvrdili razmjere kršenja ljudskih prava te izvijestili o tome visokog predstavnika za ljudska prava. Pored toga, Katar će posjetiti i veliki broj parlamentarnih delegacija iz brojnih zemalja, kako bi se sastali s odgovornim ljudima u Nacionalnoj komisiji i susreli se s osobama kojima je nanesena šteta blokadom.

Predsjednik Nacionalne komisije za ljudska prava u Kataru je nagovijestio kako postoji mogućnost pribjegavanja međunarodnim mehanizmima za ljudska prava pri UN-u, pa čak i podizanje žalbe specijalnom izvjestitelju o slobodi vjere ili uvjerenja te obraćanja organizaciji UNESCO, kao i ostalim relevantnim međunarodnim organizacijama ako saudijske vlasti ne ukinu ograničenja koja su uvedena hodočasnicima iz države Katar.

Marri je kazao da kod organizatora putovanja na hadž postoji strah da će sezona hadža ove godine propasti u kontekstu stalnog intenziviranja huškačkih kampanja protiv Katarana te zabrane prebacivanja novca i korištenja katarske valute u Saudijskoj Arabiji. On je upozorio da politiziranje vjerskih simbola i njihovo unošenje u političke nesuglasice predstavlja jasno kršenje Člana 18. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Člana 30. Arapske povelje o ljudskim pravima, Člana 18. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima te Člana 6. Deklaracije o ljudskim pravima Vijeća za zaljevsku saradnju.

 

Spomenuo je da je komisija zatražila od odgovornih u Saudijskoj Arabiji da olakšaju procedure hadža za Katar, jer ne postoji saudijska instanca kojoj se mogu obratiti u Kataru nakon što su saudijska ambasada i konzulat zatvoreni.

Marri je iznio rezime razgovora s ambasadorima Indije, Nepala, Bangledeša i Pakistana, država iz kojih dolazi većina radnika koji su radili za Katarane na teritoriji Saudijske Arabije. On je kazao kako njihovi katarski poslodavci nemaju gotovo nikakvih informacija o ovim radnicima. Izloženi su riziku od hapšenja zbog ilegalnog statusa u državi, ali i zbog problema da im se prebaci novac.

Marri je otkrio da će ambasade ovih država uložiti napore zajedno sa Saudijskom Arabijom kako bi se odredila sudbina ovih radnika, s tim da ne postoje službene statistike o njihovom broju.

Izvor: Al Jazeera