Bebe umiru u Gazi dok se Hamas i Fatah svađaju ko je kriv

Bebe su žrtve političkog sukoba Hamasa i Fataha (Al Jazeera)

Pišu: Isra Namey i Linah Alsaafin

Bajram je ove godine bio tragičan za Hanan Ghaben. Njen pet dana star sin, koji je imao bolesno srce, preminuo je u utorak, nakon što je spriječeno da ga prebace iz opkoljenog Pojasa Gaze zbog liječenja. Palestincima u osiromašenom Pojasu Gaze, kojih ima dva miliona, potrebna je izraelska dozvola za izlazak koju je teško dobiti, kako bi mogli otići na liječenje u Izrael ili u okupirane teritorije Istočnog Jerusalema i Zapadne obale.

“Šta smo Bogu zgriješili da zaslužimo ovoliki bol i da gledam kako mi dijete umire pred očima?”, pita se Ghaben, a glas joj drhti.

Palestinska samouprava sa Zapadne obale, koja predstavlja neku vrstu vlade i upravlja Zapadnom obalom koja je pod izraelskom okupacijom, koordinira prebacivanje Palestinaca u bolnice izvan Pojasa Gaze, gdje ne mogu dobiti adekvatan tretman i pokriva troškove. Ali, u proteklih nekoliko mjeseci smanjen je broj pacijenata koje Palestinska samouprava prebacuje u Izrael, zbog čega su pacijenti kojima je hitno potrebno liječenje, poput Ghabenine bebe, blokirani u loše opremljenim zdravstvenim ustanovama u Pojasu Gaze.

Ove sedmice su u nepuna 24 sata tri novorođenčeta preminula na odjelu intenzivne neonatalne njege u bolnici Al Shifa u Gazi, jer su im dozvole za liječenje ili odbijene, ili stigle prekasno. Bara Ghaben, Ibrahim Tbeil i Mus'ab Araeer su imali manje od godinu dana i bolovali su od urođene srčane mane.

Jedanaest mrtvih pacijenata

Ghaben kaže da su suprug i ona za svog sina tri puta tražili dozvolu za liječenje, ali kašnjenje u procesu kojim upravlja Palestinska samouprava pokazalo se fatalnim. Kašnjenje u koordinaciji prebacivanja pacijenata dio je nedavne eskalacije odnosa Palestinske samouprave i njihovog rivala, vlade Hamasa u Gazi, smatraju zvaničnici Hamasa.

U martu je Palestinska samouprava smanjila plate svojim uposlenicima u Gazi za 30 posto. Nedugo potom, palestinski zvaničnici u Ramallahu tražili su od Izraela da umanji isporuku električne energije Gazi za najmanje 40 posto, izjavivši da je oni više neće plaćati. Zamjenik ministra zdravstva u Gazi Yousef Abu Rish opisao je situaciju u zdravstvu kao “smrtnu kaznu”

“U protekla tri mjeseca 11 palestinskih pacijenata u Gazi umrlo je jer im nije data dozvola za liječenje izvan Gaze”, kaže on za Al Jazeeru. “Palestinska samouprava je odgovorna za smrt svakog pacijenta koja je mogla biti izbjegnuta liječenjem izvan Gaze.”

Abu Rish je rekao da su u toku proteklog mjeseca palestinske i izraelske vlasti odbile izdati dozvolu za najmanje 1.620 palestinska pacijenta u Gazi, dok 1.500 pacijenata još čeka na odgovor.

“Ozbiljne implikacije i posljedice nedavne kaznene mjere [predsjednika Palestinske samouprave Mahmouda] Abbasa protiv Gaze da se zaustavi prebacivanje pacijenata u bolnice na Zapadnoj obali, u Jordanu i u Izraelu su se pojavile i počele su odnositi mlade živote”, kazao je on.

Zdravstveni sektor na ivici kolapsa

Svjedočanstva i podaci koje su prikupili ljekari za Human Rights-Izrael pokazuju da je u 2016. godini broj zahtjeva za dozvole odobrenih od Palestinske samouprave iznosio 2.041 mjesečno. U maju i junu 2017. godine broj odobrenih zahtjeva iznosio je svega 10 dnevno, dok je prosječan broj zahtjeva na dnevnom nivou iznosio 120.

Što se ovog mjeseca tiče, više od 1.600 pacijenata iz Gaze čeka na odluku Palestinske samouprave u vezi premještaja. Ali, Palestinska samouprava je odbila zahtjeve, što je najnoviji u nizu raskola između ove dvije političke stranke, koje se bore za vlast u palestinskim teritorijama.

“To što govore iz Ministarstva zdravstva u Gazi nije istina. Regulative su u toku”, kaže za Al jazeeru ministar zdravstva na Zapadnoj obali Jawad Awwad. “Mi ispunjavamo svoje obaveze prema južnoj pokrajini”, kaže on, referirajući se na Vladu u Pojasu Gaze koju predvodi Hamas.

“Pružili smo Gazi sve usluge koje možemo, od potrepština do pokrivanja troškova liječenja izvan Gaze.”

PHRI je također optužio Palestinsku samoupravu da je srezala medicinske potrepštine Gazi za 90 posto. To je, zajedno s nedavnom odlukom da reduciraju opskrbu strujom Gazi, dovelo zdravstveni sektor u Gazi na ivicu kolapsa.

Ugrožen rad 13 državnih bolnica

Mostafa Saidem, doktor na pedijatrijskom odjeljenju u Al Shifi, kaže da je nedostatak lijekova dodatno opteretio bolničko osoblje, koje je i prije tog imalo ograničene resurse.

“Oko 40 posto potrebnih lijekova za liječenje srčanih oboljenja i drugih ozbiljnih bolesti potrošeno je iz naših skladišta, što nas kao medicinsko osoblje ograničava”, kaže on.

Informacije koje je prikupio PHRI pokazuju da je budžet Palestinske samouprave za Ministarstvo zdravstva Gaze opao sa četiri miliona dolara na svega 500 000 dolara u maju, čime je ozbiljno ugrožen rad 13 državnih bolnica.

Sa samo tri sata struje dnevno i nakon zatvaranja jedine elektrane u Gazi, 14 državnih bolnica i zdravstvenih ustanova u Gazi sada se “suočava s djelomičnim ili potpunim ukidanjem ključnih usluga”, kako smatraju u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Mnogi su upozorili na štetan utjecaj po Palestince uhvaćene između dvije vatre u igri moći između Palestinske samouprave i Hamasa, koja je počela s Fatahovim neuspjelim pokušajem državnog udara na Gazu nakon što je Hamas pobijedio na izborima, nakon čega je Fatah protjeran sa ove teritorije, a Hamas je preuzeo vlast.

Bolesnici kao taoci

Robert Piper, humanitarni koordinator Ujedinjenih naroda u okupiranoj palestinskoj teritoriji, rekao je prošle sedmice da ljudi u Gazi “ne bi trebali biti taoci u ovom dugogodišnjem internom palestinskom sporu”. Lokalni mediji su izvijestili da je Dana Moss iz PHRI-ja rekla da su pacijenti u Gazi “taoci političkih unutrašnjih borbi”.

A u bolnici Al Shifa Mahmoud el-Qoun stoji izbezumljen pored bolesničkog kreveta svoje kćerkice. Samaa, stara svega 11 dana, rođena je prije termina i potrebna joj je posebna njega koju joj doktori u Gazi naprosto ne mogu pružiti.

“Užasno je… bespomoćan sam pred teškim zdravstvenim stanjem moje kćerke”, kaže Qoun. “Plašim se da će i ona postati žrtva, baš kao i ostala djeca. To je užasna noćna mora, koja me i dalje progoni.”

Izvor: Al Jazeera