Emirati podržali Le Pen i tražili da napadne Katar i Saudiju

Marine Turchi kaže da je visoki zvaničnik obavještajne službe Emirata u tajnosti posjetio Marine Le Pen

Piše: Hisham Abu Maryam

Nedavno objavljena knjiga pokrenula je novi skandal o Ujedinjenim Arapskim Emiratima, nakon što je otkriveno da su Emirati ponudili da finansiraju izbornu kampanju liderke krajnje desnice Marine Le Pen, a da ona zauzvrat pokrene klevetničku kampanju protiv Katara i Saudijske Arabije u svijetu, optužujući ih za podršku terorističkim organizacijama.

Knjiga pod nazivom Marine est au courant de tout (Marine je svjesna svega), čiji su autori francuski novinari Mathias Destal i Marine Turchi, otkriva da su Emirati iskoristili finansijske probleme kroz koje je prolazila stranka Nacionalnog fronta te ponudili svoje usluge u vidu finansiranja predsjedničke kampanje Marine Le Pen, nakon što su joj francuske banke odbile odobriti kredit. Le Pen je zauzvrat trebala pokrenuti kampanju satanizacije Katara i Saudijske Arabije u evropskoj i međunarodnoj javnosti.

Marine Turchi, koautorica knjige, izjavila je za Al Jazeeru da je visoki sigurnosni zvaničnik obavještajne službe UAE-a u tajnosti posjetio Marine Le Pen u njenom porodičnom domu 20. jula 2014. godine, ponudivši joj tom prilikom “pomoć”.

“Naravno, znamo da je jedina pomoć koju je UAE imao na umu i želio pružiti Marine Le Pen zapravo finansijska podrška”, dodala je.

Također je istakla da je Marine Le Pen zauzvrat trebala pokrenuti kampanju protiv Katara, Saudijske Arabije i Muslimanske braće, optužujući ih za podršku i finansiranje terorističkih skupina.

Marine Le Pen napada

Ova francuska spisateljica ističe da je nakon ovog susreta Marine Le Pen počela žestok napad na Katar u svojim televizijskim intervjuima i predizbornim skupovima. Također je u više navrata pozivala Vladu svoje države da prekine odnose s Katarom, optužujući ovu državu da finansira ekstremističke organizacije, dok je, s druge strane, hvalila napore UAE-a i Egipta u borbi protiv terorizma.

Važno je napomenuti da je Intelligence Online, sajt specijaliziran za obavještajne informacije, potvrdio navode iznesene u ovoj knjizi da su Emirati ponudili između milion i dva miliona dolara za finansiranje predizborne kampanje Marine Le Pen, a da ona zauzvrat napadne Katar. Knjiga Marine est au courant de tout također otkriva da su Emirati finansirali put i boravak Marine Le Pen i jednog broja njenih saradnika u Egiptu u maju 2015. godine.

“Imamo dokumente koji potvrđuju da je Agencija za komunikacije UAE-a platila troškove puta i četverodnevnoga boravka Marine Le Pen u Kairu”, rekla je Marine Turchi za Al Jazeeru.

Pojasnila je da su vlasti Abu Dhabija organizirale sastanke između Marine Le Pen i visokih egipatskih zvaničnika, uključujući i predsjednika Abdel Fataha al-Sisija, a da je njihov cilj bio pokretanje kampanje protiv Muslimanske braće u zemlji i inozemstvu.

Važno je napomenuti da su francuski novinari Christian Chesnot i Georges Malbrunot, autori knjige Nos très chers émirs (Naši dragi emiri), koja je objavljena prošle godine, potvrdili ove informacije.

Uprkos tome da su iznesene veoma teške optužbe, liderka ekstremne desnice u Francuskoj nikada nije opovrgla njihovu tačnost. Naprotiv, Florian Philippot, drugi čovjek stranke Nacionalni front, otvoreno je izjavio u novembru prošle godine da “Emirati nisu Katar, jer se oni bore protiv terorizma, dok ga Katar podržava i finansira”.

“To što su troškove puta Marine Le Pen u Egipat platili Emirati za nas ne predstavlja nikakav problem”, dodao je.

Istrebljivačka politika

Sa svoje strane, poznati francuski akademik i mislilac Francois Burgat kaže da emiratski zvaničnici provode “istrebljivačku politiku”, skrenuvši pažnju na izjave ministra vanjskih poslova UAE-a 2012. godine, kada je rekao da ne vidi razliku između Rachida Ghannouchija, predsjednika stranke Ennahda u Tunisu, i lidera grupe Ansar al-Sharia (koja je rasformirana).

Burgat pojašnjava kako nije iznenađen onim što je objavljeno u knjizi, s obzirom na to da su Emirati spremni sklopiti savez i sa svojim najžešćim neprijateljima kako bi udarili na Katar. Upravo to i objašnjava podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata rasističkoj radikalnoj stranci, pri čemu ignoriraju činjenicu da su to bili i njihovi neprijatelji.

Ovaj francuski mislilac je kazao da je Katar žrtva onoga što je nazvao “udruženjem arapskih diktatora bez granica”. Istakao je da Saudijska Arabija i UAE nisu mogle oprostiti Kataru nekoliko stvari, među kojima i podršku Arapskom proljeću, stav prema Muslimanskoj braći i pokretanje kanala Al Jazeere, te da su ove dvije države željele reducirati ulogu Dohe na regionalnom i međunarodnom planu.

Izvor: Al Jazeera