Izrael se priprema za urbano i ratovanje u tunelima

Plan za novi izraelski kamp za obuku koji simulira libansko naselje s višeetažnim zgradama (Al Jazeera)
Plan za novi izraelski kamp za obuku koji simulira libansko naselje s višeetažnim zgradama (Al Jazeera)

Piše: Mohamed Mohsen Watad

Izraelska vojska počela je izgradnju centra za vojnu obuku “Snir”, koji je dobio ime po obližnjem kibucu na okupiranoj Golanskoj visoravni. U planu je izgradnja još tri slična objekta u narednim godinama u Negevu i Haifi, u okviru petogodišnjeg plana “Aviv”. Cijena projekta je pola milijarde dolara, a provodi se u svrhu modernizacije vojnih jedinica te obuke kopnenih trupa i oklopnih jedinica kako bi bile što efikasnije i u koraku s tehnološkim razvojem.

Cilj projekta je da se Izraelske odbrambene snage pripreme za buduće konfrontacije u tunelima protiv palestinskog otpora u Pojasu Gaze te za ratovanje u naseljenim i prenapučenim područjima protiv Hezbollaha, ili bilo koje druge oružane skupine u susjednim državama.

Novi teren za obuku specifičan je po tome da, pored obuke pješadije, omogućava djelovanje oklopnog i inženjerskog korpusa IDF-a, koji mogu pristupiti terenu iz više pravaca tokom vježbi. Također je moguće testirati savremenu vojnu tehnologiju uz intenzivnu paljbu i granatiranje, što su karakteristike koje se ne mogu pronaći na postojećim poligonima za obuku.

Neminovni sukob

Eyal Alima, vojni analitičar Izraelskog radija, smatra da de je projekat u skladu s procjenama izraelske vojne obavještajne službe da će se naredni sukob, kojeg će izraelska vojska voditi u Gazi, Libanu ili nekom drugom mjestu, voditi u tunelima i bunkerima ispod naseljenih i prenapučenih područja. Takve okolnosti zahtijevaju od izraelske vojske pripravnost i saradnju različitih snaga i jedinica kako bi bile spremne za borbu u skladu s uvjetima na novim ratištima.

Alima smatra da će se ovaj novi vojni kompleks, koji će se oslanjati na tehnološke sisteme za simuliranje topografije arapskih i palestinskih gradova, na čijem projektu je radio Odjel za strateško planiranje IDF-a, početi koristit za obuku kopnenih snaga početkom iduće godine.

Ističe da će vojni grad biti jedan od 40 objekata i manjih kampova za obuku u kojima će se simulirati urbane borbe, kao i ratovanje u tunelima i bunkerima pod zemljom. Tokom obuke će se koristiti oklopna vozila, tenkovi, bojeva municija i teško naoružanje. Dodaje da je to dio napora Vlade da se primijene naučene lekcije iz rata u Gazi 2014. godine.

Kada je riječ o značenju i vojnim implikacijama ovog projekta, ovaj vojni analitičar kaže da su sukobi između izraelske vojske i Hazbollaha nešto što je neminovno. Činjenica je da glavnu opasnost za Izrael, koju predstavljaju Hezbollah i Iran, ne predstavljaju samo njihove otvorene prijetnje, već i Hezbollahovi vojni kapaciteti i projektili, što Tel Aviv vidi kao problem i izazov. Međutim, odbacio je mogućnost da će do sukoba doći u bliskoj budućnosti, s obzirom na to da su Iran i Hezbollah trenutno okupirani ratom u Siriji.

Salman Fakhruddin, istraživač u Arapskoj asocijaciji za ljudska prava (opservatorij), sa sjedištem na okupiranoj Golanskoj visoravni, smatra da je izgradnja ovog terena za obuku sastavni dio izraelskih planova za nametanje faktičkog stanja na terenu, s ciljem konsolidacije izraelskog prisustva na Golanu. To se vremenski podudara s međunarodnim prijedlogom o uspostavljanju sigurne zone na jugu Sirije, čime se Tel Avivu otvara put da stigne čak i do periferije Iraka.

Krug sukoba

Fakhruddin je skrenuo pažnju na to da je Izrael kroz svoju pedesetogodišnju okupaciju Golana imao namjeru instrumentalizirati ovo pitanje za vojne ciljeve i vježbe. Izgradnja urbanog terena za vojnu obuku upravo u tom smislu – za razliku od vojnog sela u oblasti Al-Zarurah – odgovara izraelskoj strategiji i opsjednutosti koju promovira Tel Aviv, pripremajući se za scenarije sukoba i rata ne samo na frontu s Libanom i Gazom, već i na drugim područjima, pogotovo ako se uzmu u obzir regionalne aspiracije Tel Aviva.

Pojašnjava da je Izrael, također, počeo izgradnju infrastrukturalnih projekata povezanih s područjima u neposrednoj blizini linije prekida vatre na periferiji Quneitrae i Darae. Na taj način se priprema da postane strana, koja će biti garant u slučaju bilo kakvog međunarodnog rješenja u pogledu Sirije. To ne isključuje ni mogućnost postizanja dogovora s režimom Bashara al-Assada, čime bi se osigurao njegov ostanak na vlasti, uz konsolidaciju izraelskog prisustva na Golanu. Pogotovo ako se uzme u obzir da administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa priprema put za međunarodno priznavanje izraelskog suvereniteta nad Golanom.

Fakhruddin ne očekuje da će doći do vojnog sukoba u bliskoj budućnosti, jer smatra da nijedna arapska strana nema želju za konfrontaciju s Izraelom. Hezbollah, koji je trenutno okupiran ratom u Siriji i dešavanjima u Jemenu, Iraku i Bahrejnu, izašao je iz arapsko-izraelskog sukoba i ne zanima ga vojno sukobljavanje s Tel Avivom, osim u slučaju da dođe do izbijanja sukoba između Izraela i Irana.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO