Medojević: Neću se odazvati na saslušanje

Medojevića (desno) terete za pranje 30.000 eura novca njegovog Pokreta za promjene (Al Jazeera)
Medojevića (desno) terete za pranje 30.000 eura novca njegovog Pokreta za promjene (Al Jazeera)

Specijalci i interventna jedinica crnogorske policije, po nalogu Specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, pretresali su puna tri sata stan predsjednika Pokreta za promjene (PzP) i jednog od lidera opozicionog Demokratskog fronta Nebojše Medojevića, kojem je prethodno oduzet poslanički imunitet i prijeti mu hapšenje.

Policija je pregledala svu dokumentaciju i zaplijenila Medojevićev kompjuter i bili su korektni, saopšteno je iz PzP-a.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović kazao je novinarima da je policija pretresla i prostorije Pokreta za promjene, a čeka se da upadne i u prostorije Skupštine Crne Gore i uhapsi Medojevića, kojem su svi poslanici vladajuće koalicije, njih 42, izglasali oduzimanje poslaničkog imuniteta zato što Specijalno tužilaštvo Medojevića tereti za pranje 30.000 eura novca njegove stranke.

U zgradi parlamenta od sinoć se nalaze poslanici Demokratskog fronta odlučni da spriječe Medojevićevo hapšenje.

Medojević je rekao da se neće odazvati pozivu tužioca na saslušanje i da će se on i poslanici Demokratskog fronta fizički oduprijeti eventualnom pokušaju njegovog privođenja. Novinarima je kazao da saslušanje kod specijalnog tužioca znači njegovo pritvaranje i da se zbog toga neće odazvati pozivu na saslušanje. Očekuje od vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića da izda obavezujuće upustvo specijalnom tužiocu Milivoju Katniću i zabrani privođenje poslanika radi vođenja istrage za navodno pranje novca.

Stanković je to učinio u februaru kada je Skupština ukinula imunitet čelnicima Fronta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, optuženim za umiješanost u navodni pokušaj terorizma u Crnoj Gori uoči prošlogodišnjih oktobarskih parlanetarnih izbora.

Stanković danas nije htio da se o tome izjašnjava, uz obrazloženje da tužilac ne može unaprijed najavljivati odluke.

Medojević: Politička represeija i nasilje

Medojević je ranije danas rekao da se politička represija i nasilje prema DF nastavlja.

“Došli smo u situaciju da budemo predmet i direktne fizičke represije“, izjavio je Medojević, pitajući premijera Duška Markovića i vrhovnog državnog vrhovnog tužioca Ivicu Stankovića do koje granice će tolerisati nasilje koje glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić “radi na bazi lične mržnje, ličnog odnosa, potpuno neprofesionalno”.

“Poslije sedam mjeseci istrage tužilac nema nijedan dokaz, nastavlja se maltretiranje i zastrašivanje funkcionera i članova PzP, ali to je nešto što postaje problem čitave Crne Gore”, kazao je Medojević.

Na poslijepodnevnoj konferenciji za novinare Andrija Mandić je još jednom pozvao vrhovnog državnog tužioca da primijeni ovlašćenja i uradi isto što je uradio “u slučaju Mandića i Kneževića i da ne diskriminiše Medojevića”.

“Pozivam ga da ne trenira strogoću na Medojeviću tako što će ponižavati njega, njegovu porodicu, PzP i DF. Ubrzano se približavamo crvenim linijama, ali svakako želimo da upravljamo ovim procesom i krizom koja postoji u Crnoj Gori”, rekao je Mandić.

Uputio je apel građanima Crne Gore koji su krenuli na protest prema Podgorici da ne dolaze.

“Mi ćemo ih pozvati ukoliko bude potrebno da branimo mir”, rekao je Mandić.

Reakcije iz Evrope

Članica Predsjedništva Evropske Narodne Partije (EPP) Doris Pak je na Twiteru napisala da je ukidanje poslaničkog imuniteta Medojeviću u parlamentu skandal, te da je to neusaglašeno sa statusom zemlje koja je članica NATO-a i koja vodi pregovore o pristupanju EU.

“Politički progon poslanika u crnogorskom parlamentu Nebojše Medojevića, predsjednika opozicionog PzP-a, od strane socijalističke Vlade, je u suprotnosti sa vladavinom prava”, napisala je Pak.

SPD-ov poslanik u Bundestagu Gernot Erler, državni ministar i predsjednik Društva za Jugoistočnu Evropu (Minhen) izrazio je zabrinutost za sudbinu opozicionog političara Nebojše Medojevića.

“Parlament u Podgorici je sinoć ukinuo imunitet predsjedniku partije Pokret za Promjene i, što začuđuje u ustavnom sistemu sa podjelom vlasti, odmah odobrio hapšenje svog kolege. Specijalni državni tužioc Katnić do sada nije pružio ni jedan dokaz za svoje optužbe. Pri hapšenju ovog poslanika, briga o budućnosti opozicionog političara mora biti povećana”, naveo je njemački poslanik.

I u ime Društva za Jugoistočnu Evropu Erler je saopštio da će njemačka javnost, koja polaže nade u nezavisnost crnogorskog pravosuđa, ovaj slučaj pratiti sa osobitom pažnjom, saopšteno je iz Pokreta za promjene.

Dramatično u i oko Skupštine

Građanski pokret URA večeras je saopštio da nikada neće biti razlog da principijelno ne digne glas protiv ovakovog ponašanja tužilaštva prema Nebojši Medojeviću i njegovoj porodici, kao i prema bilo kom pojedincu koji drugačije misli.

“Uz maglovite i nepotpune informacije o krivičnom djelu za koje je osumnjičen, niko iz tužilaštva nije predočio crnogorskoj javnosti zašto Medojević ne može da se brani sa slobode”, navode u URA.

Takođe su saopštili da “nema tog pojedinca koji smije biti nedodirljiv, nema tog poslanika koji smije biti pošteđen zakona i kazne ako počini krivično djelo, ali isto tako nema tog predsjednika, premijera, ministra, sudije i tužioca kojeg smiju zaobići istrage i sud”.

I juče je bilo dramatično oko i u zgradi parlamenta. Ispred nje protestovale su majke sa troje i više djece zato što su poslanici vladajuće koalicije izglasali Zakon o socijalnoj i djeličkoj zaštiti, čime su im ukinute naknade izglasane prije nekoliko mjeseci.

U skupštinskoj sali istvremeno je tekla burna rasprava o ukidanju poslaničkog imuniteta Nebojši Medojeviću.

Tokom rasprave Andrija Mandić, jedan od lidera Demokratskog fronta, ponovio da je Crna Gora na ivici građanskog rata.

“Nismo naivna organizacija kad nas neko ugrožava, a sad smo vrlo ugroženi”, rekao je Mandić i zamolio poslanike da se ne igraju sa građanskim mirom u zemlji.

“Molim vas da ne pređete granicu kojom će se uništiti Crna Gora,” naglasio je on.

Sedam mjeseci prisluškivan

Nebojša Medojević je kazao da ga je tužilastvo sedam mjeseci prisluškivalo bez odluke suda.

“Ovo je istorijska sjednica gdje se odlučuje o karakteru države Crne Gore. Milivoje Katnić je obmanuo crnogorsku javnost i parlament, jer nema krivičnog djela i Katnić nije dao dokaze da je novac nelegalno stečen”, kazao je Medojević.

Poslanici Demokratskog fronta pozvali su vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića i specijalnog tužioca Milivoja Katnića da prisustvuju sjednici, ali nijedan se nije odazvao njihovom pozivu.

Raspravi u Skupštini prisustvovao je i ambasador Njemačke u Crnoj Gori Hans Ginter Matern.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO