Zloupotreba vjere u blokadi Katara

Do izražaja dolazi instrumentaliziranje reakcija i stavova onih koji su sudjelovali u pravdanju blokade Katara (Al Jazeera)

Piše: Mohamed al-Najjar

Nedjelju dana nakon početka blokade, koju su Kataru nametnule Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein, te intenzivne medijske kampanje stotina medija u tri spomenute zemlje i u Egiptu, do izražaja dolazi instrumentaliziranje reakcija i stavova šejhova, daija i imama džamija koji su sudjelovali u pravdanju ove blokade. Štaviše, smatrali su da je ona u interesu Katarana.    

Apsurdno je da su ove šejhove i daije instrumentalizirale vlasti i mediji koji su konstantno optuživali Katar da podržava grupe političkog islama koje miješaju politiku i vjeru. Međutim, iste te vlade i njihova propagandna mašinerija sada su iskoristile te šejhove i njihove fetve kako bi dali vjerski legitimitet izolaciji Katara.

Korisnički računi brojnih šejhova i daija na društvenim mrežama prepuni su fetvi, stavova, fotografija i statusa kojima se blokadi pokušava dati religijsko utemeljenje. U njima se blokada Katara predstavlja kao nešto što je u službi islamske vjere i u interesu muslimana u mjesecu posta. U svemu tome se posebno ističe reakcija najvišeg vjerskog autoriteta iz Saudijske Arabije koju korisnici društvenih mreža vide kao davanje šerijatskog legitimiteta blokadi.   

Za dobrobit Katarana

Londonski list Al-Hayat prenosi riječi glavnog muftije Saudijske Arabije šejha Abdul-Aziza ibn Abdullaha Al ash-Sheikha da su “posljednje odluke koje su donijele Saudijska Arabija i nekoliko zemalja protiv Katara zbog finansiranja terorizma proceduralna pitanja koja su u interesu muslimana i za dobrobit budućnosti samih Katarana”, dodavši da su te odluke “utemeljene na mudrosti i pronicljivosti i da su korisne za sve”.

Ovakav stav šejha Al ash-Sheikha bio je šok za brojne korisnike društvenih mreža koji su uputili kritike na račun njegove fetve. Urednik katarskog lista Al-Arab Abdullah Al-Athbah uporedio je stavove saudijskog muftije, u kojima se izražava podrška blokadi Katara, sa stavovima američkog državnog sekretara Rexa Tillersona, koji je pozvao na ublažavanje blokade nametnute Kataru u mjesecu ramazanu.

Korisnik Twittera Ibn al-Anqari al-Tamimi je napisao: “Zaista tužno i sramno, ramazan je mjesec približavanja i robovanja Bogu a pretvorili su ga u mjesec kidanja rodbinskih veza i zabrane posjećivanja Božijih kuća. Ne vodi se računa ni o humanitarnim situacijama, uključujući i smrtne slučajeve”.

Fetve Sudaisija

Poruke podrške blokadi Katara dolaze i od Abdurrahmana ibn Abdulaziza as-Sudaisija, imama Časnog harema u Mekki. Saudijski mediji prenose da je Sudaisi upozorio na odnos prema, kako ih je opisao, “zabludjelim skupinama i terorističkim elementima” koji su klasificirani u zajedničkom saopćenju Saudijske Arabije i druge četiri države, što ukazuje na to da on podržava i odobrava “terorističke” liste koju su objavile tri zaljevske države i Egipat.      

Dr. Bassem Khafagy komentirao je riječi Sudaisija: “Vidite li kako imam Harema u Mekki može postati nasilnik pod uticajem dunjaluka i kako ga strah može navesti na izdaju Kur'ana! Da nas dragi Bog sačuva od toga!”

Po običaju, kada su u pitanju sva važna dešavanja, oglasio se i egipatski daija Amr Khaled. Prije tri dana je izjavio: “Podržavam sve odluke svoje države Egipta prema svakome ko ugrožava njenu sigurnost, bila to vlada Katara ili neko drugi”.

Nevjernici Kureisha

Ovakve izjave Amr Khaleda uslijedile su nakon što je pobrisao sve svoje komentare na petnaestu epizodu njegovog programa koji se prikazuje na saudijskom satelitskom kanalu MBC gdje govori o blokadi koju su nevjernici plemena Kureish nametnuli muslimanima u dolini Ebu Taliba. Uradio je to nakon što su ga saudijski i emiratski korisnici Twittera optužili da je time aludirao na njihove države koje učestvuju u bojkotu Katara, uprkos njegovom pojašnjenju da je program snimljen prije dva mjeseca.

Za Waseema Yousefa, imama džamije Sheikh Zayed u Abu Dhabiju, može se reći da je jedna od najinstrumentaliziranijih vjerskih ličnosti u aktuelnoj krizi. Izgleda da se ovaj imam u mjesecu ramazanu u potpunosti posvetio napadima na Katar i na sve one koji izražavaju suosjećanje prema ovoj državi, uključujući vjerske autoritete, daije, političare i novinare. Pored toga, svoju vjersku emisiju, koja se emitira na satalitskom kanalu Abu Dhabija, skoro je u cjelosti posvetio prilagođavanju i interpretaciji tekstova iz Kur'ana i Poslanikove prakse u duhu podrške stavovima država koje bojkotiraju Katar.   

Yousef je na svom Twitter računu promovirao i jednu od svojih emisija pod nazivom “Brade oprane katarskim novcem” koja se emitira u sklopu vjerskog programa “Min Raheeq Al Iman” (Nektar imana). Korisnici ove društvene mreže reagirali su na to svojim komentarima, pa je tako Mohamed Nizal napisao: “Brade oprane emiratskim novcem, u ganjanju interesa su svi isti”.

Abu Nadir se pita: “Baš me interesuje je li ovo vjerski ili politički program?”, na što je Khouira Belqadi odgovorila: “Očigledno da je politički program, jer je od vjere malo ostalo. Ovaj program bi se trebao zvati ‘Otrov politike’ umjesto ‘Nektar imana'”.

Pokajanje Bogu

Jordanski daija i član Predstavničkog doma Mohammed Nouh Al Qudah izazavao je žestoke polemike na društvenim mrežama kada je u intervjuu za emiratski Sky News pozvao “vjerske učenjake Katara da se dozovu razumu i da govore istinu”

Tako u jednom od komentara stoji: “Mohammed Nouh Al Qudah poziva učenjake Katara da se dozovu pameti i obnove svoju odanost Trumpu… bolje bi mu bilo da šuti, propovjednici u službi tiranina”.

U drugom komentaru stoji: “O kakvom razumu on govori? Zašto to isto nije tražio i od saudijskih učenjaka? Ima li ikakve veze sa zdravim razumom da arapska muslimanska zemlja nametne drugoj blokadu? Ako se već zalaže za to da se vjere ne politizira, zašto se onda on miješa u krizu u korist strane koja čini nepravdu?!”

Izvor: Al Jazeera