Turska i Zaljev: Jedna ruka Dohi, druga pomirenju

Turski parlament je u srijedu većinom glasova odobrio nacrt zakona za jačanje vojne saradnje između Ankare i Dohe (Reuters)
Turski parlament je u srijedu većinom glasova odobrio nacrt zakona za jačanje vojne saradnje između Ankare i Dohe (Reuters)

Piše: Khalil Mabrouk

ISTANBUL- Glavni grad Republike Turske, Ankara, pretvorio se u jedan od aktivnih centara koji se bave pitanjem aktuelne zaljevske krize. Kriza je izbila nakon što su tri države Zaljeva najavile prekidanje diplomatskih odnosa sa Katarom te nametnule ekonomsku i političku blokadu ovoj državi.  

Turska se aktivno angažirala po ovom pitanju, i to u dva pravca. Prvi je  intenziviranje diplomatskih aktivnosti kojima se pokušava prevazići jaz stvoren krizom u odnosima država u regionu, što se ubrzo pretvara u drugi, efikasniji pravac koji se manifestira kroz korake i postupke za sprječavanje formiranja saveza za bojkot Dohe.

Turski sukcesivni koraci pokazali su da između vladajuće strukture i opozicije postoji veliko slaganje o ovom pitanju, kao i države i turskog javnog mnjenja koje izražava solidarnost s Katarom.

Slijed koraka

Nekoliko sati nakon što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein objavili da prekidaju odnose sa Katarom, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim njemačkim kolegom Sigmarom Gabrielom u Ankari da je njegova zemlja spremna posredovati u prevazilaženju krize i normalizaciji odnosa između zemalja Zaljeva.

Nedugo nakon truskih stavova u kojim se poziva na obuzdavanje krize, tursko Ministarstvo vanjskih poslova izdalo je saopćenje u kojem izražava spremnost Ankare da učini sve što je u njenoj moći kako bi pomogla da se kriza riješi, u svojstvu države koja je preuzela predsjedavanje Organizacijom islamske saradnje (OIC). 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan veoma brzo se uključuje u dešavanja, te je obavio nekoliko telefonskih razgovora s liderima arapskih Zaljevskih država. Razgovarao je telefonom s katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem, saudijskim kraljem Salmanom bin Abdul Azizom i emirom Kuvajta šeikom Sabahom Al-Ahmadom Al-Sabahom, koji poduzima posredničke napore u krizi.

Erdogan je, također, obećao da će nastaviti podržavati Katar te je pozvao na potpuno ukidanje blokade koju su ovoj državi nametnule zemlje Zaljeva, odbacujući optužbe na račun Dohe da finansira terorizam.

Ankara je poduzela diplomatske korake i na međunarodnom nivou, pa je predsjednik Turske telefonski razgovarao i sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Ankara je veoma brzo dočekala i iranskog ministra vanjskih poslova Mohamada Javada Zarifa kako bi razmatrali ”zabrinjavajuća pitanja u regionu”, kako ih je on opisao.

Erdogan je tražio potpuno ukidanje sankcija Kataru [EPA]

Ključna država

Turski pisac i politički analitičar Mustapha Ozgan smatra da tursko aktiviranje na rješavanju zaljevskog spora proizilazi iz činjenice da je Turska ključna i jedina sposobna zemlja za posredovanje, ako se uzme u obzir turska bliskost s Katarom, s jedne, i nepostojanje sporova između Turske i Saudijske Arabije, okosnicom država koje bojkotiraju Katar, s druge strane. 

Za Al Jazeeru kaže da uspjeh turskih napora ovisi o volji ostalih strana sukoba, u kontekstu poznatih zatezanja odnosa između Ankare i Kaira, te nejasnog raspoloženja UEA sve do sada kada je riječ o turskoj intervenciji.    

U kasnijem razvoju dešavanja, turski parlament je na hitni poziv Vlade u srijedu većinom glasova odobrio nacrt zakona za jačanje vojne saradnje između Ankare i Dohe, na osnovu kojeg se dozvoljava raspoređivanje turskih snaga na teritoriji Katara. 

Turski parlament je potvrdio ovaj zakon kako bi se preduhitrio bilo kakav razvoj dešavanja u svjetlu aktuelne zaljevske krize i u okviru sporazuma o saradnji kojeg su potpisale dvije države 28. aprila prošle godine. Erdoganov ured je objavio u četvrtak kasno navečer da je predsjednik odobrio ovaj zakon, koji je potom objavljen u službenom listu u petak, čime je završen postupak njegovog usvajanja.  

Brzina usvajanja tursko-katarskog sporazuma i njegovo stupanje na snagu za manje od 24 sata pokazuje nivo ozbiljnosti s kojom Ankara pristupa zaljevskoj krizi, što je potvrdio i Yassin Oqtaa, potpredsjednik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP). 

Jasna poruka

Oqtaa za Al Jazeeru kaže da Turska ima vrlo bliske odnose s Katarom te da neće dozvoliti da se ovoj državi nemetne izolacija. Pojašnjava da sama brzina donošenja zakona o raspoređivanju turskih snaga u Kataru šalje jasnu poruku ove države o tome.

Ovaj turski zvaničnik ističe da Ankara vraća Dohi lijepim za sve što je ta država učinila ranije za nju, aludirajući na to da su Katarani stali na stranu Turske i njenog naroda te ih podržali u ranijim situacijama.

Pored ovog koraka, Udruženje turskih izvoznika izrazilo je spremnost izvoznika da popune praznine u snabdijevanju Katara hranom i vodom, nastale nakon zračne i pomorske blokade nametnute od saveza država koje bojkotiraju Dohu.   

I turska javnost se aktivirala u znak podrške Kataru i protivljenju mjerama koje su poduzete protiv ove države. O tome najbolje govore razmjeri interakcije na društvenim mrežama, pored brojnih okupljanja i protestnih šetnji organiziranih u Istanbulu prošle sedmice. 

Izvor: Al Jazeera 


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO