Twitter u arapskom svijetu: Hamas je otpor, a ne terorizam

Hashtag koji u prevodi znači 'Hamas je otpor, a ne terorizam', pojavio se u četvrtak (Al Jazeera)

Nakon nedavnih izjava saudijskog ministra vanjskih poslova u kojima je pozvao Katar da prestane podržavati Hamas, korisnici društvenih mreža u arapskom svijetu reagirali su u znak podrške palestinskom pokretu otpora i ustali su protiv ministrovih izjava u kojima je okarakterizirao Hamas kao “terorističku organizaciju”.

Izjave Adela al-Jubeira su date u kontekstu raskola između Katara, na jednoj, i Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina, na drugoj strani. Petog juna su Saudijska Arabija, UAE i Bahrein najavili da prekidaju diplomatske veze s Katarom, zbog podrške “terorizmu”, navoda koje je Katar u više navrata opovrgao.

Hashtag koji u prevodi znači “Hamas je otpor, a ne terorizam”(#حماس_مقاومة_مش_إرهاب), pojavio se u četvrtak.

Statistika pokazuje da je ovaj hashtag najviše korišten u Palestini, a aktivno je korišten i u Kataru, Jordanu, Egiptu, Omanu i Libiji.

Hiljade korisnika društvenih mreža naglasile su da je otpor pravo palestinskog naroda kako bi se oslobodio od izraelske okupacije. Također su kazali da retorika po kojoj je Hamas „teroristički pokret“ koristi Izraelu i podsjeća na izjave izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Također su rekli da pozicija Hamasa kao pokreta otpora nije tema za raspravu u arapskom svijetu.

Palestinski analitičar Sari Obri napisao je na Facebooku: “Nemamo obavezu potvrditi ono o čemu se ne raspravlja; samo kriminalci i propalice se s nama ne slažu, i oni to znaju i sami.”

Salim al-Menhali, profesor međunarodnih odnosa iz UAE-a, rekao je: “Normalno je da je Hamas otpor, a ne terorizam, jer ne napada nikoga; brani Palestinu od okupatora… nije normalno napadati Hamas da se udovolji neprijatelju”.

Palestinac Mahmoud Merdawe, bivši zatvorenik, napisao je na Twitteru: “[Izraelska] Okupacija se naslađuje nekim od zvaničnih arapskih stavova koji opisuju Hamas kao teroristički pokret.”

Korisnik Twittera Adham Sharkawi je napisao: “Hamas se samo bori protiv Izraela i bombardira samo Tel Aviv. Povezivati ga s terorizmom predstavlja besplatnu uslugu Izraelu i neinteligentno ponavljanje Netanyahuovih riječi.”

Palestinski aktivista i bloger Ahmed Biqawi je napisao: “Svako malo zlikovci odsvuda prisile vas da potvrđujete ono što se već zna, i to je veoma tužno.”

Javne izjave saudijskog ministra vanjskih poslova šokirale su mnoge u arapskom svijetu. Glasnogovornik Hamasa Fawzi Barhoum odgovorio je na ove komentare rekavši: “Izjava koja opisuje Hamas kao terorističku grupu je odbačena i predstavlja iskrivljenu sliku nas i pokazuje pristrasnost cionističkoj okupaciji.”

Ayman Nour, egipatski političar, također je bio šokiran. Na Twitteru je napisao: “Izjave saudijskog ministra vanjskih poslova u Parizu su dokaz stanja zbunjenosti.”

Jedan je korisnik napisao na Facebooku: “Za kuću Sauda terorizam je izraelska okupacija Palestine, i američka okupacija Iraka i Afganistana prije toga. Terorizam je kreiranje terorističkih organizacija na prvom mjestu i otvara vrata [američkom predsjedniku Donaldu] Trumpu, koji je protiv islama…”

(Prevod: “Terorista je onaj koji je okupirao zemlju, ukrao sveta mjesta i ugnjetavao palestinski narod.”)

(Prevod: “Najljepša stvar u vezi palestinskog naroda je to što kad god osjete da je njihov otpor na meti i da se njihova nepokolebljivost kriminalizira, i da se njihove žrtve preziru, oni zanemare međusobne razlike.”)

Katar, koji je ugostio neke od političkih vođa Hamasa u Dohi, odgovorio je na zahtjeve Saudijske Arabije, rekavši kako je prisustvo ovih vođa “u koordinaciji sa SAD-om” i kako mu je cilj da dovede do palestinskog jedinstva. “To je u sklopu naših nastojanja da posredujemo između palestinskih frakcija da dođu do pomirenja”, rekao je ministar vanjskih poslova Katara Sheik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani za Al Jazeeru.

U razgovoru za Russia Today katarski ministar vanjskih poslova je kazao: “SAD vidi Hamas kao terorističku organizaciju. Ali, za ostale arapske nacije Hamas je legitiman pokret otpora. Mi ne podržavamo Hamas, mi podržavamo palestinski narod.”

Hamas, osnovan u Pojasu Gaze 1987. godine, sebe definira kao palestinski islamski nacionalni pokret oslobođenja i otpora, čiji je cilj da “oslobodi Palestinu i suprotstavi se cionističkom projektu”.

Izvor: Al Jazeera