Skopljaković: Šaljimo zakone, a ne mlade u EU

'Hrvatska stranka protivi se zatvaranju OHR-a sve dok Bosna i Hercegovina ne postane članica NATO-a i EU-a', kaže Skopljaković (Ustupljeno Al Jazeeri)

“Bosna i Hercegovina u Evropskoj uniji i tu nema alternative, a na tom putu nam niko ne stoji osim nas samih”, ističe u razgovoru za Al Jazeeru Božo Skopljaković, predsjednik novonastale Hrvatske stranke Bosne i Hercegovine (HS BiH).

Početkom juna, HS BiH je nastao kada su se za promjenu imena odlučili zastupnici Hrvatskog narodnoga saveza u Vitezu. Tada je za čelnika izabran penzionirani brigadir Skopljaković, nekadašnji vojni izaslanik Bosne i Hercegovine u Washingtonu.

  • Hrvatska stranka BiH je novi igrač na političkoj bh. sceni, nastala nedavno iz Hrvatskog narodnog saveza, inače sljedbenice Hrvatske seljačke stranke – Nove hrvatske inicijative (HSS-NHI). Šta ova stranka može ponuditi i koji su njeni ciljevi?

– Mi živimo u demokratskom društvu što bi samo po sebi trebalo značiti da smo slobodni i da imamo puno pravo reći što mislimo, a da za to ne snosimo posljedice. Da, svi se moramo složiti da to pravo mišljenja i govora po Ustavu i zakonima imamo, ali na žalost nemamo slobodu da to pravo i koristimo.

Ako sam uposlenik javne uprave ili javnog poduzeća, a taj posao sam dobio preko stranačke veze, meni je oduzeto pravo da naglas kažem ono što mislim, ako je moja misao u suprotnosti sa stranačkim pravilima i normama. Ja ne mogu konzumirati svoju punu slobodu jer bi tada egzistencija moje obitelji i mene samoga bila ugrožena.

To što netko dobije posao preko stranačke veze nije nemoralno. Vi ste, zapravo, dobili posao koji vas regularno sljeduje i budite sretni da od svoga rada možete živjeti, ali, na žalost, vi ste žrtva onih koji smatraju da mogu upravljati životima svih nas. Svi vi kojima se nudi posao preko stranačkih veza, prihvatite ga bez razmišljanja, jer se radi o opstanku vas i vaših obitelji.

Ono što vam ne mogu zabraniti jeste da mislite svojim zdravim razumom i postavljate sebi pitanja; da li želite da se to što se desilo vama, dešava i vašoj djeci; da li želite da i sloboda govora vaše djece bude zatrta i da vaša sloboda bude u toj stranačkoj krletci do kraja života i kako doći do ponovne slobode. Sve su to pitanja koja sami sebi možemo postavljati i postavljati pitanje da li postoji rješenje za ovakva ili slična pitanja.

Da, postoji rješenje i ono je u vašim rukama. Svake četiri godine oni koji su vam oduzeli vašu slobodu žele oduzeti i slobodu vašoj djeci, trebaju vas ponovno, jer i vampiri trebaju ponovno i ponovno svježu krv, trebaju vaš glas, a vaš glas je ključ za vašu slobodu. Tada imate punu slobodu da na glasačkom listiću zabijete glogov kolac onima koji vam oduzimaju slobodu.

Vladajući nas iz sveg glasa uvjeravaju da nas žele odvesti u Europu i to zaista i čine tako da odvode naše mlade na način da ih se tjera iz zemlje u kojoj imamo sve resurse da budemo sretni i zadovoljni.

Hrvatska stranka BiH želi okupiti sve one koji trpe i podnose ovakvu i sličnu nepravdu, sve one koji nisu zadovoljni postojećim stanjem i sve one koji su smogli snage da napuste svoj dom i odu sa suzom u oku u neke druge zemlje, kako bi ostvarili svoju punu slobodu.

  • U posljednje vrijeme jedna od aktuelnih tema je Izborni zakon, mnogi traže njegove izmjene i ukazuju na neke njegove anomalije. Koja su Vaša stajališta kada je riječ o Izbornom zakonu i izboru člana Predsjedništva BiH?

– Bosna i Hercegovina je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je stupio na snagu 1. 6. 2015. godine. Potpisivanjem ovog sporazuma BiH je preuzela obvezu postupnog usklađivanja zakonodavstva sa pravnom stečevinom EU-a. Postavlja se pitanje koliko je u Parlamentu BiH doneseno zakona od 1. 6. 2015. godine pa do danas i koliki je to broj zakona koji su, sukladno navedenom sporazumu, usklađeni sa pravnom stečevinom EU-a.

U više navrata komentirali smo ove prijedloge Izbornog zakona BiH, te smo ih ocijenili kao diskriminirajuće za veliki broj Hrvata koji žive na prostoru RS-a, kao i u FBiH, u općinama i gradovima gdje su Hrvati manjina.

Prijedlog HS BiH je da se članovi Predsjedništva biraju u Parlamentu i tako bismo napokon riješili misterij da jedni drugima ne biramo članove Predsjedništva, a što se cijelo vrijeme navodi kao glavni razlog predlaganja ovakvih izmjena Izbornog zakona.

Ako BiH želi u EU, ali ne na način da nam mladi odlaze iz zemlje, HS BiH predlaže da umjesto slanja mladih, u EU pošaljemo prijedlog Izbornog, ali i druge zakone prema Europskoj komisiji, pa neka oni kažu konačan stav.

Možda zadivimo EU i oni prihvate ovakav zakon, te započnu proces balkanizacije EU-a.

  • U jednom od Vaših istupa kazali ste kako HDZ-u Hrvati iz područja Bosne trebaju samo kada su izbori, a potom dobijaju lošije pozicije u odnosu na Hrvate iz Hercegovine kojih ima više u državnim institucijama. Da li će HS BiH pokušati to promijeniti? 

– Najprije želim reći da HS BiH ne želi dijeliti Hrvate na ove ili one, na sjeverne ili južne, mi smo Hrvati najmalobrojniji konstitutivni narod u BiH, tako da nam ovakve ili slične podjele ne idu naruku.

Vidimo da su zadnjih 20 i više godina na političkoj sceni gotovo iste ideologije i stranke kod sva tri konstitutivna naroda, koje pred svake izbore zaoštravanjem retorike i zastrašivanjem nastoje mobilizirati i ujediniti svoje biračko tijelo. Kada govorimo o politici na ovim prostorima, moramo priznati da smo od bivše države, nakon toliko godina, naslijedili mentalitet upravljanja narodom kroz strah i jednoumlje.

HS BiH nema namjeru boriti se kako bi od jednih uzimali i davali drugima, već želimo da kroz dijalog sa svim hrvatskim strankama u BiH, bez obzira na naše različitosti, dođemo do najboljih rješenja podjednako za sve Hrvate, kao i druge koji žive na ovim prostorima.

  • Na osnivačkoj skupštini HS BiH rečeno je kako je Hrvatski narodni sabor “sveden na paralelno političko tijelo”. Šta se pod tim misli?

– U političkim odnosima postoje političke stranke i njihovi koalicijski partneri, te oni zajedno donose odluke iza kojih stoje kao politički subjekt. Sve političke stranke mogu i trebaju razgovarati sa organizacijama, udrugama građana, sa građanima pojedinačno itd., a u cilju prikupljanja prijedloga i informacija koje mogu pomoći u kreiranju novih ili modificiranju postojećih zakonskih rješenja.

Smatramo da je HDZ BiH dovoljno zrela stranka da stoji iza svojih prijedloga ili prijedloga koalicijskih stranaka na čijem je čelu, koji mogu biti razmatrani na sastancima sa građanskim udrugama i drugima koji mogu dati svoj doprinos poboljšanju određenih rješenja, a ne da ti prijedlozi dolaze isključivo ispred ili u ime udruge građana.

  • Da li među strankama bh. Hrvata ili drugim strankama vidite potencijalne saveznike?

– Hrvatska stranka BiH, kao stranka sa hrvatskim predznakom, spremna je razgovarati i surađivati sa svim drugim hrvatskim strankama u BiH, ali uvijek na ravnopravnim temeljima sa uvažavanjem prijedloga i mišljenja bez obzira koliko je stranka jaka ili velika.

Od svih političkih stranaka možemo čuti kako se bore protiv majorizacije i dominacije drugih nad nama, na taj se način trebamo odnositi i u međusobnim razgovorima i pregovorima.

  • Koje je stajalište Hrvatske stranke BiH o preustroju BiH? Da li je to ključno pitanje za poboljšanje života u ovoj državi?

– Približavanje i ulazak BiH u EU nema alternativu, a mi u HS BiH smatramo da je potrebno poduzeti sve, ama baš sve, kako bismo našu zemlju, u što je moguće kraćem roku, doveli u poziciju da bude članica europske obitelji.

Već od danas, ne bismo smjeli dopustiti donošenje niti jednog zakona koji neće biti usklađen sa pravnom stečevinom EU-a i, ako to budemo poštivali, vidjet ćemo da će stanje u BiH iz dana u dan biti sve bolje i bolje.

  • Često lideri iz redova hrvatskog naroda spominju sve skorije priključenje BiH Evropskoj uniji, no na terenu je drugačija situacija. Prave se novi granični prelazi, Evropska komisija je dala sredstva za Pelješki most, pripremaju se planovi poput Berlina plus… A zapostavljaju se pitanja Posavine, centralne Bosne, povezivanja Neuma sa ostatkom države… Kako to tumačite?

– Mladi koji napuštaju našu zemlju odlaze uglavnom u neku od zemalja EU-a, samim tim prihvaćaju sva pravila i propise koje je propisala Europska unija. Vladajući, zašto tjerate mlade da idu u EU kako bi osjetili blagodati i uživali u blagostanju svega onoga što nudi jedno uređeno društvo, kojem i mi težimo?

Mi u HS BiH uvjereni smo da svi zajedno možemo, predanim radom i reformama, ostvariti sve te blagodati i u našoj domovini, te zaustaviti odlazak mladih i vratiti im osmijeh na lice. Ne, vi vladajući to ne možete, jer svaka reforma i svaki usklađeni zakon sa EU-om vas udaljava od vlasti, to je opći interes svih poštenih u ovoj zemlji ali nije vaš osobno-stranački.

  • Preustroj, referendumi, TV kanali, unitarizacija – najčešće su teme političkih sastanaka i govora, a mladi odlaze, raste nesigurnost i korupcija u državi. Kako poboljašti stanje u BiH, koji je, za HS BiH, najbolji smjer djelovanja?

– Na ovo, kao i mnoga druga pitanja koja se mogu postaviti, smatram da sam u prethodnim odgovorima dao odgovor koji bi bio univerzalan za mnoga pitanja.

Bosna i Hercegovina u Europskoj uniji i tu nema alternative.

BiH je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, započnimo pregovore sami sa sobom, tražimo usklađivanje novodonesenih zakona sa EU-om, otvorimo Poglavlje 23 i započnimo borbu protiv korupcije te pokrenimo sve druge procese koje zahtijeva EU.

Nitko nam ne stoji na tom putu osim nas samih.

Izvor: Al Jazeera