‘Nevidljivi’ vojnici stižu iz Hrvatske

Čateks, Tkanina, Šara
Šara je izvedena za maksimalnu prikrivnost i po dnevnim i po noćnim uvjetima (Ustupljeno Al Jazeeri)

Uz neophodnu vojnu moć i borbenu spremu, jedna od najvećih prednosti u ratovanju i drugim vojnim akcijama je biti maksimalno neopažen za neprijatelja.

A hrvatska tekstilna tvrtka Čateks iz Čakovca u tome je smjeru ostvarila velik uspjeh – prvi su u Europi proizveli novu vrstu tkanine za specijalne vojno-policijske namjene, zahvaljujući kojoj uniforme vojnika postaju ‘nevidljive’.

Naime, tvrtka je proizvela šaru koja već na pet metara postaje stopljena s okolinom, a u infracrvenom spektru osoba u uniformi gotovo da se vidi kao dio prirode.

Nova šara

Nova tkanina razvijena je u suradnji s američkim i slovenskim partnerima, a satkana je od mješavine najkvalitetnijeg pamuka i novog CORDURA vlakna koje je proizvela tvrtka Invista iz SAD-a.

Standard idućih desetak godina

Tkanina u štampanom obliku, objašnjava Karol, daje više mat refleksiju u vidljivom dijelu spektra od one trenutačne, čije su boje jače i djeluju neprirodnije. Paralelno su razvijali i generičku verziju namijenjenu za komercijalnu upotrebu ili modifikaciju za druge zemlje – izbačena je crna boja koja u prirodi ovog podneblja ne postoji, a napušten je i pikselizirani pristup koji s infracrvenom tehnologijom gubi funkcionalnost. 

Ukupno gledajući, kaže, uniforma izrađena novim vlaknom i TRI/PAT printom gotovo neusporedivo nadmašuje karakteristike trenutačne tkanine i šare.

Tkanina je već prezentirana i testirana u američkoj vojsci. Vlakno je u prosjeku čak 50 posto bolje u ključnim parametrima od trenutne tkanine i procjene su, navodi, da će idućih desetak godina ta tkanina biti standard.

Komercijalna proizvodnja predviđena je za 2018. godinu.

U kontaktu su s MORH-om u cilju pokretanja pilot projekta testne implementacije u nove šare i tkanine.

Zahvaljujući toj suradnji, kaže projekt menadžer Ivan Karol iz Čateksa, dobili su priliku prvi u Europi razvijati tkaninu s novim vlaknom. Rad na projektu nove šare trajao je više od dvije godine.

Ističući da nevidljivost u modernom ratovanju kao takva, naravno, ne postoji, Karol objašnjava da su u tvrtki napravili pomake u vidljivom (dnevnom) i nevidljivom (noćnom) spektru.

“TRI/PAT prikrivna šara je vizualno proporcionalno balansirana prikrivna šara čije su temeljne ‘konstrukcijske jedinice’ trokut i poligonalni oblici. Upravo takvi oblici dominiraju u prirodi, pa je logično bilo iskoristiti ih u dobrim proporcijama kod izrade šare”, kaže Karol.

‘Nevidljivi’ i danju i noću

Današnja detekcijska tehnologija ubrzano se razvija, a time se, kaže, mijenja i operativan način djelovanja.

“U vidljivom spektru – po danu – vojnik u ‘igri svjetla i sjene’ ima veće izglede drži li se sjene i prirodnih fizičkih barijera kako bi se izbjegla termalna detekcija. Vođeni time, šara je razvijena da u vidljivom spektru najbolju mimikriju nudi upravo u takvom načinu djelovanja. Igrom prosjeka boja postigli smo optimum u ekstremnim i maksimum u tranzicijskim godišnjim dobima”.

Svoj izravan doprinos dali su u polju infracrvene detekcije – manipulacijom refleksije valnih duljina boja u vidljivom i infracrvenom spektru šara je izvedena za maksimalnu prikrivenost i po dnevnim i po noćnim uvjetima.

“Noćni uvjeti zahtijevaju poseban pristup razvoja boja jer primjerice nijansa smeđe može reflektirati ambijentalnu svjetlost kao svijetli ton ili kao tamni ton. Pojednostavljeno, u infracrvenom spektru zelena i smeđa boja mogu reflektirati jednaku monokromatsku svjetlost. U suradnji sa luksemburškom tvrtkom ACTinBLACK sarl. uspješno smo u jednoj šari funkcionalno spojili vidljivi i infracrveni spektar i time temeljni zaštitni sloj vojnika – uniformu – zadržali u koraku s detekcijom”.

Šara posjeduje mikro i makro uzorak, a njihov je zadatak ‘razbijanje’ konture čovjeka na bližoj i većoj udaljenosti.

“Možemo vrlo čvrsto stati iza rečenice da smo gore nabrojenim operativcu na terenu znatno povećali izglede”, kaže Karol.

Čateks, Tkanina, Šara
Elementi šare izrađeni su od stiliziranih uzoraka iz hrvatskih geografskih obilježja

Novo vlakno T420HT tkanini daje i druge važne prednosti – značajno su poboljšana svojstva od kojih je najznačajnija otpornost na habanje, veća čvrstoća, bolja manipulacija vlage, a neki su parametri podignuti i do 100 posto u odnosu na trenutne tkanine.

“Poboljšano je svojstvo “NO MELT NO DRIP” (ne topi se i ne kaplje) što znači da se tkanina prilikom ekspozicije plamenu karbonizira, čime se umanjuje potencijalna razina opeklina. Novo vlakno nudi i širi spektar tkanja, omogućavajući konstrukciju izuzetno izdržljivih tkanina za razne klimatske uvjete. Znatno je poboljšana i udobnost, što za operativca u najtežim uvjetima smatramo velikim benefitom”.

Dizajn nadahnut hrvatskom geografijom

Tkanina je jedinstvena i dizajnom, a prve inačice šare izrađene su za Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.

“Doslovce sve elemente šare izradili smo od stiliziranih prosjeka kontura hrvatske vegetacije, oranica i kora drveća, kod dizajna, kao elemente također smo koristili konture otoka hrvatskog arhipelaga i tradicionalno konturu Republike što je velik psihološko-motivacijski faktor krajnjeg korisnika. Osim udobnosti tkanine i funkcionalne šare, takva priča i izrada šare postiže psihološki efekt u više aspekata poput motivacije i sigurnosti dok vojnik na sebi nosi uniformu izrađenu od dijelova teritorija vlastite zemlje”.

Direktor ove tvrtke koja trenutačno zapošljava 340 radnika, Davor Sabolić, kaže da se cijela priča bazirala na primarnom razvoju u kojem se svaki korak poduzimao postepeno i analizirao prije negoli se krenulo dalje. Trenutačno se u vezi novih materijala zanima više europskih zemalja.

“Problem je bio taj što u praksi nemate definirane procedure kako stvarno razviti dobru šaru i tu smo temeljem iskustva i inovativnosti naših djelatnika uspjeli postići dobar balans koji je rezultirao konačnim proizvodom TRI-PAT šarom”, kaže Sabolić.

Međunarodno tržište

U planu tvrtke je značajniji iskorak na međunarodnom tržištu, odnosno pozicioniranje Čateksa kao lidera u proizvodnji tkanine za specijalne namjene.

Čateks, Tkanina, Šara
Tkanina se prilikom izlaganja plamenu karbonizira, čime se umanjuje moguća razina opeklina

“Vojni program je trenutno glavni fokus, a osim njega razvijamo i dalje naš kućanski program, medicinski program te program odjeće koja štiti od vremenskih neprilika. Trenutno smo i u novom investicijskom ciklusu gdje ćemo u narednih pet godina investirati oko četiri do pet milijuna eura u modernizaciju postrojenja”.

Hrvatska vojna industrija godišnje raste 20 posto, a osim oružja velik dio te industrije čini i ostala oprema, poput ‘kožne galanterije’ ili kaciga novije generacije koje proizvodi tvrtka Šestan-Busch koje, kako kaže vojni analitičar Marko Ćustić, pružaju najbolju zaštitu na bojištu i tražene su u svijetu.

Čateksovo postignuće, kaže Ćustić, predstavlja doprinos toj grani hrvatske vojne industrije i priliku za Čateks jer se uniforme, pogotovo one koje se koriste u borbenim uvjetima, stalno mijenjaju s novim zahtjevima koji se na bojištima javljaju – trenutačno SAD zamjenjuje svoju poznatu uniformu s digitalnim oblikom novom uniformom koja zadovoljava nove standarde.

“Više nije bitno sakriti vojnika samo u vidljivom dijelu spektra, nego je bitno sakriti ga i u infracrvenom i u drugim dijelovima spektra jer se danas bojišta promatraju elektroničnim uređajima koji ‘vide’ izvan onoga što samo oko vidi. Tako da je to definitivno nešto u čemu su sada sve vojske svijeta – ili imaju nove uniforme koje sad prilagođavaju tome ili su u procesu zamjene, uvođenja ili potrage za novim rješenjima koja mogu zadovoljiti taj novi zahtjev“, kaže Ćustić.

Izvor: Al Jazeera