Bivši agent CIA-e: Trump bi mogao mučiti zatvorenike u trećim zemljama

Trump i Pompeo javno zagovaraju činjenje zločina, kaže Kiriakou (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Ali Younes

John Kiriakou je 14 godina radio kao analitičar i oficir CIA-e, na čelu tima koji je uhvatio višeg člana Al-Kaide Abu Zubaydaha u Pakistanu 2002. Onda je, u televizijskom intervjuu 2007, tri godine nakon što je dao ostavku u američkoj obavještajnoj agenciji, postao prva struja ili bivši član koji je javno priznao da je CIA koristila mučenje, i da je upotreba mučenja bila zvanična politika CIA-e za vrijeme administracije predsjednika Georgea W. Busha.

Administracija Baracka Obame je 2012. podnijela prijavu protiv njega zbog špijunaže.

Ove optužbe su odbačene u oktobru iste godine, ali Kiriakou se izjasnio krivim za kršenje Zakona o zaštiti identiteta službenika obavještajne službe, potvrdivši ime oficira uključenog u tada tajni CIA-in program izručenja koji je prebacivao zatvorenike CIA-e u tajne zatvore širom svijeta.

Osuđen je na 30 mjeseci zatvora i pušten 2015. nakon što je proveo gotovo dvije godine u zatvoru.

Kiriakou, koji je napisao knjigu koja će uskoro biti objavljena, Doing Time Like a Spy: How the CIA Taught Me to Survive and Thrive in Prison, razgovara sa Al Jazeerom o američkoj upotrebi mučenja i o svom boravku u zatvoru.

  • Bili ste oficir CIA-e zadužen da štiti SAD i njegove interese od globalnih prijetnji. Kako je došlo do tog da vas u zatvor pošalje američka Vlada?

– Odlučio sam otkriti informacije o CIA-inom programu mučenja, za koji sam smatrao da je nemoralan, neetičan i ilegalan. Dao sam intervju nacionalnoj televiziji u decembru 2007, u kojem sam rekao da CIA muči svoje zatvorenike, da je mučenje zvanična politika američke Vlade i da je ovu politiku lično odobrio predsjednik [George W. Bush].

  • Izgleda da povjerljive informacije redovno procure od vladinih službenika. Šta je bilo drugačije u Vašem slučaju?

– Povjerljive informacije procure svaki dan u Washingtonu. Neprestano se otkrivaju informacije iz Bijele kuće, Pentagona i CIA-e. Ali ja sam bio na sudu jer sam učinio da CIA izgleda loše. Tužili su me jer sam na nacionalnoj televiziji iznio prljavi veš CIA-e.

  • Izgleda da je od trenutne postave Bijele kuće krenula lavina povjerljivih informacija u javnost, ali ni protiv koga nije podignuta tužba. Na koji se način administracija Donalda Trumpa razlikuje od administracije njegovog prethodnika Baracka Obame?

– Predsjednik Obama bio je opsjednut otkrivanjem povjerljivih informacija više od bilo kojeg drugog predsjednika u historiji osim, možda, Richarda Nixona. CIA je znala da ima prijatelja u Obami. U prošlosti, CIA bi ili ignorisala te situacije ili bi djelovala iza scene da ih ućutka. Ali, željeli su od mene napraviti primjer jer sam ih ja nazvao kriminalcima.

  • U svojoj knjizi kažete da mučenje ne donosi rezultate i opisujete tu metodu kao „neameričku“. Možete li objasniti svoje viđenje upotrebe mučenja?

– Vjerujem da je mučenje moralno, etički i pravno pogrešno. U ovoj državi imamo zakone koji jasno zabranjuju upotrebu tehnika mučenja koje je CIA koristila protiv zatvorenika Al-Kaide. Mi smo se pretvarali da su te metode legalne. CIA je u isto vrijeme zapravo usmrtila neke zatvorenike upotrebom ovih tehnika. Gdje je pravda za te ljude? Došao sam do ličnog zaključka da bi smo mi trebali biti zakonska država. Mi bismo trebali biti država koju uređuje ustav. Mi moramo poštovati sve te zakone, a ne samo one koji se uklapaju u naše lične ideologije.

  • Republikanci, koji su bili manjina u Senatu u 2014, tvrdili su da je mučenje donijelo rezultate i da je dovelo do otkrivanja korisnih podataka posebno od vođa Al-Kaide Abu Zubaydaha i Khalida Sheikha Mohammeda. Kakva je Vaša reakcija?

– To je, naprosto, laž. Da, Abu Zubaydah je dao te informacije. Ali on ih je rekao agentu FBI-ja Aliju Soufanu prije nego ga je CIA počela mučiti. Nijedna od tih informacija nije prikupljena upotrebom mučenja. Vođe CIA-e smatraju da moraju opravdati svoju podršku mučenju. To je njihovo naslijeđe.

  • Možete li nam reći nešto o vlastitim iskustvima upotrebe mučenja i kako su ta iskustva oblikovala Vaš stav o tome? Da li su se Vaša mišljenja mijenjala vremenom?

– Jedino lično iskustvo kojem imam je ono s obuke kada smo se međusobno izmjenjivali u simulaciji davljenja. Bila je to sasvim sigurno tortura i za nju nema mjesta u američkoj politici. Moje mišljenje o mučenju se nije promijenilo. Pokušao sam napraviti razliku u tom prvom intervjuu [televizijski intervju iz 2007]. Rekao sam da postoje dva pitanja: Da li je mučenje moralno, etično i legalno? Da li je mučenje donijelo rezultate? CIA je godinama govorila da donosi rezultate. To je bila laž. Nikada nije bilo moralno, etično ili legalno.

  • Mislite li da američka javnost podržava upotrebu mučenja i mislite li da su potpuno informisani o načinima na koji se koristi?

– Iskreno, mislim da većina Amerikanaca nije dobro informisana. Vjeruju svemu što im Vlada kaže. Posljedica toga je da većina Amerikanaca podržava mučenje. Ali gotovo nijedan Amerikanac ne razumije šta je mučenje.

  • Trump je rekao da podržava upotrebu mučenja kao metode ispitivanja, dok je šef obavještajaca Mike Pompeo otvoren za ideju da se simulacija davljenja  vrati u upotrebu. Šta Vi mislite o ovome?

– To je bolestan stav. Užasno je što važni ljudi kao što su Trump i Pompeo javno zagovaraju činjenje zločina. Pozitivno je to što su usvajanjem amandmana McCain-Feinstein amandmana tehnike koje je CIA koristila nedvojbeno ilegalne. Neće se ponoviti.

[Senatori John McCain i Dianne Feinstein uveli su dvostranački amandman na Zakon o autorizaciji nacionalne odbrane za 2016. fiskalnu godinu. Amandman je tako osmišljen da zabrani upotrebu mučenja i ograničava tehnike ispitivanja na one odobrene u vojnom priručniku. Također je zahtijevao pristup za Međunarodni komitet Crvenog križa zatvorenicima u pritvoru američke Vlade, što je trenutna američka politika.]

  • Budući da Zakon Feinstein-McCain zabranjuje upotrebu mučenja, mislite li da bi administracija mogla potencijalno koristiti usluge svojih saveznika za mučenje kao što je radila u prošlosti, posebno na Bliskom istoku?

– Ne bi me iznenadilo da Bijela kuća naredi CIA-i da šalje zatvorenike ili osumnjičene za terorizam u treće zemlje gdje će ih podvrgnuti mučenju. Ali mučenje se navodno odobrava prećutno, gestikulacijom. Ne bi me iznenadilo da Trumpova administracija traži od CIA-e da uradi upravo to.

  • Možete li nam reći nešto o ljudima koje ste upoznali u zatvoru, šta ste naučili iz tog iskustva i kako Vas je to iskustvo oblikovalo?

– Upoznao sam neke uistinu dobre ljude u zatvoru. Naša Vlada voli ljude razvrstvatati u kategorije – Arijevci, Italijani, članovi bande, muslimani itd. Ja sam našao prijatelje među svima njima.

  • Šta Vas je boravak u zatvoru naučio o američkom zatvorskom sistemu?

– Moje iskustvo me navelo na zaključak da je američki zatvorski sistem propao. Rasistički je i protiv siromašnih. Mora biti uništen i ponovo izgrađen. U SAD-u živi pet posto svjetske populacije, ali 25 posto svjetske zatvorske populacije. Pretjerano smo kriminalizirani, imamo previše zakona i propisa. To samo slabi našu državu.

  • Jedna od najzanimljivijih stvari koje pominjete u svojoj knjizi je da su mnogi zatvorenici u federalnom zatvoru Loretto odlučili preći na judaizam. Možete li nam reći nešto više o tome?

– Da. Jevreji dobijaju dosta bolju hranu od bilo koga drugog jer mora biti košer. Prosječni obrok za obične zatvorenike košta oko 95 centi. Ali košer obrok košta nekih 2,35 dolara. Hrana je bolja, čišća je i ima je više. Osim tog, Jevrejima je dozvoljena kupovina dodatnih poslastica u vrijeme jevrejskih praznika, kao što su čokolade, supe i druga hrana. Nikom drugom nije dozvoljena ova hrana. Pitao sam jednog prijatelja muslimana zašto on nije dobijao halal hranu. Rekao mi je da je nema. Reako sam – svinjetina je na meniju dva ili tri puta sedmično. šta jedeš tad?, odgovorio je da baca svinjetinu i jede ono što stane. Muslimani nemaju isti tretman kao Jevreji.

  • Da li vam je obuka iz CIA-e pomogla dok ste bili u zatvoru i ako jeste, na koji način?

– To je cijela poenta knjige. CIA me naučila 20 životnih pravila koje sam iskoristio u zatvoru. Ova pravila su mi pomogla da budem siguran i zdrav i na vrhu društvene ljestvice.

Izvor: Al Jazeera