Rusko oružje za slabljenje Zapada

Le Pen je u svojoj predizbornoj kampanji obećavala da će normalizirati odnose sa Rusijom (Al Jazeera)

Piše: Hisham Abu Maryam

Francusko pravosuđe otvorilo je istragu o okolnostima hakerskog napada na čijoj meti se našao novoizabrani francuski predsjednik Emmanuel Macron, kada su procurile stotine e-mailova uoči drugog kruga predsjedničkih izbora. Odlazeći predsjednik Francois Hollande osudio je ovaj incident i rekao da on “neće ostati bez odgovora.”

Napadi su uslijedili samo nekoliko dana nakon objavljivanja rezultata izvještaja na kojem je radila japanska firma za cyber sigurnost Trend Micro, koja je potvrdila da iza hakerskog napada na kampanju francuskog predsjedničkog kandidata Emmanuela Macrona u decembru prošle godine stoji ruska hakerska grupa Pawn Storm.

Za tu grupu se vjeruje da stoji iza prošlogodišnjeg napada na izbornu kampanju demokratske kandidatkinje Hillary Clinton na američkim predsjedničkim izborima. Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) optužila je ruske obavještajne službe da se kriju iza hakerskih napada grupe Pawn Storm.

Rat budućnosti

U izjavi za Al Jazeeru, Shams Ekrov, stručnjak za cyber sigurnost i umjetnu inteligenciju, bivši službenik francuske vojne obavještajne službe, kaže kako nema sumnje da iza ovih hakerskih napada stoje vodeće zemlje u ovoj oblasti, prije svega Rusija koja je neprijatelj evropskim liberalnim sistemima. Međutim, to je veoma teško dokazati jer oni koriste međunarodne mreže izvan njene teritorije. 

Ekrov pojašnjava da je Rusija ispred Francuske u oblasti hakiranja, pored toga da se ruske obavještajne službe ne ustručavaju pomagati bandama specijaliziranim u ovoj oblasti kako bi napali na zapadne interese. Naglasio je da će se ratovi u budućnosti voditi oko elektronskih podataka koji će se pretvoriti u “valutu budućnosti”. Ko bude imao kontrolu nad njima, moći će lakše nametnuti svoj ekonomski i politički utjecaj u svijetu.     

Francuska vlada je prije šest mjeseci uvela “cyber jedinice” za zaštitu nacionalne sigurnosti zemlje. Francuski ministar odbrane Jean-Yves Le Drian izjavio je početkom ove godine da se njegova zemlja suočila sa 24 hiljade cyber napada, a neki od njih su bili usmjereni na strateške lokacije.  

Politika ucjenjivanja

Nekoliko evropskih država, među kojima je i Njemačka, Velika Britanija, Skandinavske zemlje i Francuska, otvoreno su optužile Rusiju da stoji iza cyber napada na njih s namjerom da utiče na izborne rezultate i pruži podršku ultradesničarskim strankama, kako bi Evropa oslabila.

Evropska komisija je izrazila negodovanje nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin primio liderku francuske krajnje desnice Marine Le Pen u Moskvi sedmicu prije prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj, optuživši ga tom prilikom da želi podijeliti Evropu.

Le Pen je u svojoj predizbornoj kampanji obećavala da će normalizirati odnose sa Rusijom i ukinuti ekonomske sankcije nametnute ovoj državi, kao i vratiti nacionalni suverenitet povlačenjem Francuske iz Evropske unije i NATO pakta u slučaju da pobijedi.

Françoise Doucet, direktorica istraživačkog odjela na Višem francuskom institutu za visoke studije i stručnjakinja za evropsko-ruske odnose, pojašnjava da Moskva nije zaboravila izbijanje revolucije na istoku Evrope, u Gruziji i Ukrajini, što Putin smatra zapadnom zavjerom i početkom eskalacije u Rusiji. To ga je navelo da podrži ultradesničarske pokrete u velikom broju evropskih država i na taj način izvrši pritisak na njih.  

Doucet, također, smatra da se Moskva pokušala baviti politikom iznude te je pojačala svoje napade na evropske interese, nakon što je Evropska unija na aneksiju poluotoka Krima odgovorila nametanjem oštrijih ekonomskih sankcija Rusiji. 

Ulog

S druge strane, dr. Younes Belfellah, profesor ekonomije i međunarodnih odnosa na francuskom Univerzitetu Lille, smatra da Rusija ulaže u populističke stranke koje su neprijateljski raspoložene prema globalizaciji i evropskom jedinstvu s ciljem da oslabi Evropsku uniju, kladeći se na njen kolaps, kako bi postala najveća ekonomska i politička sila u Evropi.   

Rusija se, također, nije pomirila ni sa tim da se veliki broj zemalja istočne Evrope, poput Poljske i Ukrajine, pridružio Evropskoj uniji i usvojio liberalni poredak, te dozvolio otvaranje američkih vojnih baza na svojoj teritoriji. Rusija takvo ponašanje vidi kao direktnu prijetnju po svoju nacionalnu sigurnost i potkopavanje njenog utjecaja u ovom regionu. 

Dr. Belfellah smatra da će političko slabljenje EU omogućiti Rusiji da zahtijeva vraćanje svoje historijske teritorije – poput Ukrajine – kao što je učinjeno i sa Krimom, te da nametne svoje uvjete u brojnim međunarodnim pitanjima.

Izvor: Al Jazeera