Komandant EUFOR-a za AJB: Brza vojna intervencija u slučaju nasilja u BiH

Waldner: EUFOR ima rezervne snage koje se mogu brzo rasporediti u zemlju ako se to od njih zatraži (Ustupljeno Al Jazeeri)

Snage EUFOR-a spremne su pružiti pomoć vlastima Bosne i Hercegovine u održavanju stabilnog i sigurnog okruženja u ovoj državi, kazao je za Al Jazeeru general-major Anton Waldner, austrijski oficir koji je nedavno došao na čelo ovih snaga.

Prilično prašine u medijima i javnosti podigla je njegova izjava prilikom preuzimanja komande kako EUFOR upozorava političke lidere BiH kako su ove mirovne snage spremne intervenirati u kratkom roku ukoliko dođe do eskalacije nasilja dvije decenije nakon okončanja rata.

Na upit da pojasni ove riječi, Waldner nam je kazao:

„Ja ću se referirati na svoju prvobitnu izjavu: ‘Još postoji izvršni mandat koji nam omogućava značajno pojačanje snaga u kratkom roku. Ja neću oklijevati da pozovem te rezervne snage ako bude potrebno.’ Ovim su se istakle ovlasti EUFOR-a u skladu sa izvršnim mandatom koji mu je dalo Vijeće sigurnosti UN u vezi sa pružanjem pomoći lokalnim vlastima pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u BiH, a nije se odnosilo ni na jednu konkretnu opasnost.“

Pomoć još nije tražena

Regionalni političari u proteklom periodu su govorili o postojanju „terorističkih“ ili „fundamentalističkih“ snaga u BiH, kao i o tome da je „Bosna bure baruta“. Iz EUFOR-a navode kako žele biti sigurni da su spremni pomoći bh. vlastima šta god bude potrebno.

„EUFOR blisko sarađuje i razmjenjuje informacije sa domaćim vlastima i organima za provođenje zakona. EUFOR ima izvršni mandat da bi bio spreman pružiti podršku bh. vlastima pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja ako se to bude tražilo. Od EUFOR-a to još nikad nije traženo, ali mi moramo biti sigurni da smo spremni za to“,  navodi Waldner.

Rezervni sastav

Istaknut je i mogući angažman rezervnih snaga evropskih mirovnih snaga u BiH, a njihovo raspoređivanje se uvježbava svake godine.

„EUFOR ima rezervne snage koje se mogu brzo rasporediti u zemlju ako se to od njih zatraži. Raspoređivanje ovih rezervnih snaga se uvježbava svake godine, a posljednji put u oktobru 2016. godine u sklopu vježbe ‘Brzi odgovor 16'“, ističe general-major.

Prije pola godine u Sarajevu, na butmirskom aerodromu, viđen je i avion Antonov 124 – najveći vojni avion za dostavu tereta. Mnogi konvoji su tada prošli kroz BiH „pokazujući sposobnost EUFOR-a da brzo premjesti  trupe širom zemlje“, navode iz ovih međunarodnih snaga.

„EUFOR je pokazao da, u slučaju potrebe, može pozvati robusne snage u kratkom roku“, dodaju.

Unapređenje domaćih snaga

U misiji EUFOR-a operacija “Althea” trenutno učestvuju vojnici iz 15 zemalja članica Evropske unije i pet partnerskih država.

„Primarna uloga EUFOR-a je pomoć Oružanim snagama BiH pri osposobljavanju i obuci kako bi ovladali naprednim sposobnostima za djelovanje na nivou brigade. To omogućava OSBiH da daju svoj doprinos operacijama podrške miru u zemlji i inozemstvu i sveobuhvatnој EU strategiji za BiH“, dodaju.

Ipak, Oružane snage BiH trebale bi biti modernizirane. Waldner, iskusni austrijski oficir, ističe pravce u kojima bh. vlasti trebaju djelovati kada se govori o unapređenju odbrambenih kapaciteta BiH.

„Odbrambeni kapaciteti bi se mogli unaprijediti investiranjem u opremu i prijevozna sredstva, odnosno nabavkom vozila za kretanje osoblja i opreme, nabavkom opreme za noćno osmatranje i nabavkom bolje lične opreme za vojnike“, kaže on.

Prvi put je EUFOR raspoređen u BiH 2004. godine, kada su zamijenili Stabilizacijske snage NATO-a (SFOR), a koje su brojale više od 60.000 vojnika.

Iz NATO-a su ranije kazali kako bi, u slučaju izbijanja bilo kakvog nasilja u BiH, mogli brzo rasporediti vojne snage, uglavnom iz Italije i Njemačke.

Izvor: Al Jazeera