Ljutnja na Le Pen zbog veličanja okupacije Alžira

Čelnica ekstremne desnice veličala francusku okupaciju Alžira, dok to njen protivkandidat Macron smatra zločinom (Reuters)

Piše: Abdul al-Hamid bin Mohammed

ALŽIR – Izjave Marine Le Pen, kandidatkinje krajnje desnice za predsjedniicu Francuske, za kanal BFM TV o tome kako je francuska okupacija Alžira donijela ovoj državi mnogo dobrog, te da dobronamjerni Alžirci priznaju tu činjenicu, izazvala je bijes u ovoj državi i osude velikog broja istaknutih ličnosti.

Iako politički akteri u Alžiru nisu iznenađeni izjavama Le Pen, koja je zauzela drugo mjesto u prvom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj, smatraju kako su ovakve izjave uvreda za Alžir i čovječanstvo. U isto vrijeme, kažu da se Le Pen usuđuje javno iznijeti svoje stavove za razliku od ostalih političara u svojoj državi i francuskih ličnosti čiju pobjedu očekuje alžirska vlada. Međutim, u stvarnosti nema mnogo razlike između nje i lidera francuskog Nacionalnog fronta.

Macron: Zločin protiv čovječnosti

Za razliku od Le Pen, Emmanuel Macron, kandidat centra koji ima veće šanse za pobjedu u ovoj utrci nakon pobjede u prvom krugu, ranije je opisao kolonijalnu prošlost svoje države u Alžiru kao zločin protiv čovječnosti. Zbog ovakvih izjava, Macron se našao na meti brojnih kritika u Parizu.    

Francuski parlament je 2005. godine usvojio zakon kojim se veliča francuski kolonijalizam, što je u to vrijeme izazvalo srdžbu u Alžiru. Ovakva dešavanja nagnala su alžirski parlament da poduzme korake u pravcu donošenja zakona koji osuđuju i kriminaliziraju kolonijalizam. Pojačali su se glasovi koji su tražili od Pariza da prizna svoje zločine i izvini se za njih, uz plaćanje odštete žrtvama, da bi onda ti glasovi potpuno utihnuli.  

Predsjednik Parlamentarne grupe stranke Demokratskog nacionalnog okupljanja (RND) Mohamed Qiji smatra da izjave Marine Le Pen nisu ništa novo “ni za Alžirce a ni za zvaničnu i kolonizatorsku Francusku'”. Za Al Jazeeru naglašava kako ova država veliča kolonijalizam te tvrdi da je “okupacija bila pozitivna stvar”. 

On smatra da ovakve izjave služe određenim planovima i da je to odgovor na izjave protukandidata Macrona. Također, Le Pen ne krije svoje neprijateljstvo prema Alžircima, Arapima i muslimanima, stoga ovakve izjave nisu začuđujuće.

Ahmad Adimi, jedan od lidera alžirske stranke Talaie El-Hourriyet, kaže da izjave Le Pen uopšte ne iznenađuju, iako u Francuskoj trenutno postoji nova generacija političara koji počinju priznavati da je okupacija bila katastrofa i napad na jednu državu i njen narod. Čak se i u redovima desnice pojavljuju oni koji počinju prepoznavati negativnosti kolonijalizma, a veliča ga još samo ekstremna desnica.    

‘Okupacija je zlo’

Abdelmadjid Menasra, predsjednik alžirskog Fronta promjene (FC), naglašava da su izjave kandidata ekstremne desnice u Francuskoj velika uvreda za Alžir i cijeli ljudski rod, jer je okupacija zlo i u njoj nema ničeg dobrog. Za Al Jazeeru kaže: “Ne znam da je okupacija ostavila išta drugo osim uništenja, propasti, te izbrisala našu kulturu i historiju.“ 

Mensara dodaje da okupacija uskraćuje slobode i dostojanstvo. “Kada su Alžirci bili pod njihovom kontrolom, nisu tretirani kao ljudska bića”, kaže on. Smatra da ne postoji Alžirac koji se slaže sa njenim izjavama, “a da ne govorimo o tome da te izjave dolaze od osobe koja želi doći na čelo Francuske u 2017”. 

Adimi za Al Jazeeru kaže kako nikada ranije nije čuo ili čitao o “dobronamjernim osobama”, kako ih naziva Le Pen, koje vide pozitivne strane francuskog kolonijalizma. “Čitao sam samo o kolaborantima francuskih kolonizatora i njihovim potomcima, jedino su oni veličali okupaciju. Međutim, alžirski narod, kojeg je opržila vatra kolonijalne Francuske, nikada nije pronalazio ništa pozitivno u okupaciji koja je trajala 132 godine.”

‘Kolonijalizam uništio državu’

Kolumnista Khalifah bin Qarrah naglašava da je francuski kolonijalizam uništio državu. Objekti, o kojima je govorila Le Pen, nisu izgrađeni radi Alžiraca kojima je uzurpirana imovina, već zbog onih koji su dolazili iz svih krajeva Evrope. Alžirci se nisu mogli kretati bez dozvola koje je izdavala vojna vlast.     

Kaže da su dobronamjerni, o kojima je govorila ova gospođa, zapravo oni koji su rekli “ne” nezavisnosti države na referendumu održanom 3. jula 1962. godine, kada se više od pet miliona Alžiraca izjasnilo sa ‘da’, nasuprot 16 hiljada onih koji su bili protiv.  

Sagovornik priznaje da je liderka desničarskog Nacionalnog fronta bila “najhrabriji” francuski političar koji je izrazio svoje stavove o kolonijalizmu bez okolišanja i licemjerja, za razliku od političara čiju pobjedu Alžir očekuje. Između njih i Le Pen zapravo nema razlike, smatra on.     

Izvor: Agencije