Šta treba znati o turskom referendumu

Predloženih 18 amandmana tiču se izvršnih, zakonodavnih i pravosudnih odjela

Turci danas glasaju o ustavnim promjenama koje bi zamijenile njihov parlamentarni sistem predsjedničkim.

Ta promjena je, prema riječima predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, potrebna kako bi se izbjegle prošle krhke koalicijske vlade i kako bi Turska bila stabilnija nakon niza sigurnosnih izazova.

Paket, koji uključuje 18 amandmana, naći će se pred građanima nakon što predložene izmjene nije odobrila dvotrećinska većina zastupnika u Parlamentu. Parlament je 16. januara prostom većinom usvojio ustavne promjene, koje je zatim odobrio predsjednik Erdogan.

Analitičari navode da će referendum donijeti najveće političke promjene od osnivanja Republike Turske 1923. godine.

Erdoganovi lojalisti u referendumu vide priliku da se učvrsti njegovo mjesto u historiji kao najvažnijeg čelnika moderne Turske, a oni koji mu nisu skloni strahuju od autokratske vladavine jednog čovjeka.

Ankete pokazuju da će rezultat plebiscita, na kojem pravo glasa ima i turska dijaspora, biti tijesan, a evropski dužnosnici svaki ishod smatraju riskantnim.

Turci koji žive u inostranstvu čine blizu pet posto turskog glasačkog tijela i mogli bi imati izuzetno važnu ulogu na vrlo tijesnom referendumu.

Erdogan je kritizirao evropske zemlje koje su onemogućile nastupe turskih političara tokom referendumske kampanje.

Po nacrtu ustavne reforme, Erdogan bi u teoriji mogao biti predsjednik do 2029. godine te, između ostalih ovlasti, imenovati i otpuštati ministre. On će se također moći vratiti na čelo Partije pravde i razvoja (AKP), čiji je suosnivač i koja ima apsolutnu većinu u Parlamentu.

Predsjednik države je dosad imao samo ceremonijalne ovlasti. Ustavna reforma će Erdoganu dati i izvršnu vlast po američkom modelu, čime će sve ovlasti imati u svojim rukama.

Za šta će građani glasati

Predloženih 18 amandmana tiču se izvršnih, zakonodavnih i pravosudnih odjela. Izmjene uključuju:

  • Paket ustavnih reformi će ukinuti kancelariju premijera, a predsjednik će postati čelnik vlade s ovlastima da imenuje i otpušta ministre. Uvest će se i funkcija potpredsjednika države. Parlament više neće nadgledati ministre i neće moći pokretati glasanje o nepovjerenju.
  • Predsjednik više neće morati biti neutralan i moći će ostati u svojoj političkoj partiji. Prema važećem zakonu, predsjednik mora prekinuti vezu sa svojom strankom nakon izbora.
  • Izmjenama bi se i broj mjesta u Parlamentu povećao s 550 na 600, a reducirala minimalna starost članova Parlamenta sa 25 na 18 godina.
  • Parlament će moći da opozove predsjednika. Sada mu se može suditi samo za izdaju.
  • Ukidaju se vojni sudovi.
  • Predsjednik će moći imenovati četiri od 13 sudija u vrhovnom sudskom vijeću zemlje.
  • Izmjene zakona će predsjedniku omogućiti da izrađuje budžete i izdaje uredbe o određenim pitanjima.

Mediji navode kako Erdogan nastoji redefinirati funkciju predsjednika od 2005. godine. Nakon neuspjelog puča 2016. godine na značaju su dobile njegove tvrdnje da su zemlji potrebne radikalne promjene.

Za i protiv referenduma

Ne iznenađuje to što će pristalice Erdoganovog AKP-a glasati sa “Evet” (Da) na referendumu. Oni su uvjereni da su ustavne reforme neophodne kako bi se turska Vlada mogla nositi s izazovima današnje političke scene.

Više iznenađuje činjenica da je Stranka nacionalističkog pokreta (MHP) podržala predložene reformu, budući da se u prošlosti konstantno protivila ideji predsjedničkog sistema.

Za negativan odgovor (Hayir) na referendumsko pitanje su druge dvije velike političke partije, Narodna republikanska stranka (CHP) lijevog centra i ljevičarska Narodna demokratska stranka (HDP).

I grupe za zaštitu ljudskih prava također pozivaju da se na referendumu kaže “Ne”. Oni tvrde da će predložene reforme omogućiti Erdoganu da diktatorski vlada.

Izvor: Al Jazeera