Izrael optužen za krađu organa ubijenih Palestinaca

Ranije demonstracije koje je organizirao Nacionalni komitet za vraćanje tijela mučenika (Al Jazeera)

Piše: Mohamed Mohsen Watad

JERUSALEM – Izraelski Vrhovni sud razmatra zahtjev koji su podnijeli Centar za zaštitu prava pojedinaca (HaMoked) i Centar Jerusalem za ljudska prava da se ubrza vraćanje tijela 123 Palestinca, dok državno tužilaštvo priznaje da nema nikakve informacije o mjestu ukopa i osobama odgovornim za zadržavanje tijela.   

Prilikom razmatranja je otkriveno da je Izrael izgubio tijela Palestinaca koje držao na tajnim grobljima poznatim kao “Grobnice brojeva”. Većinu tih tijela Izrael drži još od devedesetih godina prošlog stoljeća. Državno tužilaštvo tvrdi da su pronađena i identificirana dva tijela, od ukupno 123. Palestinske porodice podnijele su zahtjev za vraćanje ovih tijela u 2015. godini. 

Organizacije za ljudska prava tvrde da se Izrael sistematski nemarno odnosio prema tijelima s namjerom da ih uništi. Na taj način bi se spriječilo otkrivanje krađe organa ubijenih, trgovina njima ili korištenje u svrhu istraživanja. Također, jedan od razloga je i spriječiti dokumentiranje egzekucija Palestinaca na licu mjesta koje provode izraelski vojnici te prikrivanje dokaza.

Organizacije za ljudska prava i Nacionalni komitet za vraćanje tijela mučenika optužuju Izrael za trgovinu organima Palestinaca. Također, smatraju da Izrael snosi zakonsku odgovornost za nestanak tijela, te traže od palestinskih vlasti da se ovo pitanje internacionalizira i pokrene tužba protiv Izraela na međunarodnom sudu. Naglasili su kako se ovakva okupatorska praksa suprotstavlja međunarodnom pravu i može se smatrati ratnim zločinom.

Dalia Kerstein, izvršna direktorica Hamokeda, optužila je izraelske vlasti za usvajanje sistematske politike prema tijelima Palestinaca, koju karakterizira zatvorenost, zanemarivanje, skrivanje informacija i uništavanje dokumentacije. U zahtjevu koji je predat Vrhovnom sudu postavlja pitanje kako je moguće da tijela, koja su već dugi niz godina zatočena, tek tako nestanu i da niko nema nikakve informacije o tome.

Naglasila je da su sve institucije, uključujući vojsku, ministarstva, nacionalno osiguranje i Institut Abu Kabir za sudsku medicinu, odbile pružiti potrebne informacije, što pojačava utisak da postoji opći trend prikrivanja kršenja zakona.

Zanemarivanje

Advokat Fuad Sultani, aktivista pokreta Al-Aseerah, smatra da Izrael snosi zakonsku odgovornost za nestanak tijela i nemaran odnos prema njima. Pojašnjava da su vojne i sigurnosne vlasti, u nakani da se oslobode odgovornosti, prepustile privatnim preduzećima da vrše ukop tijela bez dokumentiranja i arhiviranja dosjea ubijenih zatočenika. Većina tih firmi je proglasila bankrot i zatvorene su, što podrazumijeva nemogućnost pronalaženja informacija o tijelima i mjestima ukopa.

Sultani vezuje nestanak tijela za pokušaj Izraela da sakrije zločine počinjene tokom ranijih ustanaka i trenutne pobune palestinskog naroda. Ono što je specifično za ovaj fenomen jesu pogubljenja na licu mjesta, dok se tijela ubijenih drže u hladnjačama kako bi se sakrili dokazi, kaže on.

Sultani smatra kako je vraćanje posmrtnih ostataka porodicama uz veoma stroga ograničenja i ukopavanje po noći uz prisustvo izraelskih vojnika, bez dopuštanja porodici ili palestinskom patologu da vide umrlog, zapravo pokušaj da se spriječi otkrivanje krađe organa koji se prodaju ili koriste u naučnim istraživanjima.

Suđenje

Glasnogovornik Nacionalnog komiteta za vraćanje tijela ubijenih Mohamed Alian al-Ta'un također je spomenuo pitanje krađe organa. Mohamed je otac ubijenog. Njegov sin Bahaa je sa kolegom Bilalom Ghanemom izveo oružani napad na autobus u gradiću Jabal Mukabbir u kojem je poginulo troje Izraelaca. Tijela ove dvojice Palestinaca držana su devet mjeseci u hladnjačama, a porodicama su predana u potpuno smrznutom stanju. Ukopani su tokom noći uz prisustvo izraelskih snaga. Porodicama nije bilo dozvoljeno da ih vide.

Alian kaže da se kampanjom vrši pritisak na okupatore da predaju tijela Palestinaca koja drže još od oktobra 2015. godine, a čiji je broj veći od 150. Neki tijela su držana po nekoliko mjeseci, a neka godinu dana ili više u zamrznutom stanju, zbog čega je teško obaviti patološki pregled. Izraelske vlasti prilikom predaje tijela uvjetuju da se ne provodi obdukcija i da se sahrana obavi po noći.

Alian je apelirao na palestinske vlasti da internacionaliziraju pitanje vraćanja tijela i pokrenu postupak pred međunarodnim sudovima kako bi se otkrila izraelska praksa koja se suprotstavlja međunarodnim konvencijama. Kaže da se Izrael mora osuditi zbog ovih zločina koje okupacione vlasti pokušavaju prikriti i držati kao misteriju bez odgovora.

Izvor: Al Jazeera