Jemenska trgovina smrću

U Jemenu se povećava količina prokrijumčarenih lijekova (EPA)
U Jemenu se povećava količina prokrijumčarenih lijekova (EPA)

Tridesetogodišnji Jemenac Nasser Khaled nije mogao ni pretpostaviti da će mu torba koju je nosio među svojom prtljagom donijeti toliko problema. Sigurnosne snage na međunarodnom aerodromu u Adenu otkrile su da se u njoj nalaze velike količine prokrijumčarenih lijekova, dok je Khaled negirao da ima bilo kakvu vezu s tim.

Khaled je, po povratku iz Egipta u Jemen, priveden na ispitivanje na aerodromu u Adenu, nakon čega je pušten na slobodu, dok je zaplijenjena velika količina lijekova pronađena u njegovom prtljagu. Prilikom ispitivanja je izjavio da ga je osoba koju je upoznao u Egiptu, gdje je boravio radi liječenja prije dva mjeseca, zamolila da ponese torbu nekom od njegovih rođaka u Jemenu te tvrdi kako nije znao da se u torbi nalaze lijekovi.

Službenici aerodroma u Adenu osujetili su brojne krijumčarske operacije. Na jemenskom tržištu je u posljednje vrijeme sve učestalija pojava prokrijumčarenih i neispravnih lijekova, što bilježi do sada neviđene razmjere.

Nepoznato porijeklo, sumnjiv kvalitet

U zemlji u kojoj rat prijeti životima građana, ovakva situacija izaziva dodatnu zabrinutost, pogotovo ako se uzme u obzir manjkavost zakona i propisa koji podrazumijevaju samo kriminalizaciju ovakve pojave, ali ne i određivanje kazni u cilju odvraćanja od djela poput ovih.

Iako ne postoje precizne statistike o razmjerima nedozvoljene trgovine lijekovima, izvještaji nevladinih medicinskih organizacija ukazuju na povećanje prokrijumčarenih lijekova na više od 60 posto od ukupnog tržišta lijekova u Jemenu, još od perioda vojnog prevrata kojeg su Husi izveli protiv legitimnih vlasti početkom 2015. godine.  

Direktor aerodroma u Adenu Tariq Ali Abdu kaže da su sigurnosni organi pojačali mjere kontrole na aerodromu kako bi spriječili krijumčarenje lijekova u Jemen i obrnuto. Prema njegovim riječima, osujećeno je više od 20 pokušaja unošenja ilegalnih lijekova u državu u protekla dva mjeseca. Za Al Jazeeru ističe da su zaplijenjene i torbe s praznom ambalažom lijekova, koju krijumčari kasnije koriste za pakovanje krivotvorenih lijekova, koje potom plasiraju na tržište, ili lijekovima kojima je istekao rok valjanosti, čime se ugrožavaju životi građana.

Direktor Komisije za lijekove i medicinska sredstva u Adenu Abdel Qadir al-Bakiri kaže da je u skladištima u gradu zaplijenjena velika količina krivotvorenih lijekova polovinom prošlog mjeseca, u vrijednosti od približno 31 milion jemenskih rijala (oko 88.000 dolara). Lijekovi su uništeni nakon što je ustanovljeno da su nepoznatog porijekla i sumnjivog kvaliteta.

Sve veću pojavu krijumčarenja lijekovima Al-Bakiri pripisuje nedostatku zakona kojim bi se odredile strožije kazne u cilju odvraćanja počinitelja od ovih djela. Tu su i drugi faktori, smatra on, a tiču se ratnih okolnosti, transfera novca i porasta deviznog kursa.

Predložena i smrtna kazna

Dodaje da je Predstavničkom domu Parlamenta predočen sveobuhvatni zakon o lijekovima, koji predviđa uvođenje smrtne kazne za krivotvorenje lijekova, budući da takav zločin vodi ubijanju ljudi, s tim da je rasprava o usvajanju navedenog zakona odgađana više puta.

Direktor humanitarne i medicinske organizacije Kaizen u Sani Mahyoob al-Shabibi naglašava da su farmaceutske kompanije jedan od razloga koji je doveo do procvata krijumčarenja i brzog rasta ove pojave, s obzirom na to da u državi nedostaju određene vrste lijekova, kao i da je došlo do “vrtoglavog povećanja njihovih cijena”. Za Al Jazeeru kaže da je ovakva situacija rezultirala nedostatkom velikog broja lijekova na jemenskom tržištu, prije svega lijekova za srčana oboljenja, dijabetes, leukemiju i zatajenje bubrega, zbog čega je krijumčarenje lijekova postalo veoma unosan posao.

Dodaje da su prokrijumčareni i krivotvoreni lijekovi smrtonosni otrov, stoga se pripremaju za otvaranje Centra Kaizen, krajem ovog mjeseca, specijaliziranog za podizanje svijesti o štetnosti ovih lijekova. To će biti prvi specijalizirani centar ovakve vrste na Bliskom istoku koji će se baviti pitanjima ove smrtonosne pojave.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO