X21 – kafić za sasvim ‘drugačiji ukus’

Aldi Hoxa kaže da nikad nije umoran i da želi zaraditi što više novca kako bi pomogao svojim prijateljima (Down Syndrome Kosova)

Piše: Rozafa Kelmendi

Nedaleko od centra Prištine, prije nekoliko dana otvorena je kafeterija “X21”. Dok se kafići mogu naći gotovo svuda u glavnom gradu Kosova, ova kafeterija je postala “hit”koji puni naslovnice. 

Naime, u rad ove kafeterije uključeno je deset osoba sa Downovim sindromom, s ciljem da se podstakne njihovo samopouzdanje i nezavisnost. Njima u ovom poslu pomažu i građani koji navrate na kafu.

Aldi Hoxha jedan je od novozaposlenih u kafeteriji. Ovo mu je prvi posao.

Kaže da se nikada ne umara jer voli svoj posao: “Želim da radim što više i zaradim dosta novca kako bih mogao pomoći svim mojim prijateljima”, kaže 20-godišnji Hoxha, ne zaboravljajući da se zahvali porodici na podršci.

Ali, vrlo malo osoba sa Downovim sindromom ima priliku da zaradi mjesečnu plaću. Prema podacima organizacije Down Sindrom Kosova (DSK), do sada su u privatnom sektoru na Kosovu zaposlene samo četiri osobe s Downovim sindromom.

Rad i samostalan život

Kafeterija “X21”projekat je DSK-a i ima za cilj stručno osposobljavanje članova udruženja za samostalni život. Projekat je pokrenut u okviru kampanje obilježavanja Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom, pod sloganom “drugačiji ukus”, za koje je udruženje osiguralo prostorije u zgradi u kojoj ima svoj ured.

“Od dana otvaranja, imamo veliku podršku građana, koji su odlučili ovdje popiti kafu”, kaže direktorica DSK-a Sebahate Hajdini-Beqiri, dodajući da ovim projektom, osim što pomažu podizanje svijesti građana o osobama sa Downovim sindromom, pomažu i finansijsko zbrinjavanje članova društva: “U nadi da će građani nastaviti s podrškom, planiramo proširenje i preseljenje kafeterije na odgovarajuće mjesto, te dodavanje drugih proizvoda osim kafe.”

“X21” dio je programa obuke za rad i samostalan život mladih i odraslih osoba s Downovim sindromom, koji također obuhvata proizvodnju razglednica, print usluga te projekat Amë – liniju za pakovanje proizvoda meda.

Izrada novog zakona

Udruženje Down Syndrome Kosova osnovali su  2007. godine roditelji djece sa Downovim sindromom, pod sloganom “Za podizanje dostojanstva osoba s Downovm sindromom.”

Iako Kosovo ima nekoliko udruženja koja se bave pitanjima osoba sa invaliditetom, DSK se jedini bavi osobama sa Downovim sindromom.

Na osnovu podataka koje je prikupio DSK, na Kosovu ima više od 900 osoba sa Downovim sindromom, što je jedan on kromosomskih poremećaja koji se najčešće javlja u svijetu.

Ovo udruženje, u saradnji s laboratorijom na ginekološkoj klinici, razvilo je instrument za prikupljanje podataka – svako novorođenče za koje se sumnja da ima Downov sindromom šalje se na genetske analize i, nakon dijagnoze, popunjava se obrazac udruženja te počinju konsultacije s roditeljima.

Osim toga, u DSK dolaze i odrasle osobe sa Downowim sindromom, a koje nisu prethodno registrirane.

U pravnom smislu, osobe s Downovim sindromom imaju jednak tretman, ali u praksi postoje mnogi izazovi u ostvarivanju njihovih prava.

“Iako su njihova prava garantovana zakonima koji su na snazi, njihovo sprovođenje na dnevnoj osnovi je manjkavo”, kaže Hajdini-Beqiri.

Dodaje da je sada očito podizanje svijesti građana, u odnosu na stanje prije 2007. godine: “Porodice su se prije stidjele svoje djece s Downovim sindromom, što je rezultat predrasuda o tim osobama.”

U saradnji sa Ministarstvom rada i socijalne zaštite Kosova, DSK je inicirao donošenje sveobuhvatnijeg zakona koji regulira ovu oblast. Već je završen koncept, a nakon odobrenja Vlade, radit će se na izradi nacrta zakona.

Izvor: Al Jazeera