Bitka za Mosul: ISIL-ovi ljudski štitovi

Mosul, Irak, Civili
ISIL-ova upotreba ljudskih štitova nije nova taktika, prema riječima zapovjednika tima specijalne policije pokrajine Nineveh (Al Jazeera)

Piše: John Beck

Mosul, Irak – Tarik Hassan i njegova porodica postali su ljudski štitovi prije 18 mjeseci. Borci oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) došli su u njihov dom u selu blizu grada Hammam al-Alila i naredili ovom 30-godišnjaku, njegovoj supruzi i petero djece da se spakuju i odu.

Od tog trenutka živjet će u Mosulu, iračkoj prijestonici samoproglašenog ISIL-ovog kalifata.

Porodica Hassan kaže da su oni bili meta ISIL-a, poznatog i kao ISIS, jer su ovi znali da je Tarikov rođak bio član iračke državne obavještajne službe. Pridružili su se otetim rođacima policajaca i vojnika držanima u blizini ISIL-ovih baza kao osiguranje protiv raširene upotrebe teškog naoružanja ili zračnih udara iračke vojske.

Što su vođe ove grupe postajale glasnije, sve su više iskorištavali ovaj gambit i kada je počela operacija za oslobađanje Mosula u oktobru, borci su natjerali još desetke hiljada civila u grad i pogubili one koji se nisu htjeli povinovati naređenju, rekli su iz UN-a.

Bijele zastave od plahti

Istočnu obalu Mosula potpuno je zauzela iračka vojska prije nešto više od mjesec dana. Ali, dio zapadno od Tigrisa, koji presijeca grad, i dalje je pod većinskom kontrolom ISIL-a. Napori da se ovi dijelovi oduzmu od ISIL-a intenzivirani su u februaru i dok su čete ulazile u gusto naseljene četvrti, pojedini ljudi iz živih štitova uspjeli su pobjeći od teške patnje.

Iscrpljeni, Tarik i njegova porodica stigli su na vojni punkt i kliniku na uzvisini jugozapadno od Mosula u srijedu. U blizini, drugi su također pričali kako su istjerani iz domova i otjerani prema gradu.

Mahmoud, 47-godišnjak, koji je gurao kolica u kojima su bile vreće, nekoliko tek ojanjene janjadi i njegov šestogodišnji nećak, kaže kako je ISIL prvo pokušao uvjeriti mještane da ih čeka crna sudbina od četa koje su napredovale prema gradu, ali onda su, nakon izvjesnog vremena, također istjerali sve one koji su ostali. Dodao je kako su im borci ISIL-a rekli da će oni koji pokušaju ostati biti “smatrani nevjernicima” i, shodno tome, ubijeni.

Tog dana pobjeglo je blizu 2.000 stanovnika Mosula, pojavivši se prvo kao red sićušnih, prašinom pokrivenih silueta koje su se vukle po stjenovitom grebenu na obodu grada prije nego što su stigli do spaljenog asfaltnog puta posutog praznim čahurama.

Irak, Mosul, Civili, DjecaPorodica Hassan kaže kako su se našli na meti jer ISIL zna da je Tarikov rođak član iračke državne obavještajne službe

Nosili su dragocjenu imovinu, djecu ili rođake isuviše slabe da sami hodaju i mahali bijelim zastavama napravljenim od zavjesa i plahti. ISIL-ove minobacačke granate padale su na brda koja su ih okruživala, što nije izazvalo veliku reakciju. Ovog puta sve su pale daleko iako je dan prije ubijen mladić, kako kažu doktori.

Ubuđan hljeb i nezaslađen čaj

Iračke snage nastavile su gotovo neprekidno bombardiranje grada – meci su fijukali iznad glava, a helikopteri letjeli nisko i napadali, zasuvši mete raketnom i topovskom vatrom.

Pridošlice su bile vidno uplašene i često mršave. Pričale su kako su se skrivale u podrumima sedmicu ili duže dok su borbe bjesnjele, a zalihe postajale opasno skromne. Neki od njih preživjeli su jedući ubuđan hljeb ili pijući nezaslađen čaj danima. Punkt i klinika, koja se sastojala od nekoliko putnih krevetića pod zidovima nakošenim usljed eksplozija i ogromnim ISIL-ovim plakatom, barem je značila sigurnost.

“Ne mogu vjerovati da vas vidim”, rekla je jedna žena, smiješeći se kroz suze dok su strani medicinski volonteri i vojnici dijelili vodu pored naškrabanog grafita “Ponovo učiniti Mosul veličanstvenim”.

Nešto naniže vojnici su označili mjesto okupljanja, gdje su se raseljene porodice nagurale u maslinaste kamione s ravnom platformom, koji su ih prevozili do recepcijskih centara i kampova. Većinom su to bili stanovnici mosulskog naselja Al-Maamoun. Nisu bili oteti, ali su mnogi od njih svejedno postali taoci. Šesnaestogodišnji Abdul Malik opisao je kako su ISIL-ovi borci parkirali oklopno vozilo u njegovom dvorištu uz insistiranje da on ostane.

“Borac mi je rekao: ‘Nikada nećeš izaći iz ove kuće, mi ćemo umrijeti ovdje, a i ti ćeš'”, prisjeća se on.

Dok su se borci ISIL-a počeli obračunavati s iračkim snagama, on je uspio pobjeći.

Drugi pričaju kako im je naređeno da se kreću prema ISIL-ovim utvrdama kako se približavala iračka vojska, dodavši da će neposluh biti kažnjen smrću. Borci su se pojavili u kući 29-godišnjeg Adnana Ghanima noć prije i naredili im da idu u Mosul.

Prazan pogled i sasušena krv

Oni su, međutim, ignorirali ovu naredbu i umjesto toga pobjegli sa grupom komšija kada su se irački vojnici pojavili na ulazu u njihovu četvrt.

Prepričava nam šta se dešavalo dok prekrštenih nogu čeka prijevoz do kampa i ljulja svog četverogodišnjeg sina. Strah se počeo pretvarati u olakšanje dok su izlazili iz grada, priča on.

Irak, Mosul, CiviliIscrpljeni, Tarik i njegova porodica stigli su na vojni punkt i kliniku na uzvisini na jugoistoku Mosula

Ali, onda se odjednom u daljini pojavio ISIL-ov bombaš samoubica u vozilu punom eksploziva i skrenuo prema njima.

“Bili smo sretni što smo pobjegli. Ali, onda smo vidjeli automobil koji se zaputio prema nama”, prisjećao se on. “Prišao nam je veoma blizu, a onda ga je raznijela iračka vojska, nanijevši samo manje povrede našoj grupi.”

Dok nam je ovo pričao, sin mu je ležao u naručju, ispod jedne nozdrve vidjela se sasušena krv, a pogled mu je bio prazan. Još je u šoku od eksplozije, rekao je Ghanim. Medicinsko osoblje u klinici opisalo je ISIL-ove brutalne i udružene napore da spriječi civile od bježanja.

“Većinom kada pokušaju pobjeći gađaju ih iz minobacača”, kazao je zapovjednik klinike, koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman.

Prošle sedmice u kliniku je pristizalo do 50 civila dnevno, od kojih su mnogi djeca. Vojnici koji se bore u ovom gradu pričaju slične priče, kazavši da civile prisilom drže u kućama, primorane povući se kada sigurnosne snage napreduju.

Stotine porodica – taoci

Major Mohammed Masood (39), zapovjednik tima specijalne policije u pokrajini Nineveh, u kojem ima dosta muškaraca iz Mosula, kaže kako je porodica jednog od njegovih tjelohranitelja prisiljena ići sve dublje u grad.

“Premjestili su tako mnogo ljudi”, rekao nam je dok smo razgovarali u bazi izvan istočnog Mosula. “Nemamo tačnu cifru, ali mislimo da drže između 200 i 350 porodica.”

ISIL-ova upotreba ljudskih štitova nije nova taktika, dodao je, ali se njom koriste sve više dok vojska, koja pokušava osloboditi zapadni dio, upotrebljava sve više teške artiljerije.

Prostor na kojem su sve očajniji borci smanjuje se dok borbe bjesne. Za hiljade talaca koje su poveli sa sobom situacija će vjerovatno postati izuzetno opasna.

Izvor: Al Jazeera