Prvo radno iskustvo Saudijki

Oglasi u kojima se traži lokalna radna snaga u tržnim centrima (Al Jazeera)

Piše: Haya al-Sahli, Jubail

Kada se začuje poziv za molitvu, sve radnje u tržnom centru “Jubail Mall” se zatvaraju dok se ne obavi molitva, što je zakonska obaveza u svim dijelovima Kraljevine Saudijske Arabije.

Za to vrijeme, koje nije duže od pola sata, Saudijke, skoro jednakih godina ali različitih kvalifikacija, sjede za jednim stolom, piju kafu i razgovaraju. Ono što je zajedničko za sve ove žene jeste njihovo prvo radno iskustvo u tržnom centru.

Od svih radnica, Fawzia al-Buainain je najzadovoljnija svojim poslom. “Posao mi pruža finansijsku i moralnu podršku”, izjavila je za Al Jazeeru. Ranije nije smatrala prihvatljivim da radi, dodaje ona, no pozitivno je iznenađena prirodom posla, obukom i iskustvom koje je stekla. 

Iako Fawzia ima srednju stručnu spremu, uspjela je pronaći odgovarajuću priliku za posao u jednom butiku ženske konfekcije. Kaže da joj je plata adekvatna, pored olakšica koje im daje firma u čijem je vlasništvu prodavnica, poput besplatnog prijevoza i podsticajnih bonusa.

Nora Dfah, još jedna od uposlenica, kaže da je bila domaćica a onda je odlučila da radi kako bi ispunila svoje slobodno vrijeme, budući da živi u Jabailu daleko od rodbine i da nema mnogo društvenih veza. Nakon što je u ovom novom iskustvu pronašla oduška ali i izvor primanja, uspjela je uvjeriti i svoju susjedu ‘Umm Fahd’ da se zaposli u tržnom centru.

Iako je ‘Umm Fahd’ zadovoljna svojim poslom, kaže da se suočava i sa određenim preprekama zbog čega će možda biti primorana dati otkaz. Za Al Jazeeru kaže da joj je najveći problem “nedostatak vrtića i to što nam banka odbija posuditi novac pod izgovorom da su nam plate niske. Sve banka uvjetuju da minimalna plata bude veća od 1.200 dolara.” 

Različiti su pogledi na zapošljavanje žena u tržnim centrima, dok pojedini to smatraju prihvatljivim drugi u tome vide socijalne barijere

Društvo i tradicija

Zbog nedostatka odgovarajućih poslovnih prilika za žene u saudijskom društvu, gdje nije prihvatljivo njeno profesionalno i javno miješanje s muškarcima, mnoge Saudijke ne mogu odmah pronaći zaposlenje koje bi bilo prihvatljivo, poput rada u velikim tržnim centrima. 

Nakon brojnih neuspjelih pokušaja da pronađe posao u vladinom sektoru, Munira Mohammed je odlučila da stekne radno iskustvo u tržnom centru Jubail Mall, gdje radi kao menadžerica. 

Munira, inače magistrica pedagogije, zadužena je za više od dvadeset saudijskih uposlenica. Zbog ove funkcije koju obavlja, brojne žene su i pristale da rade u ovom tržnom centru, jer mnoge saudijske porodice ne prihvataju da muškarac bude direktni menadžer ženama.

I Munira se suočava s istim problemom, pa zbog toga krije da radi u Jubail Mallu pred jednim dijelom muških članova rodbine.

Munira kaže da mnoge žene ne žele raditi u tržnom centru jer to smatraju običnim poslom, ili da liči na prodaju robe za pijacnim tezgama. No kada se  malo bolje upoznaju s radom u tržnim centrima, otkrivaju da je to nešto sasvim drugačije, te da je riječ o dosta sofisticiranijem i organizovanijem poslu.

Ministarstvo rada i društvenog razvoja u Kraljevini Saudijskoj Arabiji pokrenulo je program za zapošljavanje lokalnog stanovništva i smanjivanje stope nezaposlenosti koja je prema posljednjim zvaničnim statistikama iznosila oko 12 posto, od čega su 63,4 posto žene. 

U saopćenju ministra rada Alija al-Ghafisa se navodi da će njegovo ministarstvo raditi na ovom projektu u okviru Nacionalnog programa transformacije 2020 koji će pružiti više od dvije stotine hiljada radnih mjesta godišnje.

Ekonomisti smatraju da je za zapošljavanje lokalnog stanovništva neophodna obuka i osposobljavanje za rad

Zapošljavanje lokalnog stanovništva

Saudijski ekonomski stručnjaci za Al Jazeeru naglašavaju da će program zapošljavanja lokalnog stanovništva donijeti velike poslovne prilike, s tim da je neophodno raditi na obučavanju i osposobljavanju građana koji imaju želju da rade kako bi bili kompetentni za poslove u tržnim centrima.

Ekonomski stručnjak Mohamed al-Qahtan kaže da Univerzitet King Faisal svojim studentima “mora osigurati visok nivo obrazovanja, vladanje engleskim jezikom i operativne sposobnosti za veliki broj ovih zanimanja”.

Zapošljavanje lokalnog stanovništva u tržnim centrima nije prvi korak koji je poduzet, budući da je prethodila faza zapošljavanja saudijskih žena u radnjama koje se bave prodajom ženskih potrepština ili imaju bilo kakve veze sa pružanjem usluga ženama. Međutim, Al-Qahtan smatra da programi zapošljavanja žena nisu pokazali zadovoljavajuće rezultate jer njihov uspjeh nije bio veći od 20 posto.  

Razlozi zašto je to tako, smatra Al-Qahtan, jesu nedovoljna kvalifikacija radnika za obavljanje ovih poslova među ženskom populacijom, ali i drugi razlozi. 

Dr. Abdul Rahman Al-Rabiah, ekonomski analitičar, smatra da u Saudijskoj Arabiji postoji veliki broj sektora koji ne zahtijevaju dodatno znanje ili iskustvo, uključujući i tržne centre. Smatra da bi se usmjeravanjem pažnje na zapošljavanje radnika u ovim centrima ostvario cilj “saudizacije” i obuhvatio veći broj nezaposlenih osoba iz oba spola bez nanošenja štete poslovnom sektoru.    

Izvor: Al Jazeera