Poruke Sjeverne Koreje i strahovi Kine

Yao Ming kaže da se prijetnja koju Sjeverna Koreja predstavlja za Washington i njegove saveznike više nije nešto što se može sakriti (Al Jazeera)
Yao Ming kaže da se prijetnja koju Sjeverna Koreja predstavlja za Washington i njegove saveznike više nije nešto što se može sakriti (Al Jazeera)

Piše: Ali Abu Mrihal

Sjeverna Koreja nije propustila priliku da uputi direktnu poruku u vrijeme kinesko-američkog sastanka, koji je održan prije nekoliko dana u kineskom glavnom gradu Pekingu. Dvije države su obećale da će raditi zajedno na tome da Pjongjang odustane od razvoja nuklearnog naoružanja.

Pjongjang je testirao novi tip motora pogonske rakete, kojeg predsjednik Sjeverne Koreje Kim Yong-un smatra “novim rađanjem severnokorejske raketne industrije” u državi. Test se vremenski podudario sa održavanjem bilateralnog sastanka između kineskog ministra vanjskih poslova Wanga Yia i njegovog američkog kolege Rexa Tillersona, na kojem su razmatrali načine bavljenja pitanjem Sjeverne Koreje i njenog podsticanja da krene “drugačijim smjerom”.

Državna novinska agencija navodi da će testiranje omogućiti Sjevernoj Koreji da se popne na svjetsku rang-listu u oblasti lansiranja satelita, napominjući da bi se novi motor mogao koristiti za rakete dugog dometa, što će državi omogućiti postavljanje satelita u orbitu.    

‘Minirane’ poruke

Yao Ming, istraživač na Institutu Xinhua za političke studije, pojašnjava da test koji je otkrio Pjongjang nije samo uobičajeno uznemiravanje, poput prethodnih testiranja koje je ova država provela nakon uvođenja sankcija, ili tempiranje kako bi se vremenski podudarilo sa proslavama kineske Nove godine, već se radi o ozbiljnom napretku u smislu povećanja sjevernokorjeskih raketnih sposobnosti. Postoji mogućnost da u narednim godinama dođe do tačke kada bi Pjongjang mogao montirati nuklearnu bojevu glavu na raketu koja bi mogla dosegnuti do SAD-a, smatra on.   

Ming za Al Jazeeru kaže da se prijetnja koju Sjeverna Koreja predstavlja za Washington i njegove saveznike više nije nešto što se može sakriti. Ističe kako je američka administracija sada potpuno uvjerena da se opasnost od Pjongjanga ne može smanjiti vojnim putem bez nanošenja velike štete njenim vojnim bazama u regionu, pogotovo jer je Pjongjang daleko odmakao u razvoju svog nukleranog programa. 

Dodaje da tajming testiranja ima direktne veze sa prijetnjama koje je uputio američki državni sekretar Rex Tillerson u Seulu, koji je rekao kako bi vojna intervencija bila “na stolu” u slučaju da Pjongjang zaprijeti sigurnosti u regionu.

Strahovi Pekinga

Uprkos prijetnjama koje je izrekao američki sekretar za vanjsku politiku i činjenice da nije isključio vojnu intervenciju protiv Pjongjanga, njegov kineski kolega je naglasio, tokom susreta dvojice zvaničnika u Pekingu, da se neophodno držati diplomatskih instrumenata kako bi se došlo do sporazuma bez sukoba, što odražava suzdržanost Kine na američke prijetnje.  

Kada se radi o kineskom stajalištu, ekspert za pitanje Sjeverne Koreje Ching Ho kaže da Kina ne želi da dođe do rata na Korejskom poluotoku, jer bi to podrazumijevalo i jače američko prisustvo u regionu. Sa druge strane, Kina osjeća zabrinutost zbog razmještanja raketnog sistema ‘THAAD’ na teritoriji Južne Koreje, jer to vidi kao direktnu prijetnju svojoj nacionalnoj sigurnosti.

Ching dodaje da još jedna stvar brine Kinu, a to je vojno i sigurnosno zbližavanje Washingtona, Seula i Tokija. Američke snage provele su tokom prošlih mjeseci zajedničke vojne manevre sa vojskama ovih država. Također su vođeni razgovori o želji Japana da rasporedi raketni sistem ‘THAAD’ na svojoj teritoriji, poput Južne Koreje. Ovo bi značilo da će američki integrirani sistem odbrane biti raspoređen duž kineske istočne granice.

Rješenje sporova

Istakao je da insistiranje Kine na mirnom rješenju sporova i smirivanju krize na Korejskom poluotoku predstavlja najbolje rješenje za nju, kako bi izbjegla dovođenje pred svršen čin na svojoj granici, što bi imalo veoma teške posljedice.

Posmatrači vjeruju da Peking nastoji, kroz svoje manevre prema pitanju nuklearnog programa Sjeverne Koreje, u kontekstu američkih zahtjeva da izvrše pritisak na Pjongjang kroz ekonomske, ali i druge sankcije, podstaći SAD na pregovore o drugim pitanjima koja se tiču sukoba u Južnom kineskom moru i pitanja raspoređivanja raketnog sistema ‘THAAD’.

Važno je spomenuti da je Kina ranije predlagala da Pjongjang obustavi svoja nuklearna testiranja, a da zauzvrat Washington obustavi svoje vojne manevre u regionu, čime bi se pripremio put za okupljanje sukobljenih strana za jednim stolom.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO