Hoće li odgovarati libijski vojnici koji su skrnavili grobove

Komanda Operacije 'Dostojanstvo' kaže da su iživljavanja nad mrtvima djela pojedinaca i da to ne izražava njihovo usmjerenje (Al Jazeera)

Piše: Fouad Diab

Otkad je penzionirani general-major Khalifa Haftar pokrenuo vojnu operaciju “Dostojanstvo” polovinom maja 2014. godine, pod izgovorom borbe protiv terorizma i radikalizma u Benghaziju, na istoku Libije, došlo je do znatnog povećanja nasilja i mržnje među stanovnicima ovog grada.

Prvi put nakon februarske revolucije Benghazi postaje svjedok ubijanja ljudi na osnovu njihovog identiteta, rušenja i paljenja domova pripadnika Vijeća revolucionara Benghazija, vršenja atentata na jedan broj imama i plemenskih poglavara, pored skrnavljenja grobova i iživljavanja nad mrtvima te njihovog spaljivanja.

Ovakvo ponašanje izazvalo je srdite domaće i međunarodne reakcije te podijelilo društvo i ostavilo duboke rane na društvenom tkivu, koje se neće moći tako lako oporaviti.   

Posljednji ovakav događaj desio se početkom ove sedmice, kada su pripadnici Haftarovih snaga iskopali jedan broj grobova i iživljavali se nad mrtvima u Qnfozhu, na zapadu Benghazija. Također je objavljen i videosnimak na kojem vojni komandant Operacije “Dostojanstvo”, kapetan Mahmoud Warfali, na glavnom putu pogubljuje strijeljanjem trojicu muškaraca vezanih ruku.

Iskopani su i posmrtni ostaci istaknutog lidera Vijeća revolucionara Benghazija Jalala Makhzooma. Njegovo tijelo stavljeno je na automobil, u čijoj su pratnji išli pripadnici libijskih sigurnosnih snaga poznatih kao Al-Saiqa (Munja), koji je zatim kružio ulicama grada, što su pristalice generala Haftara popratile radosnim povicima. Potom je tijelo umrlog obješeno ispred vojnog kampa snaga Al-Saiqe, gdje su prisutni pljuvali po njemu uz psovke i uvrede.

Opravdavanje ovakvog čina

Pukovnik Miloud Zwai, glasnogovornik specijalnih snaga lojalnih libijskom parlamentu u Tobruku, kaže kako oni opravdavaju ovakve postupke vojnika koji su iskopavali grobove i iživljavali se nad mrtvima s obzirom na to da su snage Vijeća revolucionara Benghazija prve počele činiti ovakva djela.

Zwai je u svom saopćenju opravdao i postupke kapetana Warfalija, koji je pogubio jedan broj zarobljenika, nazvavši ih haridžijama, što je argumentirao time da su to zarobljenici na bojnom polju. Pritom je interpretirao pojedine hadise (izreke) poslanika Muhammeda na način koji podupire ovaj njegov stav.

Zwai smatra da su vojnici učinili ovakva djela “kada su vidjeli kako borci Vijeća ubijaju njihove kolege, odsijecaju im udove i vješaju ih po drveću ili krovovima, s tim da mediji nisu obratili pažnju na ove zločine”.

Vrhovna komanda: Kazniti zločince

Uprkos tome što Zwai opravdava ovakve postupke vojnika, Jaballah Al-Shibani, predsjednik Komisije za izbjegla i raseljena lica pri Predstavničkom domu u Tobruku, naglašava da je riječ o “djelima pojedinaca te da će se provesti istraga i utvrditi odgovornost optuženih pred sudom kako bi se spriječilo ponavljanje ovakvih postupaka u budućnosti”.

Vrhovna komanda Operacije “Dostojanstvo” obećala je da će protiv odgovornih vojnika, koji se pojavljuju na videosnimcima dok kopaju grobove i iživljavaju se nad mrtvim borcima Vijeća revolucionara Benghazija, pokrenuti sudski postupak i predati ih policijskoj upravi i vojnim zatvorima u njenoj nadležnosti.  

U njihovom saopćenju navodi se da iživljavanja nad mrtvima i iskopavanje grobova nisu odraz njihovog usmjerenja nego je riječ o reakcijama pojedinaca koje smatraju odgovornim za svoje postupke i kršenje zakona i naredbi Vrhovne komande.   

Suprotno običajima

Abdul Salam Abdul Ati, poglavar plemena Al-Bara'isah u Benghaziju, osudio je iskopavanje grobova, iživljavanje nad mrtvima i pogubljenja zarobljenika. Smatra da ovakva djela predstavljaju odstupanje od zakona i da su suprotna islamu, kao i običajima i tradiciji libijskog naroda.  

Naglasio je da “počinioci ovih zločina i optuženi moraju odgovarati za svoja djela pred sudom i državnim institucijama koje predstavljaju Predstavnički dom i Vrhovna komanda na čelu sa Khalifom Haftarom”. 

Uprkos ponovljenim pozivima da se počinioci ovih djela pozovu na odgovornost, libijska javnost i dalje se pita o prijestupima počinjenim još od početka tzv. Operacije “Dostojanstvo” u Benghaziju. Ipak, pucanje društvenog tkiva na istoku Libije i dalje ostaje stvarni gubitak. Za oporavak od njega i obnovu trebat će dugi niz godina.

Izvor: Al Jazeera