Kad treba isplatiti milijarde, svi su u Hrvatskoj antifašisti

Potomci žrtava ustaškog terora traže od Hrvatske naknadu štete u visini 3,5 milijardi dolara (EPA)

To da Republika Hrvatska nije nastala na temeljima Nezavisne države Hrvatske i nije njezina pravna sljednica valjda je svima jasno. No, jedna tužba potomaka žrtava ustaškog režima u Drugom svjetskom ratu, kojom traže odštetu u vrijednosti 3,5 milijardi dolara i koja je ovih dana stigla u Zagreb, a za koju se u međuvremenu ispostavilo da nije važeća, uspjela je ishoditi nešto što se iz vladâ koje vodi Hrvatska demokratska zajednica teško može čuti.

U prvim odgovorima novinarima na spomen tužbe naveli su činjenicu da je Hrvatska, među ostalim, nastala na temeljima odluka Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH). I nasuprot proglašenju NDH-a.

Koincidiralo je dostavljanje tužbe američkih Srba, Roma i Židova na adresu hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova s formiranjem Povjerenstva za suočavanje s prošlošću, koje bi se trebalo baviti naslijeđem nedemokratskih sustava iz prošlih stoljeća i, kako se najavljivalo, pronaći rješenje pitanja simbola svih totalitarizama. Među njima, rekoše, i partizanske zvijezde. Iste one pod kojom je održan ZAVNOH, kao najviše tijelo narodne vlasti tokom Drugog svjetskog rata, na čijim je temeljima, a to piše i u izvorišnim osnovama Ustava Hrvatske, nastala suvremena Hrvatska.

“Republika Hrvatska nije sljednica NDH”, poručili su kratko iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Time su jasno i odbili tužbu, o kojoj se i službeno moraju očitovati u iduća dva mjeseca, napominjući kako nema osnove i kako Hrvatska ne može odgovarati za štetu počinjenu pod ustaškim režimom.

Historijske odluke ZAVNOH-a

Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) bilo je opće političko predstavničko tijelo sudionika antifašističke borbe na području Hrvatske za vrijeme Drugog svjetskoga rata. Među brojnim odlukama ZAVNOH-a, na čijem je čelu bio pjesnik i antifašist Vladimir Nazor, bila je i Deklaracija o osnovnim pravima naroda i građana, koja je jamčila jednaka prava hrvatskom i srpskom narodu, u svakom pogledu, kao i svim nacionalnim manjinama.

“Svi građani u Hrvatskoj su jednaki pred zakonima bez obzira na nacionalnost, rasu i vjeru. Žene imaju ista prava kao muškarci”, navedeno je u tom dokumentu.

Odluke ZAVNOH-a, podsjećaju povjesničari, imale su presudno i dalekosežno značenje u obrani hrvatske državnosti te su bile ustavno-pravni temelj suvremene Republike Hrvatske. 

No odvjetnik dijela žrtava Jonathan Levy u međuvremenu je ustvrdio kako tužba nije važeća, jer je podnesena bez znanja ljudi u čije ime se podnosi, ali i uz krađu identiteta nekoliko osoba.

Potpuno promašena tema

“Navedena tužba pred Okružnim sudom u Illinoisu podnesena je bez suglasnosti tužitelja, nitko ih nije kontaktirao i nemaju veze s odvjetnicima koji su u ovo uključeni. Stoga je tužba i nevažeća zbog krađe identiteta i prijevare suda”, tvrdi Levy.

On zastupa dvoje klijenata, Lizabeth Lalić i Bogdana Kljaića, u jednom drugom slučaju, onom protiv Vatikana, od koga potražuju novac koji su ustaše položile u vatikanske trezore.

Uzbuna se očito pokazala lažnom, a o tome tko je i zašto podnio tužbu, u čije ime i je li prekršio zakon odlučit će američki sudovi. No slučaj je ipak otvorio drugu dimenziju problema – i o tome na kojim je temeljima stvorena suvremena Hrvatska, ali i kome se potomci žrtava mogu žaliti i koga mogu tužiti za naknadu štete.

“Onaj tko tuži Hrvatsku da je pravna sljednica NDH-a potpuno je promašio temu. Službeno smo sljednica ZAVNOH-ovske Hrvatske”, tvrdi i povjesničar Hrvoje Klasić.

No, Klasić, profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, odmah ukazuje na problem nekretnina oduzetih srpskim i židovskim (pa i hrvatskim) obiteljima u vrijeme Drugog svjetskog rata, a koje nisu vraćene pravim vlasnicima i njihovim nasljednicima. Po njegovu mišljenju, to jest bitno imovinsko-pravno pitanje, zato što “postoji ogroman broj nekretnina koje su oduzete i postavlja se pitanje kako to vratiti”.

Primjećuje i kako je “sad jako zanimljivo gledati kako se svi propinju na zadnje noge u isticanju antifašizma u Ustavu”.

“Do prije neki mjesec slušali smo polemike, čak i od ministara u Vladi Hrvatske, da antifašizma nema. Osporavali su ga i govorili da bi ga trebalo, zajedno s odredbom utemeljenja na ZAVNOH-u, maknuti iz Ustava. A da je ovakav zahtjev došao u vrijeme prošle vlade, čini mi se, ironično rečeno, da bi neki ministri radije platili odštetu koliko god ona bila nego javno priznali da Hrvatska nema kontinuitet s NDH-om, nego sa socijalističkom Hrvatskom”, konstatira Klasić.

Hrvatska nastala na antifašizmu

Upravo na iskorištavanje svih priča iz prošlosti, pogotovo iz Drugog svjetskog rata, u dnevnopolitičke svrhe upozoravaju mnogi akteri na političkoj sceni Hrvatske. Prvobitno izrečeno novinarima Večernjeg lista, pozivanje na ZAVNOH uskoro je nestalo iz službenih odgovora hrvatskih ministara. Kritičarima vlasti kao naručeno je došlo pozivanje vladajućih na antifašizam.

Penzije za ustaše i domobrane

Bez obzira na to što je i u Ustavu Hrvatske zapisano, a to i tvrde gotovo svi, da Republika Hrvatska nije (pravna) sljednica NDH, iz proračuna se redovito isplaćuju mirovine pripadnicima oružanih postrojbi te kvislinške tvorevine.

“Ne samo domobranima nego i legionarima i ustašama isplaćuju se mirovine. Mogli ste biti i čuvar u Jasenovcu i dobivali biste mirovinu do danas”, rekao je povjesničar Tvrtko Jakovina gostujući na RTL-u.

“SS-ovci, za primjer, ne dobivaju mirovinu u Njemačkoj i svoga se angažmana srame. Kod nas nije problem to što su neki za vrijeme Drugog svjetskog rata nešto činili nego je problem što se hvale time. Drugdje se, kao što znamo, toga srame”, dodaje Jakovina.

“Posebno mi je drago da su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i ministar Davor Ivo Stier shvatili koliko je značajno za današnji položaj Hrvatske činjenica da je hrvatski narod, ali i drugi, uspio u borbi protiv okupatora i izrazio svoju volju za suverenošću i samostalnošću odlukama ZAVNOH-a. Upravo su nas te odluke svrstale na pravu stranu povijesti i uvelike olakšale sve ono što se u Hrvatskoj događalo devedesetih. Tu, prije svega, mislim na stjecanje samostalnosti i neovisnosti”, ukazuje Peđa Grbin, saborski zastupnik Socijaldemokratske partije Hrvatske, ujedno i stručnjak za ustavno pravo.

Podsjeća i kako je uvodne odredbe Ustava Hrvatske, u kojima se jasno ističe kako je nastala suvremena hrvatska država, “kreirao [prvi hrvatski predsjednik] Franjo Tuđman, a ne netko drugi”. S jedne strane mu je drago što se ministar Stier sjetio svega toga, ali mu je i “žao što je taj isti ministar, samo nekoliko dana prije toga, na sjednici Vlade glasao za formiranje povjerenstva koje očito ima cilj zabraniti ono obilježje pod kojim je ZAVNOH donosio odluku na koju se danas poziva”.

“Stoga je ta izjava, iako ispravna, u najmanju ruku licemjerna, jer nam ZAVNOH odjednom postaje bitan kada ga suprotstavljamo cifri od 3,5 milijardi dolara koje bi Hrvatska morala platiti. Odluke ZAVNOH-a bitne su bez obzira na tu tužbu i nadam se da će vladajući to napokon shvatiti”, poručuje Grbin.

Bez odgovora podnosilaca tužbe

I on konstatira kako suverenost i državnost suvremene Hrvatske nemaju veze s NDH-om, za koju kaže da “nije bila niti nezavisna, niti država, niti hrvatska, već je bila tvorevina okupatora, koji su je kreirali kako bi provodili svoju genocidnu politiku na teritoriju bivše Jugoslavije”. Navodi i kako se sudski proces po navodnoj tužbi čikaških Srba, Roma i Židova ne bi ni mogao voditi pred američkim sudovima, zato što ne postoje procesne pretpostavke.

“Sukladno načelima međunarodnog prava, država uživa imunitet od vođenja sudskih postupaka protiv nje na teritoriju druge države. To znači da se takav postupak protiv Hrvatske ne bi mogao voditi pred američkim sudovima, već isključivo pred sudovima u Hrvatskoj”, kaže Grbin.

U međuvremenu se oglasio i Bogdan Kljaić, jedan od navodnih podnositelja tužbe. Demantirao je za beogradske medije da se obratio sudu tražeći odštetu.

“Sa tog popisa jedino smo Lizabeth Lalić i ja živi. Nijedan advokat nije nas kontaktirao prije nego što su tužili Hrvatsku. Bukvalno sam se zaprepastio kad sam vidio da se moje ime spominje u tekstovima o ovom slučaju”, rekao je Lalić.

Odvjetnik Levy konstairao je kako su najmanje tri druga tužitelja, koji su navedeni u tužbi protiv Hrvatske, preminuli te pretpostavlja da ni ostali ne znaju za tužbu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO