Na replici Reichstaga Rusi planiraju vojne vježbe

Ruski ministar odbrane najavio da će u Patriotskom parku, u blizini Moskve, biti izgrađena manja replika njemačkog Reichstaga (EPA)

Eksperti smatraju da se plan Rusije da izgradi repliku Reichstaga na kojoj bi mlade patriote vježbale vojne udare ne može vidjeti kao vojna prijetnja Njemačkoj, ali da se tenzije između dvije zemlje mogu “opipati rukama“.

Ulrich Kuehn, saradnik u organizaciji Carnegie Endowment for International Peace u Washingtonu smatra da je ta “zabava u slobodno vrijeme“ čista provokacija.

Njemački političar Matthias Platzeck, bivši premijer Brandenbruga, a sada predsjedavajući Odbora Njemačko-ruskog foruma u Berlinu, za Al Jazeeru kaže da odnosi između dvije zemlje nisu bili gori u zadnjih deset godina.

Tvrdi da ne postoji povjerenje između dvije zemlje, a da se tenzije mogu “opipati rukama“.

Nacionalizam u Rusiji raste

Stefan Meister, ekspert za Rusiju iz Njemačkog društva za vanjsku politiku smatra da potez Rusije pokazuje da pobjeda iz Drugog svjetskog rata opet igra važnu ulogu za stvaranje današnjeg ruskog identiteta.

“U Rusiju nacionalizam raste, a, nažalost, raste i militarizacija društvenog života. S druge strane, kod nas su trenutno spremni da, bilo da se radilo o hakerskim napadima, eskalaciji sukoba u Ukrajini, lažnim informacijama ili nečem drugom, zato okrivljuju Ruse“, tvrdi Matthias Platzeck.

Smatra, ipak, da, ako dođe do izgradnje replike Reichstaga, to ne bi predstavljalo vojnu prijetnju, ali sigurno ne bi doprinijelo poboljšanju odnosa između dvije zemlje.

Kao i Platzeck, Meister smatra da vodstvo Rusije puno drži do historije i da militarizacija u ruskom društvu igra važnu ulogu.

“Njemačku s kancelarkom Merkel u Moskvi vide kao problem, ona drži Evropsku uniju zajedno i zalaže se za tvrdu liniju kada su u pitanju sankcije protiv Rusije i Putina. Njemačka, iz te perspektive, nije više most između Rusije i Evropske unije, nego predvodi grupu u EU-u koja kritikuje Moskvu. To ljudi u Njemačkoj ne vide tako, ali u Rusiji vide“, kaže Meister.

Kaže da će historija uvijek igrati ulogu u njemačko-ruskim odnosima jer ih ona povezuje, u negativnom i pozitivnom smislu.

“Problem ruskog vodstva je da manje gleda u budućnost, nego što gleda u historiju. Ta igra sa historijom neće ujediniti Njemačku i Rusiju, nego će ih razdvojiti. Njemačka više nije ona iz 1945, ali Rusija želi nadovezati na historiju Sovjetske unije, iz razloga što rusko vodstvo s Putinom nema ideju za budućnost“, ističe on.

Ulrich Kuehn tvrdi da potez Rusije nije nikakav politički signal, ali služi tome da se probude historijske predrasude.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je prije nekoliko dana da će u Patriotskom parku, u blizini Moskve, biti izgrađena manja replika njemačkog Reichstaga na kojoj će omladina vježbati napad na zgradu.

Odnosi se konstantno pogoršavaju

Glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov je na upit da komentira najavu o gradnji kazao da su “izgleda neki u Njemačkoj zaboravili da su Hitler i njegovi graditelji Trećeg rajha upravo iz Reichstaga krenuli u krvavi pohod po svijetu”.

“Najbolje je da Berlin na to ne reagira nikako. Problematično je da se njemačko-ruski odnosi konstantno pogoršavaju. Otkako je Rusija anektirala Krim Njemačka je predvodila sankcije Evropske unije protiv te zemlje i slala vojsku da bi se osigurale istočne granice članica NATO-a. Moskva je to oštro kritizirala, a i mnogi građani Njemačke smatraju da je ta politika upitna“, ističe Kuehn.

Smatra, ipak, da se ruski predsjednik Vladimir Putin također mora zapitati zašto je Njemačka, koja je “klasični graditelj mostova ka istoku“, promijenila svoj kurs.

“Za to je manje kriva njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je još uvijek zainteresirana za dobre odnose, a više Putin koji besramno krši međunarodne ugovore i granice“, mišljenja je Kuehn.

Slično kao i Stefan Meister, politički analitičar Boško Jakšić smatra da replika zgrade može da se tumači kao simboličko podsjećanje na ulogu Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Mišljenja je da se to može svrstati u arsenal “meke moći”, političkog marketinga.

“Čini mi se da reagovanja u Nemačkoj u stilu da se stvara “negativna slika Nemačke” i da je ideja “čudnovata i neprimerena“ ne drže vodu. Reichstag je ovde u funkciji istorije. U tom kontekstu, epizoda sa ruskim patriotsko-militantnim Diznilendom je nov doprinos evropskoj zategnutosti, situaciji u kojoj obe strane imaju deo odgovornosti. Reklo bi se da se na tome sve završava. Ozbiljnijih posledica neće biti, svakako ne na širem bezbednosnom planu. Park kraj Moskve nije front na istoku Ukrajine“, kaže Jakšić i dodaje da su veliki rat i bitka za Berlin, koja je simbolično završena postavljanjem sovjetske zastave upravo na zgradu Reichstaga, i danas ikone ruskog patriotizma.

Kako tvrdi on, patriotski park pored Moskve neće sadržati samo repliku Reichstaga u smanjenoj veličini, već i rekonstrukcije slavnih carističkih i sovjetskih bitki, muzeje avijacije i tenkova kao i izložbu na kojoj će posjetioci moći da testiraju neka oružja.

“Ali, mimo ove istorijsko-vojne dimenzije podsećanja na velike pobede – kakve imaju i mnoge druge države sveta – ovaj tematski park zamišljen je i kao patriotski odgovor na ono što u Kremlju doživljavaju kao pojačanu kampanju Zapada protiv Rusije“, objašnjava Jakšić.

Opomena neonacistima i ultradesničarima

Ako već tragamo za skrivenim sadržajima, nastavlja Jakšić, zanimljivija je jedna druga dimenzija čitave ove situacije.

“Polazeći od pretpostavke da je Reichstag pored Moskve svojevrsna opomena neonacistima i ultradesničarima koji dižu glavu širom Evrope, kako onda objasniti da upravo vlast Vladimira Putina pomaže takve stranke i pokrete finansijski i u svakom drugom pogledu? Pre svega sve uticajniju Alternativu za Nemačku“, pita se on.

Matthias Platzeck smatra da treba uraditi sve kako bi se odnosi između dva naroda poboljšali, a s time se slažu i drugi sagovornici Al Jazeere.

Pokret “Junarmija” (mlada armija) koji treba da vježba na poligonu, osnovan je oktobra 2015. na Šojguovu inicijativu.

Najprije je nosio neutralno ime “Pokret ruskih đaka”, a prema zvaničnim navodima ima 40.000 članova.

Patriotski park pored Moskve pripada Ministarstvu odbrane i otvoren je u ljeto 2015. Na 5.000 hektara tu su sajamske hale, konferencijske dvorane, kino i bina na otvorenom.

Izvor: Al Jazeera