Mostarski vatrogasci: Ujedinjeni u vatri i dimu

Na području Federacije BiH ima približno 800 profesionalnih vatrogasaca (Al Jazeera)

Veliki crveni kamion, prodorna sirena i plava rotaciona svjetla… Teško je pri susretu sa tim upadljivim simbolom odvažnosti ne pogledati u kojem pravcu ide i da li se negdje u daljini nazire dim.

Vatrogasci kažu da oni pokrivaju sve hitne slučajeve koji nisu posao hitne pomoći i policije, tako da je teško tačno definisati opis posla njihove službe. Jedno je sigurno – za tu profesiju je neophodna velika doza hrabrosti i empatije, jer je osnova rada vatrogasaca rizikovanje vlastitog života da bi se sačuvali životi drugih.

Na teritoriji grada Mostara djeluje Profesionalna vatrogasna postrojba sa zapovjednikom Petrom Jurićem koji je za Al Jazeeru pojasnio djelovanje jedne od najkompleksnijih profesija u jednom od najkompleksnijih okruženja u BiH.

Po završetku ratnih razaranja mostarski vatrogasci su imali na raspolaganju manje od 10 posto vlastitih resursa. Kompleksna politička i administrativna situacija grada je uslovila pojavu dvije profesionalne vatrogasne jedinice u Mostaru.

Do 2005. godine zasebno su djelovale postaja u zapadnom dijelu grada i vatrogasna brigada u Sjevernom logoru.

„Donešena je odluka o ujedinjenju Profesionalne vatrogasne postrojbe i Profesionalne vatrogasne jedinice Sjeverni logor, i počevši od 2005. godine funkcionišemo na jedinstvenoj osnovi. Postoji jedan operativni centar za čitav grad Mostar, i pozivom na 123 zvoni telefon u operativnom centru, a poziv na teren se upućuje najbližem timu urgentnoj lokaciji“, navodi Petar Jurić, zapovjednik mostarskih vatrogasaca.

I pored činjenice da mostarski vatrogasci djeluju sa dva lokaliteta i pokrivaju dva dijela grada, oni su jedinstvena služba kojoj profesionalizam i humanost poziva nadilazi političku situaciju.

„Mi smo jedan pozitivan primjer Mostara kojeg i dalje muče rane iz prošlosti. Mi ne gledamo kome je potrebna pomoć, mi izlazimo na teren da uradimo svoj posao najbolje što umijemo“, govori Dragan Velagić, komandir ispostave Vatrogasne jedinice u Sjevernom logoru.

Jedinice se sastoje od vodova gdje su dva smještena u Sjevernom logoru, a dva u glavnoj postaji. Iskusni vatrogasci Mujo i Haso iz Sjevernog logora, u slučaju urgentnog poziva djeluju kao jedno sa kolegama Davorom i Domagojom.

“Mi radimo svoj posao, profesionalizam je iznad svega… Mi spašavamo ljude i imovinu, vatrogasci ne poznaju vjeru, naciju i status”, navodi Domagoj Bošnjak, mostarski vatrogasac.

Konfiguracija terena, visoke temperature i gusto čvorište magistralnih puteva, mostarskim vatrogascima daju ekskluzivne izazove u radu sa kojima se njihovi kolege po drugim bh. gradovima rijetko ili nikad ne susretnu.

„Godišnji prosjek je 1.200 intervencija, zbog temperature i samog terena, mi imamo veliki broj intervencija na otvorenom prostoru. Od početka 2017. imali smo najmanje 250 intervencija što je za ovaj period godine već velika cifra“, kaže Jurić.

Mnogi od vatrogasaca će se složiti da borba s vatrom i rizikovanje života nisu najteži dijelovi njihovog posla. Najteže je ono gdje policija i hitna pomoć više ne mogu pomoći, a to je pružanje pomoći i spašavanje nakon saobraćajnih nesreća.

„U požarima mi je život nebrojano puta visio o koncu, ali najstrašniji prizori potiču iz tehničkih intervencija vađenja ljudi iz smrskanih automobila. To je onaj trenutak kada smo sigurni zašto se bavimo ovim poslom i koliko je svaki život bitan“, navodi zapovjednik odjeljenja Davor Lasić.

Pola vijeka star kadar

Početkom ove decenije prosječna starost mostarskih vatrogasaca bila je 50 godina, a i blizu godišta uposlenika bile su i godine proizvodnje vatrogasnih vozila od kojih su neka i imala preko pola vijeka prakse.

Posljednjih godina institucija mostarskih vatrogasaca doživjela je preporod. Nabavljena je kvalitetna oprema, a vozni park je podmlađen sa nekoliko najsavremenijih specijalnih vozila.

„Mi imamo dijapazon godišta u rasponu od pola vijeka. Naš najstariji kamion je proizveden 1967. godine i aktivno se koristi, dok je naše najnovije vozilo proizvedeno 2017. godine. U principu, vatrogasna vozila ne prelaze puno kilometara, naš specijalni kamion uske namjene je nakon 30 godina jedva prešao 10.000 kilometara“, kaže Jurić.

PVP Mostar po treći put u nekoliko godina vrši podmlađivanje profesionalnog kadra, u toku je konkurs za prijem novih službenika.

„Ovo je treći natječaj za primanje novih vatrogasaca, nama je prosječna starost drastično opala. U skorije vrijeme bismo trebali obnoviti postrojbu sa 11 novih uposlenika, tako da se broj treba popeti na 76, mada očekujemo ove godine odlazak peterice u mirovinu“, kaže Petar Jurić.

Širenje mreže i investicije

Osim kadra i vozila, vatrogasci su nabavili najsavremenija zaštitna odijela, specijalizirane alatke za pružanje pomoći na terenu, ali i ulaže se u koordinaciju sa lokalnim dobrovoljnim vatrogasnim društvima te širenje mreže djelovanja na periferne dijelove grada.

„Nakon ujedinjenja, ispostava u Sjevernom logoru je održana upravo na ovom regionu zašto omogućava najefikasnije djelovanje u Starom gradu i pokrivanje magistrale. A aktivno radimo na izradi plana opremanja dobrovoljnih vatrogasnih društava koja bi nam mogla pružati podršku na udaljenim lokalitetima“, navodi Velagić.

Postoje planovi, još uvijek u formi ideje da se otvori dodatna ispostava na jugu Mostara.

„Na jugu se već nalazi jedna vatrogasna jedinica koja funkcioniše u sklopu aerodroma, međutim kapaciteti infrastrukture i grad rastu i sigurno će biti velike potrebe da se formira profesionalna vatrogasna jedinica koja djeluje sa tog regiona“, smatra Dragan Velagić.

Postojanje jedinstvene institucije poput vatrogasne jedinice u specifičnom administrativnom okruženju kao što je Mostar, izuzetno je pozitivan primjer. Ali neophodno je istaći da je inicijativa održana jer je predata u rukovodstvo najhrabrijim ljudima visokog morala – vatrogascima.

„Napredak je evidentan u tehnici, vozilima, ljudstvu i nivou obučenosti. Došli smo do nekog zadovoljavajućeg minimuma, ali ovdje ne treba biti skroman, mi idemo dalje da svojim progresom i primjerom budemo vodilja Mostara“, kaže Petar Jurić.

„Ako grad ide na bolje, idemo i mi. Odnosno, mi smo ti koji nosimo progres grada“, navodi Dragan Velagić.

Izvor: Al Jazeera