Nadahnuti Trumpom, desničari traže širenje Izraela

Izraelske vlasti već decenijama grade ilegalna jevrejska naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji (AP)

Piše: Mohammed Mohsen Watad

Prilikom susreta s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom američki predsjednik Donald Trump pokazao je neodređenost i “nepostojanje stava” prema izraelsko-palestinskom sukobu. To je ponovo vratilo pitanje rješenja sa dvije države na političku scenu u Izraelu, koje je desničarski tabor neko vrijeme udaljio s te scene.

Desničarski tabor, koji je u prvi mah bio u euforiji nakon Trumpovih izjava u kojima je potvrdio da neće nametati Izraelu bilo kakva rješenja, bez obzira na to je li riječ o rješenju sa dvije ili s jednom državom, te da će pozdraviti bilo kakav dogovor do kojeg će doći palestinska i izraelska strana, postaje svjestan protivrječnosti u izjavama Bijele kuće. Iako su desničarski političari najavili “novu eru”, ona ponovo otvara sukob od početka, prema riječima izraelskih analitičara.     

Analitičari smatraju da koalicijska vlada i desničarski lideri – koji polažu nade u Netanyahuov ostanak na vlasti te u to da neće doći do njegove smjene zbog policijskih istraga o korupciji – nadahnuti pristupom Trumpa, koji je pokazao neznanje o sukobu, protivrječnost u rješenjima i nedostatak vizije o mogućnosti pregovora u budućnosti, sada se počinju nadmetati u iznošenju ideja i prijedloga za učvršćivanje doseljeničkih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i u Jerusalemu, jačanje židovskog identiteta države i isključivanje palestinskog naroda. Jedan takav prijedlog iznio je i Naftali Bennett, lider ultraortodoksne stranke Jevrejski dom, koji je pozvao na pripajanje Zapadne obale Izraelu.  

Neslaganje i jednaki stavovi

Neslaganje u prijedlozima i polemike postale su očite u desničarskom taboru. Glasnogovornik bloka “Mir sada” Adam Keller predložio je izraelskom predsjedniku Reuvenu Rivlinu, jednom od zagovornika “Velikog Izraela” od mora pa do rijeke, nametanje izraelskog suvereniteta nad svim doseljeničkim naseljima na okupiranoj palestinskoj teritoriji. Također je predložio da Palestinci koji žive na tim teritorijama dobiju izraelsko državljanstvo i da je dovoljno odobriti samoupravu palestinskim vlastima. Ovakav stav u skladu je s prijedlogom Netanyahua, koji traži da se zadrži status quo i predlaže davanje Palestincima države s nepotpunim suverenitetom, s tim da Izrael zadrži sigurnosnu i vojnu kontrolu nad historijskom Palestinom.      

Keller za Al Jazeeru pojašnjava da desničarski tabor iščekuje rezultate istrage protiv Netanyahua, koga terete za korupciju, što bi ga moglo navesti da podnese ostavku. Zbog toga se utrkuju s vremenom kako bi nametnuli faktičko stanje na terenu, ali bez praktičnih prijedloga. Odsustvo rješenja sa dvije države, u skladu s Trumpovim izjavama, sudara se s naporima desničara da pretvore Izrael u jevrejsku demokratsku državu, što bi dovelo do formiranja dvonacionalne države, koja će biti u suprotnosti s cionističkim vrijednostima.  

Lutanje i vakuum

Suprotno obznanjenom prijedlogu koji odražava pobjedu desničarskog tabora i Netanyahua, Akiva Eldar, izraelski politički analitičar, smatra da izraelska desnica, koja je postala talac Trumpovih protivrječnih izjava i nejasnih stavova Bijele kuće, iza kulisa živi u stanju zbunjenosti i nepoznate sudbine kad je riječ o rješavanju sukoba s Palestincima, pogotovo ako se uzme u obzir da će svaku diplomatsku prazninu popuniti Evropska unija, Kina i Rusija, koje su postale nove adrese za palestinske vlasti.    

Eldar naglašava da će odsustvo rješenja sa dvije države bez predlaganja stvarne alternative samo produbiti izraelsku krizu na regionalnom i međunarodnom planu, pa čak i unutar samog Izraela. Istakao je da desničarska vlada veoma dobro zna da Trumpova vlada ne može predstavljati pojas za spašavanje kad je riječ o planu aneksije Zapadne obale i pretvaranju palestinskih zajednica u geto. Takva situacija samo jača sistem rasne segregacije, “aparthejd”, smatra on.

Prazne priče i konfrontacija

Izraleski novinar Yoav Stern, specijalista za arapska i palestinska pitanja, smatra da desničarsku koaliciju u Izraelu ne zanima palestinska država, ali da postoji određeno neslaganje u stavovima kad je riječ o prijedlozima na koji se način odnositi prema Palestincima. Nejasni Trumpovi stavovi dodatno pogoršavaju trenutno stanje na terenu. Prema tome, izjave izraelske desnice i Bijele kuće “samo su prazne priče i odsustvo bilo kakvog stava nove američke administracije, što će samo prouzrokovati štetu koja će se najviše odraziti na Izrael”.    

Stern ne isključuje mogućnost da, u slučaju odsustva rješenja sa dvije države, nedostatka regionalne i međunarodne diplomatske inicijative i odsustva praktičnih odluka Arapskog samita, koji će biti održan u martu, nestane mira i dijaloga između izraelske i palestinske strane, čime se otvara put za vojni sukob.

Izvor: Al Jazeera