Trump i Izrael, ljubav koju ne uništavaju odgođena obećanja

Podrška Izraelu je konstanta Trumpove vanjske politike (Reuters)
Podrška Izraelu je konstanta Trumpove vanjske politike (Reuters)

Američki stav u kojem se odbacuje ideja o dvije države za uspostavljanje mira između Palestine i Izraela izazvao je velike polemike i brojne reakcije što je navelo američku administraciju da potvrdi svoju posvećenost ovom rješenju, u formi koja nagovještava povlačenje zbog upozorenja mnogih strana na posljedice.

Ovakav američki stav otkriva nespretnost nove američke administracije da pomiri izborna obećanja koja je davao Donald Trump tokom predsjedničke kampanje sa stavovima koje zahtijeva priroda njegovog položaja kao predsjednika države, koja ima uobičajenu praksu bavljenja pitanjima vanjske politike, čija se suština ne razlikuje bez obzira na različita usmjerenja predsjednika i njihove stavove.

Trump je za vrijeme predizborne kampanje naglasio da će odmah nakon pobjede na izborima za predsjednika Amerike preseliti ambasadu svoje države iz Tel Aviva u Jerusalem. Međutim, u nedavnom intervjuu za list Israel Hayom je pojasnio da „vrlo ozbiljno razmišlja o ovoj temi“, dodavši da odluka “nije laka” i da još nije donio konačnu odluku o tom pitanju.

Imenovanje Friedmana

Iako se Trump suzdržava od provođenja mnogih obećanja koja je dao za vrijeme svoje kampanje – u najmanju ruku ne čini to s odlučnošću i brzinom kojima je zavarao Amerikance – može se reći da su velika podrška i davanje prevage Izraelu ostale konstante Trumpove vanjske politike.

Neposredno pred američke predsjedničke izbore, Zvika Klein, dopisnik izraelskog portala NRG, rekao je da anketa koju je proveo izraelski Institut Dialog pokazuje da 33 posto ispitanika među Izraelcima smatra da je Donald Trump jedan od kandidata koji najviše podržava Izrael, u odnosu na 31 posto njih koji su smatrali da je to Hillary Clinton.  

Nakon Trumpove izborne pobjede, izraelski analitičari su izjavili da će predstojeća američka administracija biti najviše proizraelska. 

Izraelski akademik Rami Simani kaže da Trumpovi saradnici nemaju prethodne namjere da vrše dodatni pritisak na Izrael kako bi učinio ustupke pred svojim neprijateljima u bilo kakvim političkim pregovorima sa Palestincima, te da treba uzeti u obzir da su se pravila igre promijenila. 

Novine Haaretz navode da su imenovanja koja je najavio američki predsjednik Donald Trump razočaravajuća za Palestince, poput imenovanja Davida Friedmana za novog ambasadora SAD-a u Izraelu.

Podrška naseljima

Imenovanje Friedmana je od velike važnosti za Izrael, s obzirom na njegovu snažnu podršku doseljeničkim naseljima i premještanju Ambasade SAD-a iz Tel Aviva u okupirani Jerusalem, što predstavlja upozorenje Palestincima i ostalim arapskim zemljama. 

Što se tiče doseljeničkih naselja, Bijela kuća je izjavila kako Washington smatra da njihovo prisustvo ne predstavlja nikakvu smetnju za postizanje mira između Izraela i Palestine, ali da izgradnja novih naselja ili proširivanje postojećih ne ide u korist ostvarivanju mira. 

Uprkos Trumpovim kritikama doseljeničkih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, prvi put otkako je došao na vlast u 20. januara, u intervjuu za Israel Hayom je izjavio kako ne želi da osuđuje Izrael za vrijeme svog mandata. Pojasnio je da „Izrael ima dugu historiju osuda i poteškoća, i ja razumijem Izrael i cijenim ga“.      

‘Spasitelj’ Trump

Kada je Vijeće sigurnosti UN-a glasalo o rezoluciji kojom se traži zaustavljanje izgradnje izraelskih doseljeničkih naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji, Trump je pozivao Baracka Obamu da stavi veto na ovu odluku. To je opravdavao time da će usvajanje rezolucije dovesti Izrael u mnogo teži položaj u pregovorima i da će „to biti veoma nepravedno prema Izraelcima“.   

Nakon što je Obamina administracija, suprotno uobičajenoj praksi da rezolucije protiv Izraela blokira pravom veta, ostala suzdržana prvi put od 1979. godine, uslijedile su Trumpove kritike. On je izjavio da on ne može tretirati Izrael na ovakav način. Na Twitteru je objavio: „Ne možemo nastaviti dopuštati da se Izrael tretira sa potpunim prezirom i nepoštivanjem.“

U ovom kontekstu, list Israel Hayom javlja da je američki State Department odlučio zamrznuti nedavne odluke bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame o prebacivanju 221 miliona dolara palestinskim vlastima, zbog protivljenja republikanaca u Kongresu.  

List također navodi da Washington ima namjeru smanjiti svoj doprinos budžetu UN-a, naročito prema agencijama koje podržavaju palestinske vlasti.

Čini se da je izraelska euforija oko Trumpovih stavova podrške navela jevrejske doseljenike na Zapadnoj obali da smatraju Trumpa „očekivanim Spasiteljem“.

Britanski list Sunday Times prenosi riječi izraelskog ministra unutrašnjih poslova Ariyeha Derija, lidera izraelske ultrareligiozne partije Shas, koji je opisao izbor Trumpa za predsjednika SAD-a kao najavu dolaska Spasitelja ili Mesije.

Rekao je: „Mi uistinu živimo u bolnom vremenu koje nagovještava rođenje Mesije, kada će se sve stvari okrenuti u korist jevrejskog naroda.“

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Američki predsjednik Donald Trump je, tokom sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Washingtonu, izjavio da je spreman podržati i rješenje s jednom državom ako bi ga prihvatile i izraelska i palestinska strana. Također, Trump je od Netanyahua zatražio da ograniči gradnju naselja na palestinskoj zemlji.

Više iz rubrike TEME
POPULARNO