Kad sud presuđuje izraelskom ‘heroju’ i palestinskom ‘teroristu’

Snimljeno je kako Azaria izvlači pištolj i puca u glavu ranjenom Palestincu s veoma male razdaljine (Reuters)

Piše: Mahmoud al-Adem

Naoružan podrškom 70 posto Izraelaca koji su tražili njegovo pomilovanje, izraelski vojnik Elor Azaria ušao je u sudnicu sa širokim osmijehom na licu, uz aplauze svojih prijatelja i rodbine i poklike desetina pristalica izvan sudnice koji ga smatraju junakom zato što je dokrajčio ranjenog Palestinca metkom u glavu dok je nepomično ležao na zemlji.

Zahtjevi za pomilovanje izraelskog vojnika, koji je prošlog marta ubio ranjenog Abdela Fataha al-Sharifa, nisu stizali samo od običnih građana u Izraelu. Štaviše, izraelski premijer Benjamin Netanyahu i veliki broj ministara iz njegove vlade već su ranije tražili da se donese odluka o njegovom pomilovanju. Prvi koji je poduzeo takav korak bio je izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman, koji je nakon presude napisao: “Terorist je došao ubijati Jevreje i to svi trebamo imati u vidu.”

Izraelski ministar obrazovanja Naftali Bennett, iz stranke Jevrejski dom, kaže da “sigurnost izraelskih građana nalaže donošenje odluke o pomilovanju Azarije”. U tome su ga slijedili ministrica obrazovanja Miri Regev, ministar unutrašnjih poslova Aryeh Deri i ministar poljoprivrede Uri Ariel, koji su također tražili da se donese odluka o pomilovanju ubice ranjenog Palestinca.

‘Smrt Palestincima!’

Deseci demonstranata okupili su se ispred sudnice, noseći izraelske zastave, obilježja ultraortodoksnih Jevreja i prsluke na kojima piše “Azaria heroj” i “Smrt palestinskom teroristu!” U ovakvoj atmosferi sud je donio presudu kojom je izraelski vojnik osuđen na 18 mjeseci zatvora, od čega je više od pola proveo u vojnoj bazi prije izricanja presude u utorak.

Sud je smatrao da je zatvorska kazna u trajanju tri godine, koju su zatražili tužitelji, “preoštra” uprkos tome što se u presudi navodi da je Azaria “preuzeo na sebe ulogu i sudije i egzekutora” te da nije “pokazao nikakvo kajanje zbog svojih postupaka”. U presudi se, također, citiraju njegove riječi “Zaslužuje umrijeti”, koje je rekao drugom vojniku nakon što je povukao obarač, misleći pritom na ranjenog Palestinca, koji je nepomično ležao na zemlji.

Vojna sutkinja Maja Heller rekla je kako su određeni faktori koji su uzeti u obzir utjecali na smanjenje presude, poput štete koja je nanesena njegovoj porodici. Mediji koji su prisustvovali suđenju prenose da njegova porodica nije pokazivala “nikakve emotivne reakcije” prema porodici palestinskog mučenika te da je pjevala himnu Izraela prilikom izricanja presude. Sud je, također, saopćio da je kazna ublažena zbog toga što je to njegova prva presuda ovakve vrste te što je njegov dosje bio čist prije ovog slučaja.

Polemike u javnosti

Izraelska policija uhapsila je jevrejske ekstremiste zbog prijetnji upućenih sudijama u slučaju da donesu osuđujuću presudu izraelskom vojniku. Sudije su, također, dobile policijsku zaštitu, a uhapšen je i jedan Izraelac pod sumnjom za podsticanje na nasilje protiv načelnika Generalštaba izraelske vojske Gadija Eizenkota, koji je naredio da se provede suđenje Azariji. Slučaj je izazvao velike polemike u izraelskoj javnosti, a ankete pokazuju da polovina Izraelaca podržava upotrebu smrtonosne sile protiv Palestinaca u slučaju da primijete bilo kakav znak da će izvršiti napad.

S druge strane, izraelska advokatica Lea Tsemel uporedila je presudu izrečenu protiv izraelskog vojnika Azarije s presudom protiv 17-godišnjeg Palestinca Abdula Dwayyata iz mjesta Sur Bahira u okupiranom Istočnom Jerusalemu. Kaže da je ovaj mladić, koji je bacio kamen na izraelski automobil, usljed čega je došlo do nesreće u kojoj je stradao vozač, osuđen na 18 godina zatvora “za ubistvo iz nehata”, dodavši da on nije imao oružje u rukama nego kamen.

Snimak, koji su zabilježili palestinski aktivisti, prikazuje Azariju kako izvlači pištolj i s veoma male razdaljine puca u glavu Sharifu, koji je nepomično ležao na tlu nakon što je u njega prethodno ispaljeno sedam metaka.

Izvor: Al Jazeera