Rusija između dvije vatre

Rusija nastoji smiriti tenzije između SAD-a i Irana održavanjem stalnih kontakata s ovim dvjema stranama (Reuters)
Rusija nastoji smiriti tenzije između SAD-a i Irana održavanjem stalnih kontakata s ovim dvjema stranama (Reuters)

Rusija nastoji smiriti tenzije između Sjedinjenih Američkih Država i Irana nakon što je predsjednik Donald Trump došao na vlast održavanjem stalnih kontakata s ovim dvjema stranama. Međutim, ovakve ruske aktivnosti i konstantna upozorenja na posljedice eskalacije nisu spriječile Washington da uvede nove sankcije Teheranu.

Spomenuto je ponovo vratilo iransko nuklearno pitanje u centar pažnje te se počinje govoriti o mogućnosti da Iran ne ispoštuje nuklearni sporazum zaključen 2015. godine nakon maratonskih pregovora između šest velikih sila (SAD-a, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke).

Ovakav razvoj dešavanja Moskva vidi kao negativan smatrajući da nikako ne ide u prilog razvijanju odgovarajućeg ambijenta za provođenje Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja (JCPOA) za iranski nuklearni program.

Putin kao posrednik

Dok ruski eksperti naglašavaju da Teheran i Washington, gledano s pravne strane, nemaju pravo istupiti iz nuklearnog sporazuma bez zajedničkog plana djelovanja, koji uključuje sve države potpisnice, politički ekspert magazina Rusija u globalnoj politici Fjodor Lukjanov kaže da se ovdje ne govori o tome da će Iran poništiti sporazum o nuklearnom programu nego o novim američkim sankcijama nametnutim Teheranu zbog testiranja raketa ili nekih drugih razloga.

Dodaje da se ovakvim američkim potezom nuklearni sporazum želi obesmisliti jer se Teheran želio osloboditi sankcija. U slučaju uvođenja sankcija Iran se neće pridržavati elemenata ovog sporazuma.

Od nove američke administracije zavisi kako će se stvari razvijati u narednom periodu, dok je administracija ruskog predsjednika Vladimira Putina spremna preuzeti na sebe ulogu posrednika između Teherana i Washingtona. Međutim, mogućnosti Moskve, prema Lukjanovljevom mišljenju, ostaju ograničene zato što je Trump uvijek bio neprijateljski usmjeren prema Iranu. Stoga je teško zamisliti da će Moskva uspjeti promijeniti primarno pitanje u Trumpovoj politici i ideologiji.

Strahovi Moskve dodatno rastu pri samoj pomisli na potencijalno opstruiranje saradnje triju država – Rusije, Turske i Irana – u cilju rješavanja sirijske krize, na što se Moskva uveliko oslanja. U ovom kontekstu politički analitičar ruskog Vijeća za međunarodne odnose Ruslan Mamedov kaže da će isključivanje Irana iz političkih tokova na Bliskom istoku rezultirati novom i znatno radikalnijom iranskom politikom te da se neće pridržavati određenih principa u rješavanju sirijske krize. Mamedov ističe da to neće biti rješenje za američke probleme nego sasvim suprotno. Time će se suziti manevarski prostor za rješavanje sirijske krize i neće se pozitivno odraziti na program neširenja nuklearnog oružja.

‘Vruće’ iransko pitanje

Jasno je da je Rusija spremna poboljšati svoje odnose s Amerikom i obrnuto. Washingtonu više odgovara da se Moskva udalji od Teherana i promijeni svoju politiku prema ovoj strani. Ali, ruski eksperti isključuju tu mogućnost, dajući prevagu mišljenju da će Moskva nastaviti diplomatsku saradnju s objema stranama, vodeći se svojim interesima, bez obzira na bilateralne odnose.

Lukjanov kaže da Rusija u ovom slučaju neće zamijeniti jednog partnera drugim samo zato što je došlo do promjene američke administracije, a to će je dovesti u poziciju između dvije vatre. U konačnici, to se svodi na diplomatiju, čiju je efikasnost Moskva pokazala u posljednjem periodu. Primjer za to jest sposobnost Rusije da istovremeno gradi dobre odnose s Iranom, Izraelom i Saudijskom Arabijom, što se smatra velikim uspjehom.

Mamedov je istakao da će Moskva, ako doživi neuspjeh u približavanju stavova između Amerike i Irana, zauzeti umjeren i neutralan stav i posegnuti za kompromisnim rješenjima.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Trump kazao kako je Iran ‘upozoren zbog ispaljivanja rakete’, a Teheran odgovorio kako neće popustiti pred prijetnjama.

02 Feb 2017

Ranije je Trump upozorio Iran da se igra vatrom, dok je Zarif odgovorio da Teheran ne planira započinjati rat.

03 Feb 2017
Više iz rubrike TEME
POPULARNO