Cjepanicu u ruksak, pa na nastavu u Veselu

Roditelji kažu da neće sljedeće školske godine slati djecu na nastavu ako se ne riješi problem (Al Jazeera)
Roditelji kažu da neće sljedeće školske godine slati djecu na nastavu ako se ne riješi problem (Al Jazeera)

Nekoliko djece u područnoj školi u naselju Vesela u Bugojnu nedavno je na nastavu, osim pernica, teka i udžbenika, ponijelo i drva za ogrjev. Učenici ove osnovne škole, njih više od 80, nakon zimskog raspusta, opet su sjeli u klupe u učionicama koje se griju na peći, jer godinama u ovoj školskoj ustanovi nema centralnog grijanja.

Ipak, iznimno niske temperature ovaj put su natjerale roditelje, školsku upravu i lokalne vlasti da nešto poduzmu kako bi djeca napokon dobila grijanje.

“Moja curica došla je dan nakon nastave i rekla nam da trebaju nositi drva u školu. Ne znam da li im je to rekla nastavnica, ili su djeca sama između sebe to pokrenula. Dijete je sljedeći dan ostalo kući, a ja sam otišao u školu. To je bilo katastrofa, djeca su nosila kape i jakne, ugalj koji se ložio bio je mokar, a učionice ispunjene dimom i smradom. Onda je bio neki kvar s vodom dva dana, dječaci su vršili nuždu po livadama, a nastavnice su pustile djevojčice ranije sa nastave. Ne mogu shvatiti da se to dešava u 21. vijeku”, prepričava Almir Gafurović čija kćerka ide u peti razred.

Fotografija učenica sa drvima koju je napravio Gafurović

Kako kaže, tada je uslikao dvije učenice koje su između sebe nosile kesu s drvima te pozvao druge roditelje da se nešto poduzme. Njih više od 40 se okupilo narednih dana, a imali su i sastanak s načelnikom Bugojna i menadžmentom škole, koji pokušavaju riješiti problem s vlastima Srednjobosanskog kantona, u čijoj je nadležnosti školstvo.

Učionica zatrpana drvima

Već ranije su napravili projekte za uvođenje grijanja, za šta je potrebno 20.000 eura, ali još nisu dobili odgovor. Za to vrijeme djeca smještena u pet učionica griju se na peći i grijalice, koje su nedavno osigurale lokalne vlasti.

“Dođem ovdje u 9:00 sati ujutro i nosim ugalj u kantama, da se naloži u pet učionica. Obično ložimo od početka školske godine, pa negdje do polovine maja”, govori nam uposlenica škole Azra Česo, pokazujući prostoriju zatrapanu ugljom i drvima za potpalu.

Grijalice za učionice nedavno je osigurala lokalna zajednica

Zbog toga nastava počinje poslije podne, kako bi se učionice barem malo zagrijale do prvog časa.

“Svi znaju da se djeca smrzavaju, to je problem odavno. Nisam siguran da je djeci rečeno da nose drva u školu, ali ne znam šta je žalosnije – da je rečeno, ili da su djeca sama pokrenula inicijativu da donesu drva. Desilo se, igrom slučaja, da su bili veliki ‘minusi’, da je nestalo vode, neki roditelji tvrde da su djecu vršila nuždu iza škole, što je dodatno ‘zapalilo vatru'”, kaže Nermin Muratspahić, čiji sin ide u prvi razred ove škole.

“Meni je to sve novo, jer je moje dijete tek krenulo u školu, možda su drugi roditelji na to navikli. Primijeti se na djeci kada dođu kući da im je bilo hladno. Mi, roditelji, došli smo po uvjerenja djece u januaru, za vrijeme raspusta, i bukvalno smo otimali učiteljici ta uvjerenja samo da što prije odemo iz te hladnoće. Ugalj je tada došao mokar i to je nesnosan smrad kada se naloži. Ipak, optimista sam i mislim da će se to riješiti”, dodaje.

‘Čekamo odgovore na zahtjeve o donacijama’

Ova školska ustanova otvorena je 2007. godine, umjesto škole koja je tada imala poljski WC. Za direktora područne škole to je bio veliki napredak, ali ostali su problemi koji su se trebali naknadno rješavati.

“Napisan je projekat da se sve to uradi, dostavljen Vladi Srednjobosanskog kantona, ministarstvu, sve smo uradili da se to riješi, čak smo preko Općine Bugojno aplicirali s tim projektom prema Vladi Turske, odnosno preko misije vojnih snaga Turske u Bosni i Hercegovini. To smo uradili prije godinu dana i čekamo odgovore”, kaže direktor Muradif Hajder.

Objašnjava da za zagrijavanje pet učionica i zbornice treba minimalno 100 metara kubnih drva, za šta nemaju sredstava, niti prostora gdje bi ih smjestili.

Azra Česo, uposlenica škole koja zagrijava učionice, predsjednik Upravnog odobra Adnan Bašić i direktor Muradif Hajder

“Prisiljeni smo ogrjev nabavljati u fazama. Do drva je teško doći, pa smo mi obezbjedili za ovo polugodište 25 tona drvenog uglja iz Stanara, koji mijenja drva. Desilo se da su bili ekstremni ‘minusi’, i to je bilo nakon raspusta, za vrijeme kojeg se nije ložilo. Voda u šahtu se smrznula na minus 25 stepeni, i jedan dan je nije bilo, to je odmah riješeno. Postoje problemi, ali oni vjerujem da će se riješiti”, dodaje.

Da će se to destiti nada se i predsjednik Upravnog odbora škole Adnan Bašić, koji dodaje da je ova ustanova veliki napredak u odnosu na ono što je bilo prije toga.

“Svjesni smo situacije u kojoj živimo, vidimo kako drugi preživljavaju i kako se griju, imamo i mi kući probleme kako se ugrijati kada su bili oni ‘minusi’, ali mi smo intenzivno radili. Ide se korak po korak i vjerujem da će djeca na kraju dobiti centralno grijanje.”

‘Djeca neće ići na nastavu ako ne bude grijanja’

Za načelnika Bugojna Hasana Ajkunića dobro je da su se stvari pokrenule na ovaj način. Kako dodaje, iako je školstvo u nadležnosti kantona, ovakve probleme mora rješavati i lokalna zajednica.

“Možda da nisu bile ovako niske temperature, da nije došao mokar ugalj, to bi bilo kao proteklih osam godina. I neka se to desilo, da nas sve osvijesti, i mene, kao načelnika. Mi smo, kao lokalna zajednica, izdvojili incijalna sredstva od 5.000 konvertabilnih maraka [2.500 eura] da krenemo u prvu fazu, ali nismo stigli to ovu zimu završiti, i sada je to kulminiralo. I neka je, i mi ćemo, zahvaljući tome, riješiti problem. Podržavaju nas i kantonalne vlasti i imamo sada ovaj projekat s Turcima. Međutim, ako ništa ne bude, mi ćemo donijeti odluku da idemo sa svojim sredstvima koliko možemo, dok se kantonalne vlasti ne uključe da nam pomognu.”

Almir Gafurović jedan je od roditelja koji neće slati djecu na nastavu sljedeće školske godine ako se ne uvede grijanje

Međutim, roditelji upozoravaju da će, ako djeca ne budu imala grijanje do početka sljedeće školske godine, biti primorani ići korak dalje.

“Mi smo se dogovorili da bez grijanja sljedeće godine nećemo slati djecu na nastavu. Prebacit ćemo ih u drugu školu u Bugojnu, jer ovako više ne može”, ističe Gafurović.

Za to vrijeme učenici u Veseloj grijat će se na peći, a roditelji se nadati da temperature neće pasti ispod nule.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U BiH je prisutno parcijalno tretiranje Konvencije o pravima djeteta bez šire slike šta ona zaista znači, kažu u Save the Children.

19 Nov 2014
Više iz rubrike TEME
POPULARNO