Pozivi na osvetu nakon ubistva Saleha

Saleh je udaljen od vozila, potom su mu vezali ruke i pogubili ga hicem u potiljak (EPA)

Šok i nevjerica zavladali su među članovima Generalnog narodnog kongresa u Jemenu (GPC) i njegovim pristalicama nakon što su milicije pokreta Husi saopćile da su ubile svog nekadašnjeg saveznika, svrgnutog jemenskog predsjednika Alija Abdullaha Saleha i vođe njegove stranke.

Među masama koje podržavaju GPC u Sani zavladala je tuga zbog likvidacije Saleha koju su izveli pripadnici Husa i iživljavanja nad njegovim tijelom, kako su to opisali, dok se nad ulice glavnog grada nadvio miris smrti.  

Salehove pristalice predviđaju da im prijete crni dani od milicija Husa, dok svoje nade polažu u to da će vojska Jemena djelovati u pravcu oslobađanja Sane i spašavanja njenih stanovnika.  

Saopćenje o ubistvu bivšeg predsjednika Jemena izdalo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Jemena koje kontroliraju Husi. Televizija Masirah, bliska pokretu Husi, objavila je saopćenje u kojem se navodi da je eliminirana, kako su je nazvali, “milicija izdajnika i smutljivaca i njen lider”‘ te da je uspostavljena sigurnost u glavnom gradu.  

Na snimcima koji su se proširili na društvenim mrežama moglo se vidjeti tijelo Saleha koje u plahti nose naoružani pripadnici Husa i uzvikuju “Odazivamo ti se, Huseine”, zaneseni euforijom zbog likvidacije Saleha.  

Atentat i likvidacije

Izvori iz GPC-a otkrivaju da je Saleh prevaren i izdan, a da su ga milicije Husa likvidirale hicem u glavu kada su zaustavili njegov automobil nedaleko od sela Sanhan, na jugu Sane, u kojem je Saleh rođen.   

Izvori govore da je Saleh napustio grad ličnim automobilom bez svoje naoružane pratnje. Salehovo pleme je posredovalo kako bi se garantirao dolazak Saleha u rodno mjesto Sanhan, nakon što su milicije Husa preuzele kontrolu nad sjedištem i stanom bivšeg jemenskog predsjednika u okrugu Al-Siyasi u Sani.  

Izvori navode da su Husi pogazili svoje obećanje dato Salehu, te da su postavili zasjedu na glavnom putu nedaleko od Sanhana. Zaustavili su njegov automobil, izveli Saleha, njegovog sina Khaleda i lidere stranke s kojima je putovao. Saleh je udaljen od vozila, potom su mu vezali ruke i pogubili ga hicem u potiljak. 

Zajedno sa Salehom, ubijeni su i generalni sekretar GPC-a Arif Azwka, pomoćnik generalnog sekretara Yaser al-Awadi, dok je još nepoznata sudbina Salehovog sina Khaleda i njegovog bratića brigadnog generala Tariqa Mohameda Saleha.

Oslanjanje na vodstvo Saleha

Vijest o ubistvu Saleha pokosila je njegove pristalice i poštovaoce u jemenskoj javnosti, koji su računali da će on voditi veliki ustanak s ciljem protjerivanja Husa iz Sane, inače njegovim saveznicima u udaru na legitimno izabrane vlasti u Jemenu. Međutim, Husi su likvidirali Saleha na dramatičan način, za što se može reći da je bilo i očekivano.

Sami al-Ghobari, novinar i političar iz stranke Generalni narodni kongres Jemena, inače lojalan legitimnim vlastima, kaže da se stanovnici Jemena neće “zadržati na fazi u kojoj je ubijen Saleh, naglasivši da će narod biti miran tek kada budu poražene agresorske bande Husa.”  

Al-Ghobari je pozvao “sve građane ove države, a prije svega lidere i članove Generalnog narodnog kongresa Jemena, da otvore novu stranicu i ujedine se s legitimnim rukovodstvom na čelu s Abdrabbuhom Mansurom Hadijem protiv projekta kojeg vode Iran i pokret Husi.”

Istakao je da “zbog tragičnog kraja Saleha, vidim potlačenost u očima svih Jemenaca bez izuzetka, od jemenske stranke Al-Islah, Generalnog narodnog kongresa i Socijalističke partije”.

Najib Gulab, bivši lider GPC-a, kaže: “Ako je Saleh ubijen, to ne znači da je ubijena i Sana, arapska prijestolnica koja će biti vraćena arapskom narodu. Revolucija će trajati sve do pobjede, a iranskim milicijama nije mjesto u Jemenu.”

Tražio je da se uputi poziv brigadnom generalu Ahmedu Aliju Abdullahu Salehu, najstarijem Salehovom sinu koji živi u Abu Dhabiju i bivšem komandantu snaga Republikanske garde, da uzme učešće u akcijama za oslobađanja Sane i eliminiranju pripadnika milicija pokreta Husi. 

U tom kontekstu, Abdul Karim The'il, član Vijeća narodnog otpora u provinciji Sana, smatra da je Saleh hladnokrvno ubijen iako je bio ratni zarobljenik Husa. Pozvao je Salehove sljedbenike da osvete vođu GPC-a, po principu glava Abdul-Malika al-Houthija za glavu Saleha, prema njegovim riječima.

Također je pozvao članove i vođe GPC-a da se ujedine iza legitimnih vlasti koje predvodi predsjednik Hadi i da pripoje preostale snage Republikanske garde i jemenska plemena Nacionalnoj armiji u borbi jemenskog naroda za oslobađanje Sane.

Izvor: Al Jazeera