Lončar za AJB: Ispunili smo sve dogovoreno sa Eurotransplantom

Ove godine u Srbiji 90 pacijenata dobilo je novi organ (EPA)

Srbija je ispunila sve što je u januaru dogovoreno na sastanku sa odborom Eurotransplanta, izjavio je za Al Džaziru ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

On je govorio o napretku Srbije u ispunjavanju uslova za članstvo u međunarodnoj organizaciji, zahvaljujući kojoj pacijenti kojima je potrebna transplantacija na organe donora čekaju znatno kraće.

“Sve što smo se tada dogovorili i što je trebalo s naše strane da ispunimo mi smo to ispunili: od procedura koje smo dobili da promenimo, dežurstava koje smo uveli do povećanja broja donora. Bio je uslov da imamo 35 donora; mi na današnji dan imamo 40 donora u ovoj godini, a godina još nije završena. Mislim da oni sad analiziraju sve te rezultate, sve što smo do sada uradili. Sledeći korak je na Eurotransplantu”, rekao je Lončar.

Lončar se ranije obratio na svečanom prijemu u Palati Srbija, kojem su prisustvovali i pacijenti kojima su ove godine transplantirani organi.

Napredak u odnosu na 2016.

Tom prilikom izneo je podatak da je ove godine 90 pacijenata dobilo novi organ, a da je broj donora dostigao brojku 40.

To je značajan napredak u odnosu na prošlu godinu, kada je bilo 14 donora, a obavljeno je 36 transplantacija.

Ovi podaci ujedno bi trebalo da znače i pomak kada je reč o ispunjavanju preduslova za članstvo u Eurotransplantu, ali tokom zvaničnog obraćanja na prijemu, gde je, između ostalog, govorio o značaju programa transplantacije i doniranja organa, Lončar nijednom rečju nije pomenuo ovu organizaciju niti kada bi Srbija mogla da postane njen član.

Podsetimo: kada se u januaru vratio sa sastanka odbora Eurotransplanta, nakon kojeg je objavio da je doneta jednoglasna odluka da Srbija bude primljena u tu organizaciju, Lončar je rekao da se očekuje da bi Srbija za dva do tri meseca mogla da uskladi sve procedure sa onima u Eurotransplantu i potpiše ugovor na godinu dana. Posle toga gotovo godinu dana ta tema nije pominjana u javnosti.

A preduslovi za preliminarno članstvo u Eurotransplantu, između ostalog, podrazumevaju da postoji kancelarija za koordinaciju sa 24-časovnim dežurstvom, da lista čekanja bude usaglašena sa standardima ove organizacije, da domaće laboratorije za proveru tkiva dobiju neophodne akreditacije, da se obezbede standardizovane procedure procene i prethodnog tretmana donora, kao i procedure pakovanja i transporta donora.

Kako do deset donora na milion stanovnika?

Ipak, jedan od najtežih uslova je obezbediti stopu od deset donora na million stanovnika. Ako ovaj uslov nije ispunjen, navodi se na sajtu Eurotransplanta, treba da postoji razumna pretpostavka, zasnovana na razvoju donacije organa u prethodnim godinama i merama preduzetim u ovoj oblasti, da će u bliskoj budućnosti dostići tu stopu donacija.

Lončar je u izjavi za Al Džaziru rekao da je na sastanku sa odborom Eurotransplanta dogovoreno da Srbija treba da dostigne brojku 35 donora.

Imajući u vidu broj stanovnika – približno sedam miliona – to bi značilo stopu od pet donora na million stanovnika. Sa 40 donora u ovoj godini Srbija je bliža stopi od šest donora na million stanovnika, ali pitanje je da li će Eurotransplant na taj podatak gledati kao na trend, koji bi mogao da se nastavi i sledeće godine, ili samo kao na jednu dobru godinu. Tim pre, što je i 2013. godina bila možda i najbolja, sa 104 transplantacije i stopom od 5,7 donora na milion stanovnika, da bi već sledeće godine usledio pad.

Dodatni uslov je prilagođavanje zakonske regulative, što bi, između ostalog, trebalo da omogući i saradnju u razmeni organa sa relevantnim međunarodnim organizacijama, kakva je Eurotransplant.

Važeći zakon takođe dozvoljava razmenu organa, ali na bazi reciprociteta, što bi, imajući u vidu da Srbija još ima nisku stopu donora u odnosu na članice Eurotransplanta, mogao da bude ograničavajući faktor.

Novi zakon čeka godinu dana

Novi zakon trebalo bi da doprinese povećanju te stope uvođenjem pretpostavljene saglasnosti. To znači da bi potencijalni donor organa bio svako ko se tome za života nije izričito protivio u pisanoj formi i uz uslov da se tome, u trenutku smrti potencijalnog donora, ne usprotivi neko od najbližih srodnika.

Međutim, novi zakon je tek u formi nacrta iako je javna rasprava o njemu završena pre godinu, i to, kako piše na sajtu Ministarstva zdravlja, “bez ikakvih problema i sa zadovoljavajućim rezultatima”.

Na pitanje zašto Zakon o presađivanju ljudskih organa u svrhu lečenja još nije usvojen Lončar odgovara da zakon “čeka samo da uđe u Skupštinu”.

Ipak, s obzirom na to da je još u formi nacrta, pre Skupštine o njemu bi trebalo da se izjasni Vlada Srbije i da ga, shodno postojećoj proceduri, u formi predloga zakona uputi Skupštini. Nema objašnjenja zbog čega to još nije učinjeno.

U kratkoj izjavi za Al Džaziru Lončar je rekao i da Srbija Eurotransplantu redovno šalje informacije o napretku. “Mi im šaljemo podatke svake nedelje, jer se oni menjaju, naročito kad je reč o broju donora. Sve ostalo što smo uradili već smo im poslali.”

Bez najava novog sastanka s Eurotransplantom

Na pitanja Al Džazire o tome da li su dobijali izveštaje o napretku Srbije u ispunjavanju uslova za članstvo i šta je potrebno da se organizuje novi sastanak odbora na kojem bi se razmatrala mogućnost članstva Srbije u Eurotransplantu iz ove organizacije tokom dana nije stigao odgovor.

Početkom decembra, na slično pitanje Al Džazire – da li su predstavnici Eurotransplanta u kontaktu sa srpskim vlastima – stigao je odgovor da posle sastanka sa ministrom Lončarom u januaru ove godine još nije ugovoren novi sastanak na kojem bi se razgovaralo o napretku kada je reč o ispunjavanju preduslova neophodnih za kvalifikacije za preliminarno članstvo.

Na dodatno pitanje – jesu li informisani o napretku Srbije u ispunjavanju uslova za članstvo u Eurotransplantu – odgovor je bio: “Ubeđeni smo da će srpske vlasti predložiti novi sastanak sa Eurotransplantom čim budu spremne da predstave značajne korake koje su preduzeli u smislu ispunjavanja preduslova za preliminarno članstvo u Eurotransplantu.”

Za sada, i pored podataka koji ukazuju na značajan napredak postignut ove godine kada je reč o razvoju programa transplantacije, nema naznaka da bi do sastanka na kojem bi bio potpisan ugovor o pridruženom članstvu uskoro moglo da dođe.

Izvor: Al Jazeera