Svijet mašte i znanja na točkovima

Projektom Mobilne biblioteke Molly, Muslim Aid se oslonio na tradiciju mobilnih biblioteka koja je postojala u BiH dugi niz godina prije rata (Al Jazeera)

Svake sedmice Nerzudin Hajdarević prelazi oko 700 kilometara kako bi djecu u podrinjskim osnovnim školama obradovao knjigama i lektirama. Organizacija za koju radi, Muslim Aid shvatila je da je obrazovanje ključ za prekidanje kruga siromaštva, a da je kvalitetno obrazovanje nemoguće postići bez knjiga, školskih lektira i osnovnih didaktičkih pomagala. Zbog toga su odlučili pokrenuti projekat pokretne biblioteke Molly. Za funkcionisanje biblioteke Molly i opsluživanje podrinjskih osnovaca zadužen je upravo Hajdarević.

“Za Muslim Aid sam počeo raditi od maja 2010. godine, a prije toga sam tri godine volontirao za ovu organizaciju, a biblioteku ‘vozim’ od septembra 2011.”, govori Hajdarević.

Ističe kako uživa u ovom poslu te kako je zadovoljan projektom pokretne biblioteke.

Pokretna biblioteka Molly u svom fondu posjeduje blizu pet hiljada knjiga, odnosno oko 350 različitih naslova dječije književnosti (lektira od 1. do 9. razreda osnovne škole po nastavnom planu i programu RS i FBiH).

Pokretna biblioteka jedan od projekata

Muslim Aid je prepoznao problem s kojim se suočavaju učenici i nastavnici u Podrinju te su zbog toga odlučili pokrenuti mobilnu biblioteku Molly. Muslim Aid je britanska, međunarodna humanitarna i razvojna organizacija koja više od 30 godina poboljšava živote miliona ljudi u preko 70 zemalja svijeta.

“Pomažemo svima kojima je pomoć potrebna bez obzira na rasu, vjeru, spol, nacionalnost ili političko opredjeljenje. Specijalizovali smo se za pružanje hitne pomoći koja uključuje hranu, smještaj i zdravstvenu zaštitu; izgradnju stambenih kapaciteta sa vodom i kanalizacijom; zdravstvene programe; podršku obrazovanju i razvoju vještina; samoodržive programe sa ciljem samozapošljavanja, te za mikro finansiranje i sticanje prihoda. Pored navedenog, imamo i poseban program koji podrazumijeva brigu o jetimima (siročadima)”, kaže Edina Šehić, koordinatorica Muslim Aida za BiH.

Projektom Mobilne biblioteke Molly oslonili su se na tradiciju mobilnih biblioteka koja je postojala u BiH dugi niz godina prije rata. Prije nego što je pokrenuo ovaj projekat u Podrinju, Muslim Aid je realizirao niz projekata uključujući i stipendiranje djece. Na terenu su vidjeli da  je nedostatak udžbenika, knjiga, lektira jedan od glavnih uzroka lošijeg uspjeha u školi, a u budućnosti i slabije perspektive na tržištu rada.

“Na ovaj način smo željeli pomoći povratnicima od samog početka, kao i njihovim vršnjacima sa kojima idu u školu. Obezbijedili smo knjige lektire za sve učenike uzimajući u obzir da li škola koja se uključila u program radi po planu RS-a ili FBiH, a nastavnicima obezbjedili određeni broj naslova stručne nastavničke literature”, govori Šehić.

Pet hiljada korisnika Molly biblioteke

Ovaj projekat je opravdao sva očekivanja, te ima odlične efekte na terenu i dobru vidljivost u javnosti.

“Trenutno je 27 škola obuhvaćeno ovim projektom, a kada je započeo ovaj program bilo ih je oko 40. Međutim, kako se smanjivao broj djece tako se i smanjio i broj škola koje opslužujemo. Oko pet hiljada učenika i nastavnika je u proteklih sedam godina koristilo usluge mobilne biblioteke”, zadovoljno ističe Šehić.

Uzevši u obzir da prije mobilne biblioteke Molly učiteljice nisu imale osnovne uslove za rad, djeca nisu imala lektire, udžbenike, a time ni nastavnici nisu mogli kvalitetno održavati nastavu, na ovaj način je unaprijeđen nastavni proces. Mobilna biblioteka dolazi u njihovu školu barem jednom mjesečno, a ujedno učenici i nastavnici ne plaćaju članarinu. U sklopu biblioteke funkcioniše i mobilno kino tako da djeca u sklopu časa medijske kulture imaju projekcije dokumentarnih i animiranih filmova.

“Ovaj projekat ovisi od donatorskih sredstava. Mi se sa svoje strane trudimo zainteresovati različite donatore da podrže ovaj projekat, što za sada i uspjevamo.  Trenutno ovaj projekat finansira Fondacija Muharem Berbić i ovom prilikom bih željela da se zahvalim našem donatoru za kontinuiranu podršku u zadnje dvije godine. U budućnosti ne znamo šta će biti obzirom da nemamo pomoći i interesa od institucija RS-a ili FBiH”, govori Šehić.

Od velikog značaja za učenike

A koliko mobilna biblioteka Molly znači učenicima i njihovim učiteljicama uvjerili smo se  u dvije područne škole.

Područna škola u Glogovoj pripada Osnovnoj školi “Branko Radičević” Bratunac. Škola ima 35 učenika sa kojima rade tri učiteljice. Ono što je ranije predstavljalo problem je nedostatak lektira koje su planirane nastavnim planom i programom.

“Zbog udaljenosti od gradske biblioteke često nismo u mogućnosti da dođemo do novijih izdanja knjige koja su djeci zanimljiva. Smatramo da je ova ideja pozajmljivanja knjiga jako dobra, jer nam je omogućila da lakše dođemo do naslova knjiga predviđenih za lektiru. Pored svega toga omogućava i da učenici razvijaju čitalačke navike”, kaže učiteljica Vera Nikolić.

Njeni učenici ističu da se veoma vesele Nerzudinovoj posjeti, jer pored knjiga predviđenih za lektiru imaju priliku pozajmiti knjige koje su im zanimljive. Lakše dolaze do informacija i proširuju svoja znanja i interesovanja.

Elvira Džinić je učiteljica u područnoj školi Križevići koja pripada Osnovnoj školi “Desanka Maksimović”. Ovu područnu školu pohađa 150 učenika. Džinić ima samo riječi hvale za biblioteku Molly te ističe da im je biblioteka od velike pomoći u radu kako njoj tako i ostalim učiteljima i nastavnicima.

Djeca su prezadovoljna, kao i nastavnici, oni  za sada ne moraju kopirati dijelove knjiga niti putovati po 40-tak minuta do obližnje gradske biblioteke da bi zadužili potrebnu lektiru ili udžbenike za nastavu.

Izvor: Al Jazeera