Pastor Baptističke crkve: Pomažemo bez obzira na vjeru i naciju

Dobutović: Kao i kod većine drugih crkava i organizacija u BiH, sredstva za djelovanje su vrlo ograničena i nedostatna (KTA)

U Bosni i Hercegovini je ugrožen svako, ovisno o tome gdje se pojavljuje kao manjina, a mi želimo pomoći svima kako bi se civilno društvo u Bosni i Hercegovini razvijalo, ističe prvi čovjek Baptističke crkve u Sarajevu.

Pastor Tomislav Dobutović vodi ovu crkvu u bosanskohercegovačkoj prijestolnici više od dvije decenije, a mnogi su u njoj našli novu priliku za lični razvoj.

Kako kaže za Al Jazeeru, Kršćanska baptistička crkva je crkva reformacijske baštine i ove godine je obilježeno 500 godina Reformacije, odnosno Protestantizma.

Clinton, King…

„Baptistička crkva na europskom tlu djeluje 410 godina, a crkva u Sarajevu od 1863. godine, dakle 155 godina. Baptista ima preko 100 miliona u svijetu, u BiH manje od 500. Osobno sam u Sarajevo 21 godinu i od tada vodim crkvu“, ističe Dobutović.

„Za naše stanovništvo vjerojatno su najpoznatiji baptisti bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton, doktor Martin Luther King, borac za prava jednakosti Afroamerikanaca)…“

Često se na oglasnoj ploči ili na prozoru crkve u sarajevskoj Ljubljanskoj ulici može vidjeti plakat kako se nude razni besplatni programi edukacije za sve uzraste.

Pastor kaže kako ova crkva želi pomoći „stanovništvu Sarajeva, bez obzira na vjersku i nacionalnu pozadinu, kako bi stekli dodatne vještine i usvojili novo znanje“.

„Sve to sa ciljem zapošljavanja, samozapošljavanja i razvoja civilnog društva. Neki od programa su kursevi engleskog jezika, kursevi šivanja, kursevi kako započeti posao, seminari u području pomirenja, dijaloga kršćanstva i islama, i tako dalje“, dodaje naš sagovornik.

Problemi i ugroženost

Ipak, surova bh. realnost je da sve ustanove i organizacije, pa tako i Baptistička crkva, nailaze na određene probleme.

„Kao i kod većine drugih crkava i organizacija u BiH, sredstva za djelovanje su vrlo ograničena i nedostatna. Povremeno nailazimo na neinformiranost kod stanovništva. Potrebe u Sarajevu i BiH su daleko veće no što mi možemo podmiriti“, ističe Dobutović.

Iz redova mnogih grupa, vjerskih zajednica, institucija u Bosni i Hercegovini dolaze poruke – mi smo ugroženi. Upitali smo pastora Dobutovića šta misli – ko je zaista ugrožen u Sarajevu, ali i u ostatku države.

„Ugrožen je svako, ovisno o tome gdje se pojavljuje kao manjina. Teže je za nacionalne crkve i vjerske zajednice. Baptistička crkva nije nacionalna crkva, nije ograničena, nije svrstana, svi su dobrodošli“, govori on, te zatim dodaje:

„Ponovno bi se dotakao pitanja informiranosti društva o drugima i drugačijima – na primjer,  bilo bi pošteno i uviđavno da zvaničnici ne zaborave protestantima, i Baptistima koji su dio pokreta, čestitati Božić, Uskrs… po zapadnom kalendaru. Gradske vlasti bi trebale znati da se prigodna dekoracija za Božić postavlja prije 1. Adventa, tj. prije prve nedjelje u decembru.“

Paketići za djecu

Bliži se kraj godine, a samim tim i veliki kršćanski praznik – Božić. Tada je veoma užurbano u i oko sarajevske Baptističke crkve. Njen parking i nekoliko ulica u okolini su na dva-tri dana puna automobila i mnogih pješaka jer su došli po božićne i novogodišnje paketiće.

Tada su u crkvi u Ljubljanskoj mnogi, bez obzira na vjeru, naciju, imovinsku situaciju… Paketići dolaze iz imućnijih država, pakuju ih djeca – za djecu. U njima su velikom većinom korisne stvari poput bojica, slikovnica, malih ilustriranih knjiga, brojnih školskih pomagala… Nađu se tu i higijenska pomagala za najmlađe: četkica i pasta za zube, peškirić…

Ne budu zaboravljene ni omiljene dječije stvari: neka mala plišana igračka i poneki slatkiš. No, često njih nema dovoljno za sve zainteresirane…

„Broj paketića je ograničen. To je ujedno i jedini uvjet za dobivanje istih“, ističe pastor.

Tako će biti i ovog Božića i Nove godine, mnogi mališani će se obradovati, a odrasli očekivati naredne projekte Baptističke crkve koji će im pomoći da napreduju u ovom teškom bh. vremenu.

Izvor: Al Jazeera