Saudijske intelektualke kritiziraju prinčeve reforme

Saudijska Arabija u septembru je promijenila dugogodišnje pravilo i objavila da će dozvoliti ženama voziti automobile (EPA)
Saudijska Arabija u septembru je promijenila dugogodišnje pravilo i objavila da će dozvoliti ženama voziti automobile (EPA)

Vodeće intelektualke iz Saudijske Arabije nazvale su ublažavanje ograničenja za žene vladinim spinom usmjerenim na međunarodnu publiku. Saudijske vlasti tim potezom žele osigurati podršku naporima za liberalizaciju svoje posrnule ekonomije.

Saudijski prestolonasljednik Mohammad bin Salman nastoji se predstaviti zapadnim vladama kao reformist, dok istovremeno guši svaki pokušaj borbe protiv diskriminacije žena unutar zemlje, kažu one.

Grupe za zaštitu ljudskih prava pozdravljaju odluku o ukidanju zabrane vožnje u Saudijskoj Arabiji, ali traže sveobuhvatnije promjene u sistemu “skrbništva” u toj kraljevini, koji Human Rights Watch naziva glavnom preprekom u ostvarivanju prava žena.

Hala al-Dosari, prominentna saudijska profesorica u Sjedinjenim Američkim Državama, za Al Jazeeru kaže: “Vlada se pokušava predstaviti kao reformistička, rješavajući stvari koje su vidljive njihovim vanjskim pokroviteljima.”

“Njima je potrebno da međunarodne kompanije prepoznaju vodstvo Saudijske Arabije kao reformatore kako bi pokazali da ne vrše diskriminaciju žena i unapređuju svoju konkurentnost.”

Dodaje da oni pokušavaju odabrati one vrste reformi za koje znaju da će imati veliki utjecaj na međunarodne medije i njihove saveznike, dok istodobno ušutkuju bilo koga ko u Saudijskoj Arabiji zahtijeva te reforme.

Sporni sistem skrbništva

Saudijska Arabija promijenila je dugogodišnje pravilo i objavila da će dozvoliti ženama voziti automobile.

Prema dekretu, ženama se dozvoljava vožnja automobila “u skladu s islamskim zakonima”.

Saudijske aktivistice tražile su ovo od 1990. godine. U posljednjoj zemlji svijeta koja je dozvolila ženama sjesti za volan neke su hapšene zbog odbijanja zabrane ili bile primorane na egzil.

Dosari, profesorica na Institutu Redcliffe pri Univerzitetu Harvard, pohvalila je aktivizam saudijskih žena, rekavši da vladari pokušavaju “oteti” njihov trud kako bi sebe promovisali kao reformiste.

“Saudijska Arabija treba reformisati svoju ekonomiju i zbog toga mora ukloniti prepreke zapošljavanju žena. Jedna od glavnih prepreka koje se ponavljaju jest nedostatak javnog prijevoza, a time i sposobnost žena da se mijenjaju na pristupačan, prihvatljiv način.”

Organizacije za ljudska prava pozdravile su odluku o ukidanju zabrane vožnje kao korak u pravom smjeru, ali su pozvale na sveobuhvatnu akciju za ukidanje sistema “skrbništva”, prema kojem se žene zakonski tretiraju kao maloljetnice u ime kojih muškarci moraju donositi ključne odluke.

Ograničene reforme

Rothna Begum, istražiteljica za prava žena u Human Rights Watchu, za Al Jazeeru kaže: “Ukidanje zabrane vožnje postignuće je za saudijske aktivistice koje su se više od dva desetljeća suočavale sa zatvaranjem, zlostavljanjem i zastrašivanjem.”

“Međutim, ove su reforme ograničene, osim ako vlasti ne ukinu sistem muškog skrbništva, što je najozbiljnija zapreka ženama koje žele ostvariti svoja prava u Kraljevini.”

Samah Hadid, direktorica kampanje Amnesty International za Bliski istok, kaže: “I dalje ostaje da vidimo ukidanje niza diskriminišućih zakona i praksi, uključujući sistem represivnog skrbništva, u kojem svaka žena ima muškog skrbnika da donese odluke u njeno ime.”

“Saudijska Arabija hitno treba reformisati zakone koji tretiraju žene kao drugorazredne građane u odnosu na muškarce.”

Napomenula je da je najava došla u vrijeme kad Saudijska Arabija nesmanjenom žestinom nastavlja vršiti pritisak na aktiviste.

Grupe za ljudska prava ocijenile su novi zakon o suzbijanju terorizma snažnim sredstvom za ušutkivanje kritičara.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO